Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

επερώτηση του ΚΚΕ για την Υγεία

Αποσπάσματα από την ομιλία του Βουλευτή Εύβοιας  του ΚΚΕ Γιώργου  Μαρίνου, στη συζήτηση που έγινε στη  βουλή για την  Υγεία 12 Απρίλη 2010, με βάση σχετική επερώτηση  του ΚΚΕ.  


     Μέσα  από την Επερώτηση του ΚΚΕ  και τα προβλήματα που αναδεικνύει  μιλάει η Εργατική Τάξη, μιλούν τα λαϊκά στρώματα που ταλαιπωρούνται καθημερινά και διαπιστώνουν ότι χρόνο με το χρόνο η κατάσταση στον τομέα της Υγείας χειροτερεύει, ανεξάρτητα αν στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ.  

     Υποστηρίζουμε αυτό που τονίζουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους.

     Η κατάσταση είναι τραγική, είναι  επικίνδυνη, στοιχίζει ανθρώπινες ζωές, αναπηρίες, περιπέτειες και βασανίζει  οικονομικά τις λαϊκές οικογένειες.  

     Το  ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κυβερνούν χρόνια.

     Που είναι η προληπτική ιατρική, στο  σχολείο, στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, που είναι η ειδική φροντίδα για τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες, τους χρόνια πάσχοντες, τους μετανάστες;

     Γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που  αποτελεί τη βάση, είναι ανύπαρκτη  ή παραπαίει μέσα σε ένα πλήθος οξυμένων προβλημάτων;

     Γιατί διατηρείται η άθλια κατάσταση  για να κλειστεί ένα ραντεβού στο  ΙΚΑ, για μια εξέταση, χωρίς τα αναγκαία μέσα;  

     Γιατί παραμένουν οι λίστες για μια εγχείρηση  και υπάρχει αναμονή ακόμα  και για τη θεραπεία με ακτινοβολίες;

     Γιατί παραμένει το φακελάκι που επεκτείνεται συνεχώς;

     Γιατί παραμένουν οι ελλείψεις σε μονάδες  εντατικής θεραπείας και αποκατάστασης, σε τομογράφους, γιατί διαιωνίζονται  οι τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και δεν  πληρώνονται οι εφημερίες των  γιατρών;

     Τα  μεγάλα νοσοκομεία υποφέρουν αλλά και στα περιφερειακά νοσοκομεία όπως τις Χαλκίδας οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι σε απόγνωση, μπαίνουν ζητήματα ασφαλείας.  

     Το  πρωί είδα τους νεφροπαθείς  της Εύβοιας. Η  κατάσταση χειροτερεύει.

     Είδα  τους εργαζόμενους του  Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων στην Αυλίδα, η κατάσταση είναι τραγική από τις ελλείψεις και δεν χωράει καμιά δικαιολογία.  

     Ο δεκάχρονος Γιώργος  στην Ιστιαία που  είναι καθηλωμένος  από κάταγμα στην σπονδυλική στήλη  δεν μπορεί να εξασφαλίσει  δωρεάν φυσιοθεραπείες, αλλά και τον αναγκαίο ανελκυστήρα ειδικών αναγκών.

     Αυτά  τα παραδείγματα είναι μέρος της  οδυνηρής πραγματικότητας.  

     Τα  προβλήματα που ζούνε οι λαϊκές οικογένειες δεν είναι προβλήματα μιας χρόνιας, μιας περιόδου. Είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο μιας ανάπτυξης και μιας πολιτικής που έχει κριτήριο το κέρδος των καπιταλιστών, που αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα, που αντιμετωπίζει τα δημόσια νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις και τους ασθενείς ως πελάτες, που αξιοποιεί αυτόν τον κρίσιμο τομέα για να ανθίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα και να πλουτίζουν οι καπιταλιστές εκμεταλλευόμενοι τον πόνο και τις αγωνίες του λαού.  

     Το  ΚΚΕ δίνει μάχη για το δικαίωμα στην πρόληψη και την προστασία  της Υγείας και  καλεί το λαό  σε μαζική, ανυποχώρητη δράση, παίρνοντας υπόψη ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει πάρα πέρα γιατί οξύνεται το προβλήματα της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο όνομα της κρίσης, των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

     Ενώ στις συνθήκες της διοικητικής μεταρρύθμισης, της εφαρμογής του σχεδίου Καλλικράτης θα ενταθεί η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας οι οποίες θα ενταχθούν στην τοπική διοίκηση για να μεταφερθούν ακόμα περισσότερα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.  

     Υπάρχει πλούσια πείρα και δεν χωράει καμιά αναμονή.

     Ο λαϊκός προβληματισμός επιβάλλεται να ξεπεράσει τις ψεύτικες προσδοκίες που καλλιεργούν τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, να βρει το δρόμο τους, να γίνει βάση για συμμετοχή στον αγώνα για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας που θα εξασφαλίζει την πρόληψη, την προστασία της Υγείας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.  

     Αυτή  η αναγκαιότητα συνδέεται με την  αλλαγή των συσχετισμών δύναμης  και την πάλη για την ανατροπή του καθεστώτος της εκμετάλλευσης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

     Αυτός ο δρόμος μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην πλήρη – σταθερή  εργασία, ανθρώπινα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα.

     Η πείρα της εργατικής εξουσίας, η πείρα του Σοσιαλισμού, με τις  μεγάλες κατακτήσεις και τα ιστορικά επιτεύγματα στον τομέα της Υγείας και γενικότερα των κοινωνικών δικαιωμάτων, παρά τις ελλείψεις, τα λάθη, τις  παρεκκλίσεις, διδάσκει και δείχνει  την κατεύθυνση.  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν