Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κακό το αποτυγχάνειν, χείριστο το μη επιχειρείν.

από τη Βόρεια Εύβοια -134---2-3-2011

Του Χρήστου Ι. Εμμανουήλ

Βρισκόμενοι στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και αναμένοντας την κορύφωση της περί τα μέσα του 2012 είναι παραπάνω από εμφανή τα σημάδια μείωσης της επιχειρηματικότητας ,απουσίας νέων επενδύσεων, μη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των υφισταμένων επιχειρήσεων και στασιμότητας όλων των παραγωγικών κλάδων. Το πάζλ συμπληρώνεται από έναν σημαντικό αριθμό εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων που  φυτοζωούν, και που δεν αναμένεται η ανάκαμψη τους πριν τις αρχές του
επόμενου έτους. Έτσι οι εγχώριες επιχειρήσεις -και ειδικά οι μικρές και οι πολύ μικρές-έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό της ρευστότητας. 
Η αρχική και συνάμα τεχνοκρατικά ενδεδειγμένη μεθοδολογία αντιμετώπισης οικονομικών κρίσεων είναι η δημιουργία επενδύσεων τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο. Όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις αλλά και τις πολιτικές της Ευρωζώνης και της Ελλάδας για την σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, θα αναλυθούν σε μεταγενέστερο άρθρο.
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων επιχειρήσεων αλλά και η δημιουργία νέων, σύγχρονων, καινοτόμων επενδύσεων   είναι τα μόνα όπλα που έχει ο κάθε επιχειρηματίας/επενδυτής και η καλύτερη απάντηση στην κρίση όσον αφορά το επίπεδο της αγοράς. Για να γίνει το παραπάνω πιο κατανοητό η κάθε επιχείρηση είτε πολύ μικρή, είτε μικρή, είτε μεσαία, είτε μεγάλη δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει την κρίση του τραπεζοπιστωτικού συστήματος ,ή το ζήτημα της επαναγοράς του χρέους μας ή του «κουρέματος» του κ.α. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά.
Ο νέος επενδυτικός νόμος έχει ήδη ψηφιστεί στην Βουλή και αναμένουμε τις σχετικές ΚΥΑ για την ενεργοποίηση του, στα μέσα Μαρτίου. Αντίστοιχα αναμένονται αρκετά ακόμη προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας τους επόμενους μήνες. Τα τρέχοντα προγράμματα επιχορηγήσεων κεφαλαίου συνοπτικά είναι τα ακόλουθα:

Ι)ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα που εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν νόμιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Εξαιρούνται και δεν έχουν δικαίωμα υποβολής επενδυτικής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους. Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι α)η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, β)η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του μηχανολογικού εξοπλισμού της επιχείρησης, γ)η ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ύδατος, δ)η διαχείριση απορριμμάτων (στερεά και υγρά απόβλητα),ε)η ανάπτυξη πράσινων πολιτικών και διαδικασιών και ενσωμάτωση προτύπων, στ)η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, γεωθερμική κ.α.),ζ) η προβολή και διαφήμιση. Έτσι με το πέρας της επένδυσης  επιτυγχάνεται μεγάλη μείωση στα λειτουργικά κόστη των καταλυμάτων και ταυτόχρονα τα τελευταία αποκτούν και προβάλλουν τον πράσινο χαρακτήρα τους πράγμα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην τουριστική αγορά και συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή των ξενοδοχειακών μονάδων σε μεγάλους διαδικτυακούς τόπους (sites) που αποτελούν την καλύτερη δυνατή προβολή του τουριστικού κλάδου σήμερα. Το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης ως ποσοστό επί του προϋπολογισμού ορίζεται στο 40% Το πρόγραμμα θα δέχεται επιχειρηματικά σχέδια μέχρι τις 31/3/2011.

ΙΙ)DIGI-RETAIL - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ:

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Επιχειρήσεις - Υφιστάμενες οικονομικές μονάδες, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο στους τομείς του λιανεμπορίου.
Χρηματοδοτούνται :
1)H αναδιοργάνωση και εξοικονόμηση πόρων, με αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Ενδεικτικά παραδείγματα: α)Πλήρης αυτοματοποίηση και παρακολούθηση ηλεκτρονικά προϊόντων και αποθεμάτων –Ολοκληρωμένη διαχείριση λιανικής -(κωδικοποίηση προϊόντων, διαχείριση πελατών, προμηθευτών ,αποθήκης προσωπικού κ.α.),β)Αυτοματοποίηση και ηλεκτρονική παρακολούθηση αποθήκης, γ)Τεχνολογίες RFID,δ)Ηλεκτρονική τιμολόγηση(e-invoicing),ε)Ηλεκτρονική σήμανση ραφιού (electronic shelf tags),στ)Διάθεση προϊόντων μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) ,ζ)Συστήματα διαχείρισης πληρωμών με πιστωτικές κάρτες κ.α.
2)Εξωστρέφεια – προώθηση – διεύρυνση κύκλου εργασιών με χρήση προηγμένων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Ενδεικτικά παραδείγματα: α)Έξυπνες κάρτες επιβράβευσης πελατών για προσωποποιημένη προώθηση ((loyalty schemes και smart loyalty cards),β)Προώθηση στο διαδίκτυο, γ)Ψηφιακή σήμανση για την προβολή προϊόντων (Digital signage) κ.α.
 Τα όρια των επενδυτικών σχεδίων παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:
ΕΙΔΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΜΕ 0 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ
ΜΙΚΡΗ
ΜΕΣΑΙΑ
ΜΕΓΑΛΗ
Προϋπολογισμός Επενδυτικού Σχεδίου*
Από 5.000€ έως 20.000€
Από 10.000€ έως 100.000€
Από 10.000€ έως 150.000€
Από 10.000€ έως 300.000€
Από 10.000€ έως 500.000€
Ποσοστό Επιχορήγησης
60%
60%
60%
50%
40%

*Σε κάθε περίπτωση ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του μέσου όρου του κύκλου εργασιών των τελευταίων τριών διαχειριστικών χρήσεων της επιχείρησης (ή λιγότερων, αν δεν έχουν κλεισθεί τρεις).

Το πρόγραμμα θα δέχεται επιχειρηματικά σχέδια μέχρι τις 11/3/2011.

 

ΙΙΙ) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 22-64

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων επιχειρήσεων από άνεργες γυναίκες. Το ποσό της επιχορήγησης  για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000,00 €. Η πρώτη δόση, ύψους 6.000,00 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 18.000,00 ευρώ σε τρεις (3) ισόποσες ετήσιες δόσεις των 6.000,00 ευρώ η κάθε μία, καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε έτους από την υπαγωγή της.

IV) ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες νομίμως υφισταμένων μονοκατοικιών με κύρια χρήση κατοικίας (επιλέξιµη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία για το τµήµα της που αφορά στο σύνολο των διαμερισμάτων του κτιρίου, καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα).

Χρηματοδοτούνται: α)Η αντικατάσταση κουφωμάτων και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, β)Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, γ)Η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και του συστήματος παροχής ζεστού νερού. Τα ποσοστά των ενισχύσεων διαμορφώνονται από το δηλωθέν εισόδημα του κάθε νοικοκυριού, με ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης 30%.Πέραν αυτού επιδοτούνται έως 100% οι τόκοι του δανείου που θα λάβει ο ωφελούμενος της πράξης για να συμπληρώσει το χρηματοδοτικό σχήμα των δαπανών. Το πρόγραμμα θα δέχεται επιχειρηματικά σχέδια μέχρι τις 31/3/2011.



 

 


 


 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,