Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΟ ΤΟ ΞΗΡΟΧΩΡΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑΘΙΑ ΦΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ


από τη Βόρεια Εύβοια-136
Έφυγε η ευγενική αγωνίστρια Μαρία Μπέικου
Η Μαρία Φέρλα γεννήθηκε το 1925, στην Ιστιαία της Εύβοιας, από γονείς της μεσαίας τάξης. Διατηρούσαν παντοπωλείο. Η Κατοχή την βρίσκει  μαθήτρια Γυμνασίου. Η πρώτη της αντιστασιακή πράξη ήταν να στεφανώσει, μαζί με τους συμμαθητές της, το ηρώο στην πλατεία του χωριού, στις 25 Μαρτίου του 1942. Σύντομα οργανώνεται στην «Αλληλεγγύη» ενώ εμφανίζονται οι πρώτες ομάδες ανταρτών. Μπαίνει στην ΕΠΟΝ με τη δημιουργία της και, παράλληλα με το σχολείο, μαζεύει υλικό
για τους αντάρτες και μιλάει στα χωριά καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν την Αντίσταση.
Οι γονείς της αποφασίζουν να ακολουθήσει τον αδελφό της στην Αθήνα και να σπουδάσει ιατρική. Εκεί ο σύνδεσμός της είναι ο Λ. Κύρκος και βρίσκει τον αδελφό της στη φυλακή. Μετά την απελευθέρωση του, επιστρέφουν στην Ιστιαία ενώ μέσα της έχει ωριμάσει η ιδέα να μπει στον ένοπλο αγώνα.
Πλαστογραφεί την υπογραφή του πατέρα της για να γίνει δεκτή  στην 13η μεραρχία του  ΕΛΑΣ Καρπενησίου. Πολιτικός επίτροπος εκεί είναι ο Γεωργούλας Μπέικος, με τον οποίο παντρεύεται  με την απελευθέρωση και έπειτα από 5 μήνες τον συλλαμβάνουν.  Εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό και οργανώνει την φυγή της στη Σοβιετική Ένωση μέσω της Αλβανίας το 1949.
Ο Πωλ Ελυάρ έγραψε στο Ατομικό της Βιβλιάριο Αξιωματικού: “Στη Μαρία που πρόσφερε την ομορφιά της στους δρόμους του πολέμου.”
Στη Μόσχα επιλέγεται να γίνει η εκφωνήτρια του ελληνόφωνου τμήματος  του ραδιοφωνικού σταθμού. «Εδώ Μόσχα» το 1952. Τον επόμενο χρόνο αρχίζει να σπουδάζει σκηνοθεσία και συνδέεται με βαθιά φιλία με τον Αντρέι Ταρκόφσκι, όπου και συνσκηνοθετούν και μία ταινία. Ενώ δίνει και το όνομα στον ένα του γιό. 
Ξαναβρίσκεται με τον άντρα της το 1961, ο οποίος έχει καταφέρει να μεταβεί στη Μόσχα με διαπίστευση της «Αυγής». Το 1975, με τη Μεταπολίτευση, η Μαρία Μπέικου επιστρέφει στην Ελλάδα για να ξαναπάρει την ιθαγένεια. Μετά από 25 χρόνια χωρίς ιθαγένεια και έξι μήνες ταλαιπωριών με το ελληνικό σύστημα, παίρνει το ελληνικό διαβατήριο και γυρνάει στη Μόσχα για να μάθει ότι ο άντρας της έχει πεθάνει. «Ήταν ασύλληπτο. Δεν μου το είπαν μέχρι που έφτασα σπίτι. Να μεταφέρω την τέφρα του στα χέρια μου, σαν την Ηλέκτρα. Δεν ήθελα να ζήσω… μετά το θάνατο του Γεωργούλα δεν με ενδιαφέρει τίποτα, δεν ασχολούμαι καθόλου με το κόμμα, έκοψα κάθε σχέση».
Εργάστηκε στις διαπραγματεύσεις για τις μετακλήσεις μεγάλων σοβιετικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Εργάστηκε επίσης στη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, στην εφημερίδα «Έθνος» κ.α.
Πέρυσι κυκλοφόρησε το βιβλίο της ιστορικού  Τασούλας Βερβενιώτη, όπου κατέγραψε τη βιογραφία της, με τίτλο "Αφού με ρωτάτε, να θυμηθώ... (εκδ. Καστανιώτης).
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών στις 25 Μαρτίου. 69 ακριβώς χρόνια από την πρώτη της αντιστασιακή πράξη. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν