Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Fwd: η ανακυκλωση ειναι πολιτισμος!!

Αυτές οι φωτογραφίες είναι στο στενό πίσω από το καφενείο του Γκανόγιαννη. Πολύπαθο σοκάκι. Είναι που είναι στενό με όλη τη σημασία της λέξης, συμβαίνει και ο χαμός που βλέπετε. Και πολύ συχνά είναι και αποκλεισμένο, μιας και παρκάρουν στην έξοδό του προς τον κεντρικό δρόμο. Εαν δε, έχει παρκάρει και κάποιος στην είσοδό του από την πάνω πλευρά, καταργείται εντελώς. Δείτε τώρα πώς έχουμε καταλάβει την ανακύκλωση: κούτες πεταμένες ατάκτως, υπολείμματα φαγητών, συχνά μη ανακυκλώσιμα υλικά,όλα σωρό κουβάρι έξω από τον κάδο. Κι από πάνω στάζουν μπουγαδόνερα. Απο τον Δήμο μου είπαν ότι όταν το ειδικό απορριμματοφόρο διαπιστώνει ότι στους κάδους πετιούται ΚΑΙ ακατάλληλα προς ανακύκλωση υλικά, ΔΕΝ τα παίρνει, αλλά πετιούνται ΟΛΑ ΜΑΖΙ  στα υπόλοιπα σκουπίδια. 'Αρα, μερικοί ακυρώνουν την προσπάθεια που κάνουν άλλοι. Κάτι έχουμε καταλάβει λάθος σχετικά με την ανακύκλωση....
Βρήκα λοιπόν το παρακάτω κείμενο, με σαφείς και ολοκληρωμένες οδηγίες σχετικά με το τι ρίχνουμε στην ανακύκλωση και τι όχι. Καλό θα ήταν να μοιραστεί κάτι ανάλογο από τον Δήμο σε όλα τα σπίτια κι ακόμα να δοθεί στα παιδιά στα σχολεία, μήπως και μάθουμε τελικά να κάνουμε μια σωστή δουλειά. Κι ελπίζω να πάψουμε να βλέπουμε παρόμοιες εικόνες.
 
 

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ
ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ

(Πηγή: Περιοδικό «ΟΙΚΟ» ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Συντάκτης: Γεωργία Ζαβιτσάνου
Φωτογραφίες: Κανάρης Τσιγκάνος)

 
 
1. ΤΙ ΑΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
  •  Χαρτιά: Χάρτινες συσκευασίες από απορρυπαντικά, τρόφιμα, κ.λ.π., χαρτόκουτα από συσκευασίες ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών ειδών (χωρίς τα φελιζόλ τους). Επίσης προωθούνται προς ανακύκλωση, αν βρεθούν στους μπλε κάδους, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά (ακόμα και αυτά με γυαλιστερές σελίδες), φάκελοι αλληλογραφίας κ.λ.π.
  • Αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, καθαρά κομμάτια από αλουμινόχαρτο κ.λ.π.
  •  Όλες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λ.π., χωρίς όμως τα πλαστικά ή τα μεταλλικά καπάκια τους.
  •  Όλες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, κ.λ.π. Επίσης, το νάιλον περιτύλιγμα από τα τρόφιμα (αλλαντικά, τυριά κ.λ.π.) ή από τα έντυπα, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου, κάθε είδους πλαστικές σακούλες κ.λ.π.
  • Συσκευασίες τετραπάκ: κουτιά γάλακτος, χυμών, σάλτσας τομάτας κ.λ.π.

2. ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

  • Τρόφιμα, αποφάγια.
  • Υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης όπως: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά.
  • Αφρολέξ, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, ρούχα, παπούτσια, την παλιά δερμάτινη τσάντα,  τα κλαδιά από τα δέντρα.
  • Μπουκάλια με φάρμακα ή φυτοφάρμακα που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους επιστρέφονται στα καταστήματα από τα οποία τα προμηθευτήκαμε.
  • Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.
  • Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.
  • Χρησιμοποιημένα χαρτιά τουαλέτας, pampers κ.λ.π.
  • ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια, καθρέφτες ή λαμπτήρες γιατί η διαλογή γίνεται με το χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.
3. ΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΠΡΙΝ  ΤΙΣ ΑΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ
Οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες δεν είναι σκουπίδια. Μπορούμε να τις φυλάξουμε στο σπίτι μέσα στην ειδική τσάντα ανακύκλωσης πολλαπλών χρήσεων που διανέμεται, ή σε μια οποιαδήποτε σακούλα απορριμμάτων, έως την ώρα που θα τις μεταφέρουμε στον μπλε κάδο.
Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα ανακυκλώσιμα να ρίχνονται χύμα σ΄ αυτούς. Μεταφέρουμε τα  ανακυκλώσιμα στον μπλε κάδο - είτε μέσα στην ειδική τσάντα ανακύκλωσης είτε μέσα σε μια κοινή σακούλα απορριμμάτων - όπου τα αδειάζουμε χωρίς τη σακούλα. Αν η σακούλα δεν είναι πολλαπλής χρήσης, αφού την αδειάσουμε, τη ρίχνουμε στον κάδο σαν ανακυκλώσιμο.
 
ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ
ΣΥΜΠΙΕΖΩ:
Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Όπως είναι συμπιεσμένα βιδώνουμε και το πλαστικό καπάκι ώστε να μην επανακτούν το αρχικό σχήμα τους.
ΠΛΕΝΩ:
Συσκευασίες από γιαούρτια,  μπίρες, αναψυκτικά, κονσέρβες, απορρυπαντικά, θα πρέπει να ξεπλένονται ελαφρώς (χωρίς σπατάλη νερού) ώστε να μην περιέχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά. Το ίδιο ισχύει και για τις συσκευασίες απορρυπαντικών, καλλυντικών κ.λ.π.
ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ:
Ανακυκλώνουμε ολόκληρα φύλλα χαρτιού, εφημερίδες, περιοδικά κ.λ.π.  διπλωμένα ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.
ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ:
Καλό είναι να ξεπλένονται ελαφρώς τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αυτά θα πρέπει να αφαιρούνται για να διευκολύνεται ο διαχωρισμός των υλικών. Το ιδανικό είναι να αφαιρούνται και  οι ετικέτες από τα μπουκάλια όπου αυτό είναι δυνατό.
 
 
ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ
1. Βρόμικες συσκευασίες   
Είναι λάθος να ρίχνουμε στους κάδους  μπουκάλια μισογεμάτα με χυμούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια με απομεινάρια από γιαούρτι, σκεύη αλουμινίου από έτοιμα αγορασμένα γεύματα -με το φαΐ που περίσσεψε-, συσκευασίες με το λάδι που έχει μείνει από το περιεχόμενό τους, καλαμάκια με το σουβλάκι που δεν φάγαμε και πολλά άλλα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτά είναι ότι αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτά. Η λύση δεν είναι βέβαια να σαπουνίσουμε τη συσκευασία - μη γινόμαστε υστερικοί ούτε σπάταλοι στο νερό. Ένα απλό ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιήσαμε είναι αρκετό.
2. Ελλιπής διαχωρισμός
Για να λειτουργήσει εύρυθμα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερα να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, όπως συμβαίνει σε διάφορα παιχνίδια, καλλυντικά ακόμα και στο πακέτο των τσιγάρων, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα μπουκάλια που έχουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και για το χαρτί της σοκολάτας, που δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.


3. Λάθος υλικά
Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί πολλοί συνηθίζουν να πετούν τα αποφάγια και άλλα ακατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση συσκευασιών.  Οι κάδοι δεν πρέπει να γεμίζουν από υλικά όπως: μικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ, μπουκάλια μπίρας -που, όπως είναι γνωστό, επιστρέφονται και μάλιστα με αντίτιμο και ξαναχρησιμοποιούνται-, αποτσίγαρα,  βιοδιασπώμενες σακούλες.
4. Ογκώδη αντικείμενα
Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε κάδους γεμάτους μέχρι επάνω με λίγες χαρτόκουτες. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι κάδοι βρίσκονται κοντά σε καταστήματα που παραλαμβάνουν εμπορεύματα και πρέπει μετά να ξεφορτωθούν τις κούτες. Αυτές πρέπει να τοποθετούνται στον ειδικό μπλε κάδο Ανακύκλωσης Χαρτιού, και μάλιστα τσακισμένες και δεμένες με σχοινί ώστε να εξοικονομείται χώρος.

 

 Αμαλία Μπλουκίδη


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,