Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ναι μπορούμε να βοηθήσουμε αν το θέλουμε



Ενώ είμαστε απορροφημένοι στην καθημερινότητα μας και τις τοπικές εκλογές αυτές τις μέρες (από τις 20 μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσα τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζητούν στον ΟΗΕ τη πρόοδο στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Ο kireas.org σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης στο διαδίκτυο με έκπληξη διαπίστωσε ότι πολλοί νέοι πιστεύουν λανθασμένα ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό τα θέμα. Για αυτό και αυτό το δημοσίευμα. Η αλήθεια είναι ότι οι εκθέσεις του ΟΗΕ ( δες εδώ λεπτομέρειες http://www.undp.org/mdg/progress.shtml) δείχνουν ότι υπάρχει πρόοδος και ότι μπορούμε αν θέλουμε σαν άτομα να βοηθήσουμε.


Όσοι επιθυμούν μπορούν να βοηθήσουν συμμετέχοντας στις δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών συγκεντρώνοντας υπόγραφες ή με άλλους πρωτότυπους τρόπους. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των σχολείων είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Λεπτομέρειες για τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε θα βρείτε εδώ http://www.un.org/en/mdg/summit2010/getinvolved.shtml.

Παρά την πρόοδο οι στόχοι για την μητρική και τη παιδική θνησιμότητα (Στόχοι 4 και 5) παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις. Περίπου 8,8 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν από την ηλικία των πέντε ετών και σχεδόν 350.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη ή το τοκετό. Για παράδειγμα, η Νιγηρία, μια χώρα με αφθονία πόρων που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη Αφρική, έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας στον κόσμο. 700 βρέφη και 136 μητέρες πεθαίνουν κάθε μέρα, κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά τον τοκετό. Λεπτομέρειες για τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε για να μειωθεί η μητρική και η παιδική θνησιμότητα (Στόχοι 4 και 5) θα βρείτε εδώ http://www.savethechildren.net/alliance/get_involved/main.htm (ΜΚΟ «Save the Children -Σώστε τα παιδιά»)



Ενημερωτικά, οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (MDGs) είναι οκτώ συνολικά και πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2015. Καθορίστηκαν με την Διακήρυξη της Χιλιετίας η όποια υιοθετήθηκε από 189 έθνη το Σεπτέμβριο του 2000.

Στόχος 1: Εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας και πείνας

Στόχος 2: Επίτευξη σε παγκόσμιο επίπεδο της βασικής εκπαίδευσης

Στόχος 3: Προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και ενδυνάμωση της θέσης τής γυναίκας.

Στόχος 4: Μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

Στόχος 5: Βελτίωση της υγείας των μητέρων.

Στόχος 6: Καταπολέμηση του HIV/AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών.

Στόχος 7: Εξασφάλιση της αειφορίας του περιβάλλοντος.

Στόχος 8: Ανάπτυξη μιας Παγκόσμιας Αναπτυξιακής Συνεργασίας.



Σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Χιλιετίας μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχουμε:
1. Μείωση κατά το ήμισυ της φτώχειας
2. Παροχή της βασικής εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά
3. Απαλοιφή των διαφορών μεταξύ των δύο φύλων στα σχολεία
4. Μείωση κατά τα 2/3 της βρεφικής θνησιμότητας
5. Μείωση κατά τα 3/4 της μητρικής θνησιμότητας
6. Αναστολή εξάπλωσης του AIDS και της ελονοσίας
7. Εξασφάλισης της αειφορίας του περιβάλλοντος
8. Οικοδόμηση μιας παγκόσμιας αναπτυξιακής συνεργασίας
Σχετικά
Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα
http://www.un.org/millenniumgoals/
http://www.undp.org/mdg/
Έκθεση 2010 για τους Στόχους της Χιλιετίας

http://www.un.org/millenniumgoals/pdf/MDG%20Report%202010%20En%20r15%20-low%20res%2020100615%20-.pdf

Τι χρειάζεται για να επιτευχθούν οι στόχοι

http://content.undp.org/go/cms-service/stream/asset/?asset_id=2620072

____________________________________________________________
Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως, kireas.org

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,