Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ιερά Μονή Γαλατάκη στη Λίμνη Ευβοίας

Η Ιερά Μονή Γαλατάκη στη Λίμνη Ευβοίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : ΛΙΜΝΗ
ΝΟΜΟΣ: ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Ιερά Μονή Γαλατάκι Σε απόσταση 9 χιλιομέτρων ανατολικά της γραφικής κωμόπολης της Λίμνης, στις απότομες πλαγιές του όρους Κανδήλιτης βορειοκετρικής Εύβοιας, ευρίσκεται μια από τις σημαντικότερες μονές του νομού, η Ιερά Μονή Γαλατάκη, κτισμένη στα ερείπια αρχαίου ναού του Ποσειδώνα.


Η θέση της είναι θαυμάσια καθώς υψώνεται, μοναχική και επιβλητική, ντυμένη με τη μεγαλόπρεπη και συνάμα αυστηρή βυζαντινή αρχιτεκτονική της, μέσα σε δασοκάλυπτη περιοχή. Στο νότο απλώνεται η Ευβοϊκή θάλασσα και στο βάθος διακρίνονται οι οροσειρές της Στερεάς Ελλάδας και ο χιονοσκεπής Παρνασσός.
Σήμερα είναι γυναικεία μονή όπου οι μοναχές ασχολούνται με την κατασκευή περσικών χαλιών και λειτουργούν επίσης έκθεση ειδών χειροτεχνίας καθώς και ξενώνα για τη φιλοξενία των προσκυνητών.

Η ιστορία της μονής χάνεται στο βάθος των αιώνων. Σύμφωνα με μαρτυρία μη σωζομένου εγγράφου του πατριάρχου Κυρίλλου του Ε', κτίστηκε τον 7ο ή 8ο αιώνα από βυζαντινό αυτοκράτορα. Καταστράφηκε από τους Ενετούς και τους Τούρκους και ξανακτίστηκε από ένα ναυτικό πλοιοκτήτη, ο οποίος σώθηκε σε σφοδρή θαλασσοταραχή στον βόρειο Ευβοϊκό. Επειδή αυτός καταγόταν από το Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως δόθηκε και η προσωνυμία ''Γαλατάκη''. Κατ'άλλη όμως ασθενέστερη παράδοση, η ονομασία της μονής οφείλεται στο άφθονο γάλα του μεγάλου αριθμού των ποιμνίων της.

Στη μονή Γαλατάκη μέχρι σήμερα διασώζονται μόνον το τρίκογχο, η λιτή και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.Το καθολικό έχει υποστεί πολλές εξωτερικές επισκευές, γι'αυτό και η επιφάνειά του, επενδεδυμένη σήμερα με νεώτερο οικοδομικό υλικό, δεν παρουσιάζει πλέον την παλαιά μορφή του. Αλλά και οι εσωτερικοί τοίχοι του, άλλοτε κατάγραφοι, έχουν καλυφθεί, άγνωστο πότε, από κονίαμα, με αποτέλεσμα σε ορισμένα μόνον σημεία να διασώζονται οι αρχαίες τοιχογραφίες.
Η Ιερά Μονή Γαλατάκι

Στο ιερό της μονής έχουν διασωθεί εικόνες και λείψανα μοναχών. Νότια του καθολικού υψώνεται ο μέγας πύργος της μονής που κτίστηκε από τον όσιο Δαβίδ το Γέροντα, όταν το μοναστήρι κινδύνευε από τους πειρατές. Μέσα σ'αυτόν οι μοναχοί εξασφάλιζαν την κινητή τους περιουσία και πολύ συχνά αμύνθηκαν αποτελεσματικά κατά των ληστών και των πειρατών. Στη βιβλιοθήκη της μονής μέχρι σήμερα σώζονται πολύτιμα και ιστορικά έγγραφα όπως σιγιλλιώδες γράμμα του πατριάρχου Κυρίλλου, χειρόγραφος κανόνας του Μανουήλ Μαλαξού, σουλτανικά φιρμάνια, τουρκικά έγγραφα και ιεροδικαστικές αποφάσεις που περιέχουν σπάνια στοιχεία για την ιστορία της περιοχής.


http://www.agro-tour.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=46

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν