Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα επιστολή Κεδίκογλου προς τον Νομάρχη Εύβοιας για το αρδευτικό δίκτυο Μαντουδίου


«Εξαιρετικά δαπανηρές και προσβλητικές του περιβάλλοντος λόγω της επίδρασης τους στην μείωση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα οι αρδεύσεις μέσω γεωτρήσεων.»

Επανέρχεται ο βουλευτής, Σίμος Κεδίκογλου στο έργο του αρδευτικού δικτύου Μαντουδίου, που  έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και για το οποίο στις 13 Μαΐου είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον δήμαρχο Κηρέως κ. Ενωτιάδη, υπογραμμίζοντας, ότι είναι απαραίτητο στη μελέτη άρδευσης  να ληφθούν υπ' όψιν οι υφιστάμενες λίμνες του Κακάβου και του Παρασκευοράματος.

Ο κ. Κεδίκογλου είχε επισημάνει στον κ. Ενωτιάδη, ότι το αίτημά του για τη διενέργεια γεωτρήσεων αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, αν δεν απορρίπτεται από τους αρμόδιους, καθώς η Ε.Ε απορρίπτει τις γεωτρήσεις και για λόγους υγείας και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Είχε δε απευθύνει τη σύσταση να χρησιμοποιηθούν τα νερά των υπαρχουσών λιμνών, των άλλοτε εξορύξεων μεταλλεύματος.

Ο κ. Κεδίκογλου με νέα επιστολή του, αυτή τη φορά προς τον νομάρχη Εύβοιας, κ. Μπουραντά  εφιστά την προσοχή για το ενδεχόμενο αλλαγής αποφάσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών. Για  το λόγο αυτό ζητά να ενημερωθούν σχετικά οι Τεχνικές Υπηρεσίες, προκειμένου όταν φέρει προς συζήτηση το θέμα στη Βουλή να κατατεθούν συγκεκριμένες απόψεις, προκειμένου να επιταχύνουν για να προλάβουν την απορρόφηση των πιστώσεων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.   

Στην εν λόγω επιστολή του ο βουλευτής   υπογραμμίζει για μία ακόμα φορά, ότι αρδεύσεις μέσω γεωτρήσεων είναι εξαιρετικά δαπανηρές και προσβλητικές του περιβάλλοντος λόγω της επίδρασης τους στην μείωση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα  και  κάνει λόγο για « έλλειψη στοιχειώδους ενδιαφέροντος για τα συμφέροντα και την οικονομική κατάσταση των αγροτοεργατών και κατοίκων όλης της περιοχής» από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρώντας αδιανόητο ο δήμος Κηρέως να μην έχει ενημερώσει τις τεχνικές υπηρεσίες σχετικά με τις λίμνες Κακάβου και Παρασκευορέματος.

Ζητά, επίσης, από τον κ. Μπουραντά , να μεριμνήσει για την τροποποίηση των εργασιών, ώστε ο κάμπος να αρδευθεί με ελάχιστη άντληση (μια αντλία σε κάθε λίμνη) και περαιτέρω με βαρύτητα.

Όπως αναφέρει ο κ. Κεδίκογλου λόγω της υψηλής πίεσης μπορεί να κατασκευασθεί με μικρό κόστος δίκτυο άρδευσης, που να διέρχεται από όλα τα κτήματα με κρουνό παροχέτευσης και μετρητές στο καθένα και ο καθένας αγρότης, όποτε επιθυμεί να ανοίγει το κρουνό του κτήματος του και να ποτίζει.

Πιο αναλυτικά το κείμενο της επιστολής του κ. Κεδίκογλου προς τον νομάρχη Εύβοιας κ. Μπουραντά έχει ως εξής:

    «  Όπως καλύτερα γνωρίζετε από μένα στο Περιφερειακό πρόγραμμα έχει ενταχθεί το αρδευτικό έργο του Μαντουδίου, για το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, να έχει αναδειχθεί ανάδοχος και κανονικώς το έργο πρέπει να εκτελείται.

      Από φυσικό ενδιαφέρον αλλά και από ενόχληση συμπατριωτών μας της περιοχής εζήτησαμε στοιχεία από την Διευθύνουσα υπηρεσία και πιο συγκεκριμένα από τον κ. Νίκο Κατσιώνη και πληροφορήθηκα ότι το έργο συνίσταται στην κατασκευή δικτύου αρδεύσεως και ότι τα προς άρδευσιν απαιτούμενα ύδατα θα ληφθούν από γεωτρήσεις υφιστάμενες πιθανώς και νέες και ακόμη επειδή ο υδροφόρος ορίζοντας έχει κατέλθει σημαντικά, ίσως και επικίνδυνα, προβλέπεται κατασκευή φράγματος ανάσχεσης στον Κηρέα και παροχέτευση από τον ποταμό τους χειμερινούς μήνες με άντληση ή χωρίς (αυτό δεν διευκρινίστηκε) για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα δια των γεωτρήσεων δηλαδή τα νερά θα διοχετευθούν το χειμώνα στις γεωτρήσεις και το καλοκαίρι θα αντληθούν.

      Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι αρδεύσεις μέσω γεωτρήσεων είναι εξαιρετικά δαπανηρές και προσβλητικές του περιβάλλοντος λόγω της επίδρασης τους στην μείωση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα.

       Τόσο εγώ όσο και οι συμπατριώτες μας που μου έθεσαν το θέμα εκπλαγήκαμε για τον τρόπο της υδροληψίας και κατ΄ επέκταση το αρδευτικό δίκτυο. Επελέγη τρόπος υδροληψίας, χωρίς κατά το μάλλον ευθύνη των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όμως με τεράστια ευθύνη των αρμοδίων δήμων, που η αποχή τους από την απόφαση της υδροληψίας αν δεν οφείλεται σε επιπολαιότητα τότε οφείλεται και είναι μνημείο αδιαφορίας και αβελτηρίας, περί τα κοινά, είναι μνημείο ωχαδελφισμού και έλλειψη στοιχειώδους ενδιαφέροντος για τα συμφέροντα και την οικονομική κατάσταση των αγροτοεργατών και κατοίκων όλης της περιοχής.

      Τούτο δε διότι στους χώρους των πρώην μεταλλείων έχουν δημιουργηθεί λίμνες οι οποίες περιέχουν εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού με κυριότερες τις λίμνες του Κακάβου και του Παρασκευορέματος. Αμφότερες ευρίσκονται σε υψόμετρο που εξασφαλίζει ροή δια της βαρύτητας, με υψηλότερη αυτή του Κακάβου. Τα ύδατα των λιμνών προέρχονται από υπόγεια ύδατα που απεκαλύφθησαν κατά την εκμετάλλευση του μεταλλεύματος και βρόχινα από τις λεκάνες απορροής. Σήμερα οι λεκάνες απορροής μπορούν να αυξηθούν με κάποια μικρά έργα για να έχουμε μεγαλύτερη συλλογή ομβρίων. Για την αποφυγή υπέρμετρης πληρότητας τα ύδατα και των δύο λιμνών απάγονται, μέσω στοάς υπερχείλισης, κατευθυνόμενα σε παρακείμενα ρεύματα. Είναι αυτονόητο ότι αν οι υπερχειλίσεις αυτές κλείσουν και κατασκευασθούν άλλες υψηλότερα μπορούμε να έχουμε πρόσθετα εκατομμύρια κυβικά υδάτων.

      Ύστερα από τα παραπάνω σας παρακαλώ να μεριμνήσετε για την τροποποίηση των εργασιών ώστε ο κάμπος να αρδευθεί με ελάχιστη άντληση (μια αντλία σε κάθε λίμνη) και περαιτέρω με βαρύτητα. Λόγω της υψηλής πίεσης μπορεί να κατασκευασθεί με μικρό κόστος δίκτυο άρδευσης που να διέρχεται από όλα τα κτήματα με κρουνό παροχέτευσης και μετρητές στο καθένα και ο καθένας αγρότης, όποτε επιθυμεί να ανοίγει το κρουνό του κτήματος του και να ποτίζει.

      Σας απευθύνω την παρούσα ώστε οι τεχνικές υπηρεσίες σας να είναι πλήρως ενήμερες και όταν σύντομα φέρω το θέμα στην Βουλή και σας ζητηθούν πληροφορίες να έχετε συγκεκριμένες απόψεις διότι θεωρώ περισσότερο από βέβαιο ότι θα χρειασθούν αλλαγές αποφάσεων και γραφειοκρατικές διαδικασίες και ως εκ τούτου πρέπει να επιταχύνουμε ώστε να προλάβουμε την απορρόφηση των πιστώσεων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

      Προσωπικώς θεωρούσα αδιανόητο ο δήμος Κηρέως να μην έχει ενημερώσει τις τεχνικές υπηρεσίες σχετικά με τις λίμνες Κακάβου και Παρασκευορέματος και είχα απευθύνει την συνημμένη επιστολή την 13.5.2008.»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν