Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

σύσκεψη Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών

Μια σημαντική σύσκεψη έγινε στη Λίμνη στις 27/3/08 στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας –αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λίμνης.

Τη σύσκεψη προκάλεσε το τοπικό τμήμα της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών και πήραν μέρος :

Η προϊσταμένη αρχαιολόγος της ΙΑ΄Ε.Π.Κ.Α Ευβοίας Κα Ροζίνα Κολώνια

Ο εκπρόσωπος της 23ης Ε.Β.Α Ευβοίας αρχαιολόγος Κος Άγγελος Ριτσώνης

Εκπρόσωπος της Νομαρχίας Κος Αγγέλου Παντελής

Εκπρόσωποι του Δήμου Ελυμνίων Κ.Κ Καλκούνης Γ-Νίκανδρος Ν.

Εκπρόσωπος του περ.συλλόγου ΄Μακιστος ΄Κος Γαρυφάλλου Νίκος

Ο πρόεδρος παραρτήματος Ε.Ε.Σ Κος Αλεξίου Δημήτρης –Ο έφορος Κος Αποστόλου Δημήτρης – Η γραμματέας Κα Περιφάνου Γιώτα-Δαϋιδούλα.

Το θέμα της σύσκεψης ήταν : Ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Παναγίτσας της Λίμνης.

Από πλευράς Δ.Σ του τμήματος επισημάνθηκε η μεγάλη σημασία του εγχειρήματος της ανασκαφής και των ¨θησαυρών ¨που αναμένονται να αποκαλυφθούν.

Έγινε μια μικρή αναφορά στο Ιστορικό των άτυπων ,αλλά και συστηματικών ανασκαφών του παρελθόντος μέχρι και τη δεκαετία του ΄60 από το διαπρεπή αρχαιολόγο Κ Μανώλη Χατζηδάκη. Επισημάνθηκε η σοβαρότητα της σύσκεψης αυτής και των προσδοκιών που υπάρχουν στους κατοίκους της πόλης ,για την ανάδειξη των μνημείων και της αξιοποίησης αυτών σε όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η παρευρισκόμενη προϊστάμενος της ΙΑ΄ Ε.Π.Κ.Α έκανε γενική ενημέρωση και περιέγραψε την όλη ΄επιχείρηση ΄ και τη κατάσταση που θα δημιουργηθεί μετά το πέρας των ανασκαφών. Προσφέρθηκε να δώσει επεξηγηματικά και άλλα στοιχεία σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα, μετά από σχετικό έγγραφη αναφορά του Τ.Τ της Ε.Ε.Σ.

Ο αρχαιολόγος συντοπίτης μας Κος Άγγελος Ριτσώνης ,που πρόσφατα διεξήγαγε ανασκαφική έρευνα και συντήρηση των μωσαϊκών δαπέδων (ιχθύων λκ.λ.π) εντός του οικίσκου –εκκλησιδίου –της παναγίτσας παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε :

Στη σχεδιαστική αναπαράσταση των ευρημάτων- στη κατασκευή κατατοπιστικής μακέτας του υπό ανασκαφή χώρου- στη κατασκευή στεγάστρων προστασίας των ευρημάτων - στην ανεύρεση χώρου αποθήκευσης - συντήρησης και τέλος στην ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων για τις εργασίες. Τέλος οριοθέτησε τον υπό ανασκαφή χώρο, επεξηγώντας ότι θα καταβληθούν οι προσπάθειες να μην εμποδιστεί η ομαλή κυκλοφορία του υπάρχοντος δρόμου ,σε εναντία δε περίπτωση θα αναζητηθεί παρακαμπτήριος διέξοδος.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου αναφέρθηκαν στις δυνατότητες υποστήριξης των εργασιών και των προτάσεων από το Δήμο.

Συζητήθηκε με τον εκπρόσωπο της Νομαρχίας η δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης του έργου. Ο Κος Αγγέλου επιφορτίστηκε να μεταφέρει το αίτημα στο Κο Νομάρχη.

Στη σύσκεψη τέθηκε το θέμα της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών ,η εξεύρεση ομάδων εθελοντών ,η αναζήτηση ομάδας οικονομικής στήριξης (σπόνσορες-λαχνός κλ.π)

Τέλος συζητήθηκε η προοπτική επιστροφής των αρχαίων γλυπτών ή μελών γλυπτών παρελθόντων ετών, που βρέθηκαν στο τον τόπο μας .Τα μνημεία αυτά κοσμούν διάφορες συλλογές και εκθετήριους χώρους εκτός Λίμνης. Ωρίμασε ο χρόνος να ζητηθεί η επιστροφή τους.

Ως μια καλή λύση στέγασης των μνημείων αναφέρθηκε το "Κάτω Δημοτικό Σχολείο" του Μελά.

ΑΛΕΞΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν