Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είναι ώρα τώρα για εξοικονόμηση ενέργειας στο δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού !

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Αναγκαιότητα αποτελεί για το δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού η ανάληψη κοινών δράσεων με το υπουργείο Περιβάλλοντος, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στο δήμο. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Εξοικονομώντας ενέργεια, συμμετέχουμε ενεργά στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων από τους οποίους παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα και συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας του κόσμου μας. Εξοικονόμηση ενέργειας δεν σημαίνει ότι πρέπει ν΄ αλλάξουμε τρόπο ζωής.
Για την ώρα, αρκούν μερικές έξυπνες κινήσεις από το δήμο, που θα συμβάλλουν τόσο στην εξοικονόμηση χρημάτων από την κατανάλωση ρεύματος όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Από την πλευρά μας αναφέρουμε απλές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στο δήμο : Για τα κλιματιστικά ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 26 βαθμούς το καλοκαίρι και στους 20 βαθμούς το χειμώνα. Για κάθε βαθμό αύξησης το καλοκαίρι ή μείωσης το χειμώνα του θερμοστάτη, εξοικονομούμε 7-10% στην κατανάλωση ρεύματος ανά κτίριο. Φροντίζουμε για την τακτική συντήρηση των κλιματιστικών, τα οποία ανάβουμε μόνο στο χώρο που χρησιμοποιούμε και βρισκόμαστε εκεί όταν εργαζόμαστε με πόρτες και παράθυρα κλειστά !
Για τις συσκευές, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις, DVD κλπ. δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής ( stand by ), αλλά όταν δεν τις χρησιμοποιούμε τις κλείνουμε από τον διακόπτη !
Για τον ηλεκτροφωτισμό αντικαθιστούμε τις κοινές λάμπες με ειδικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης για να καταναλώνουμε μέχρι και πέντε φορές λιγότερο ρεύμα. Άλλωστε οι ειδικοί λαμπτήρες έχουν μέσο όρο ζωής δέκα φορές μεγαλύτερο από τις κοινές λάμπες. Δεν αφήνουμε τα φώτα αναμμένα εκεί που δεν χρειάζονται. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμούμε το φυσικό φως ! Το φαινόμενο από νωρίς, και πολύ ώρα, πριν νυχτώσει να είναι αναμμένες οι λάμπες του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού σε όλες τις πόλεις και τα χωριά του δήμου είναι τεράστια και άσκοπη σπατάλη, ιδίως τώρα σε μέρες οικονομικής κρίσης. Είναι απαράδεκτο επίσης να παραμένουν αναμμένες οι λάμπες του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού έως και μία ώρα μετά το ξημέρωμα !
Ο δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού έχει υποχρέωση πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας και πολύτιμων χρημάτων του δήμου, να φροντίσει το περιβάλλον και με αυτό τον τρόπο και να διασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τους δημότες του και ιδίως για τις επόμενες γενιές.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν