Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Την εκρηκτική κατάσταση στις μονάδες υγείας του νομού μετέφερε ο Συμεών Κεδίκογλου..


... στον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Τομάρα

Ο Συμεών Κεδίκογλου συνάντησε την Τετάρτη 9 Μαρτίου τον κ. Π. Τομάρα, Διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ. μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, κατά την οποία ο Διοικητής παρουσίασε τα πεπραγμένα και τις προοπτικές της υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, όπου υπάγονται και οι υγειονομικές μονάδες της Εύβοιας.

Ο βουλευτής παρουσίασε στον Διοικητή αναλυτικά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι υγειονομικές μονάδες του νομού Εύβοιας, κυρίως ως προς τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, και τη μεγάλη ανάγκη άμεσης προτεραιότητας να ενδυναμωθούν και να ενισχυθούν.


Επίσης, δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει για άλλη μια φορά, όπως έχει κάνει επανειλημμένα και προς την ηγεσία του υπουργείου, ότι η διαμόρφωση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας οφείλει να λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες του νομού Εύβοιας, ήτοι χιλιομετρικές αποστάσεις, γεωγραφικό ανάγλυφο, πληθυσμό, κακή κατάσταση οδικού δικτύου και υφιστάμενη κατάσταση στις υγειονομικές μονάδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις. Όλες οι παραπάνω συνθήκες συντείνουν στο να διατηρηθούν και να μην υποβιβαστούν τα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου (δεδομένης και της κατάστασης στο Γ.Ν. Χαλκίδας), καθώς και να διατηρηθούν οι δομές ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων. Μάλιστα επεσήμανε ότι το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων είναι σε μια περιοχή με περισσότερο πληθυσμό, εξυπηρετεί περισσότερους ασθενείς και είναι αρχαιότερο σε σύγκριση με αυτό του Δομοκού στο νομό Φθιώτιδας.

Ακολουθούν μερικά από τα σημεία της παρουσίασης και του υπομνήματος που παρέδωσε ο βουλευτής στον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας:

-          Σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα Νοσοκομεία Κύμης / Χαλκίδας. 
-          Εξοπλισμός που έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες μένει αναξιοποίητος λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κύμης διαθέτει πέντε μηχανήματα αιμοκάθαρσης και μπορεί να καλύψει τουλάχιστον τριάντα άτομα, αλλά σήμερα περιθάλπει μόνο έξι νεφροπαθείς (Μάιος 2010).
-          Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Χαλκίδας, όπου δεν λειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού, η τρίτη βάρδια αιμοκάθαρσης, ενώ η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ιστιαίας βρίσκεται ακόμα σε στάδιο σχεδιασμού.

- Στο Γ.Ν. Χαλκίδας το νοσηλευτικό, ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό είναι κάτω από τις ανάγκες. Ενδεικτικά, αναφέρεται:
-          Παιδιατρική και Μαιευτική αφήνουν ακάλυπτες μέρες μέσα στο μήνα από γιατρούς της ειδικότητάς τους.
-          Εάν οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου υπηρετούσαν σύμφωνα με τα κατώτερα όρια ασφαλούς λειτουργίας, τότε ο μισός μήνας δεν θα είχε αναισθησιολόγους.
-          Το ακτινολογικό δεν λειτουργεί κατά τις εφημερίες αξονικό, λόγω υποστελέχωσης.
-          Η Αιμοδοσία υπηρετεί μόνο με δύο, το πολύ τρεις γιατρούς 

-Αντίστοιχα, παρατίθεται μέρος από τα στοιχεία για την κατάσταση που έχει επιφέρει στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Κύμης η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού:
-          Η απογευματινή βάρδια έχει μόνο ένα νοσηλευτή
-          Πολλές βάρδιες καθημερινά και τα σαββατοκύριακα είναι με ένα νοσηλευτή για ολόκληρο το Νοσοκομείο
-          Όταν δεν υπάρχει νοσηλεύτρια αναισθησιολογικού έχει σαν αποτέλεσμα την εν δυνάμει ακύρωση των χειρουργείων
-          Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί το Τ.Ε.Π παρά μόνο σαν εξωτερικό ιατρείο, διότι δεν είναι επανδρωμένο με τους ανάλογους ιατρούς και νοσηλευτές όπως προβλέπεται από τον νόμο.
-          Ο ένας και μόνον νοσηλευτής που καλύπτει πλέον κάθε βάρδια είναι υπεύθυνος για όλες τις κλινικές: παθολογική, χειρουργική, καρδιολογική, ορθοπεδική και τους από και προς χειρουργείο ασθενείς.
-          Ο Δ/ντης Χ/Κ καλύπτει το νοσοκομείο όλες τις ημέρες του μήνα.
-          Γίνονται ακτινογραφίες απόγευμα και νύχτα χωρίς την παρουσία ακτινολόγου και γνωμάτευση από ακτινολόγο
-          Ο ιατρός ακτινολόγος εργάζεται χωρίς χειριστές ακτινολογικού, όταν κάνει εφημερίες.
-          Λόγω ελλείψεως προσωπικού έχουν μειωθεί οι αιμοκαθάρσεις σε 6 ασθενείς (όπως αναφέρεται και ανωτέρω στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού)
-          Παύση της λειτουργίας της ορθοπεδικής κλινικής με την απόσπαση του επιμελητή.


-Προβλήματα στα Κέντρα Υγείας του Νομού.
-          Εκρηκτική η κατάσταση στο Κ.Υ. Μαντουδίου: Υπολειτουργεί σημαντικά, καθώς υπηρετούν δύο ιατροί αντί 10 βάσει οργανογράμματος. Επίσης, αντί για 12 αγροτικούς ιατρούς, υπηρετούν μόνο 7. Οι οδηγοί ασθενοφόρου δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των βαρδιών. Η περιοχή έχει ανάγκη από τη στελέχωση του Κ.Υ. με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και επέκταση της επιχειρησιακής δράσης του ΕΚΑΒ στο δήμο.
-          Κέντρο Υγείας Ιστιαίας: Ενώ έχει εγκριθεί το νέο οργανόγραμμα, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας. Αντιθέτως, έληξαν συμβάσεις ιατρών και δεν ανανεώθηκαν με αποτέλεσμα ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες (όπως καρδιολόγου και μικροβιολόγου).
-          Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Στύρων του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας (ΓΝ-ΚΥ) Καρύστου. Να γίνουν πράξη όσα ορίζονται στο ΦΕΚ 63, τεύχος Β, 22/01/2008, με βάση το οποίο το Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΙ) Στύρων χαρακτηρίζεται ως πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,