Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΙ.ΠΕ. Β. Ευβοίας: Μια λευκή επιταγή στην ρύπανση και την απαξίωση του τουρισμού και της γεωργίας

Συντονιστική επιτροπή για τον αγώνα κατά της ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε.

Το Μάη του 2010 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ ανακοίνωσε την πρόθεση της να ιδρύσει Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) στην περιοχή Μαντουδίου. Ένα μήνα νωρίτερα η ίδια εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι εισέρχεται στο τομέα της διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών. Η διαδικασία αδειοδότησης έχει μπει τώρα στην τελική φάση της.
Πολλοί βέβαια λανθασμένα πιστεύουν ότι εφόσον στην περιοχή υπήρχε μεταλλευτική βιομηχανία είμαστε Βιομηχανική Περιοχή δηλαδή ΒΙΠΕ. Η ΒΙΠΕ όμως είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε με τον Σκαλιστήρη. Μια ΒΙ.ΠΕ. είναι ένας χώρος ο οποίος οργανώνεται με κατάλληλες υποδομές για να μπορεί να φιλοξενεί μονάδες υψηλής όχλησης (μονάδες με τον υψηλότερο βαθμό
ρύπανσης). Θα μπορεί να φιλοξενεί και μονάδες Σεβέζο. Μονάδες με επικίνδυνες ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής σε περίπτωση ενός βιομηχανικού ατυχήματος, όπως έγινε στο Σεβέζο της Ιταλίας.
Η ΒΙ.ΠΕ είναι περιβαλλοντικά η χειρότερη από όλες τις δυνατές χωροθετήσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι άλλες χωροθετήσεις είναι: (1) το Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ.) για δραστηριότητες μέσης όχλησης και (2) το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.) για βιοτεχνίες και δραστηριότητες χαμηλής όχλησης και επαγγελματικά εργαστήρια. Το εργοτάξιο Σκαλιστήρη (εξόρυξη και μεταλλουργία) ήταν μεσαίας όχλησης και θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα ΒΙΠΑ, δεν θα χρειαζόταν μια ΒΙΠΕ. Οι μονάδες που θα εγκατασταθούν στην ΒΙΠΕ θα προξενήσουν μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον από ότι τα έργα Σκαλιστήρη.
Σε μια ΒΙΠΕ μπορούν νόμιμα να εγκατασταθούν: διυλιστήρια πετρελαίου, θερμοηλεκτρικοί (λιθάνθρακας, φυσικό αέριο κλπ) , πυρηνικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ραδιενεργών καταλοίπων, χαλυβουργίες, εγκαταστάσεις διάθεσης τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών, αερίων και υγρών καυσίμων (υγροποιημένο αέριο) και μονάδες επεξεργασίας βιομηχανικών και αστικού τύπου αποβλήτων (καύση σκουπιδιών). Με την χωροθέτηση της περιοχής σαν ΒΙΠΕ ρυπογόνες μονάδες σαν τις παραπάνω θα μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα χωρίς να χρειάζονται άδειες χωροθέτησης και εγκατάστασης και Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.). Θα είναι δύσκολο για την τοπική κοινωνία να παρεμποδίσει την εγκατάσταση ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων.
Κατά την ΒΙΟΜΑΓΝ η ΒΙΠΕ θα γίνει ένας νέος ενεργειακός πόλος (όπως η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη) και θα αποτελέσει πόλο έλξης τέτοιου είδους ρυπογόνου δραστηριότητας. Στο νομό Ευβοίας δεν υπάρχουν ΒΙΠΕ. Η Χαλκίδα που έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση μονάδων υψηλής όχλησης του νομού προτίμησε την δημιουργία ΒΙΟΠΑ (βιοτεχνικού πάρκου). Στα Οινόφυτα (Τανάγρα) οι κάτοικοι ακύρωσαν σχέδια δημιουργίας ΒΙΠΕ με το αιτιολογικό ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλη ρύπανση. Στην Ριτσώνα το ίδιο. Στην Θίσβη ζητούν αποχαρακτηρισμό της ΒΙΠΕ.
Στις 15 Ιουλίου 2011 η ΤΕΡΝΑ μέσω της υπό σύσταση ΒΙΠΕΒΕ ΑΕ υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ζητά την χωροθέτηση 783 στρεμμάτων στην περιοχή Φούρνοι Μαντουδίου (985 μέτρα από το Μαντούδι και 5,5 χλμ από την παραλία της Αγίας Άννας) σαν ΒΙΠΕ. Εκεί θα εγκατασταθεί θερμοηλεκτρικός σταθμός με φυσικό αέριο 1.160 MWe για τον οποίο έχει πάρει άδεια παραγωγής στις 9/6/2010 (μονάδα υψηλής όχλησης). Η εγκατεστημένη θερμοηλεκτρική ισχύ στην Μεγαλόπολη είναι μόνο 850 MWe. Επίσης προγραμματίζεται η εγκατάσταση μονάδας μεταλλουργίας (μεσαία όχληση) και έχουν οριοθετηθεί 12 οικόπεδα για την εγκατάσταση αναλόγου αριθμού μονάδων μεσαίας και υψηλής όχλησης (μονάδων υψηλής ρυπαντότητας).
Με την δημιουργία ΒΙΠΕ θα ανατραπούν οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις για την περιοχή προς τον τουρισμό και θα διευκολυνθεί η έλευση σε δραστηριότητες που θα επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Η ΒΙΠΕ θα υποβαθμίσει την εικόνα της περιοχής σαν τουριστικό προορισμό, θα απαξιώσει τους τουριστικούς της πόρους και γενικά θα απωθήσει την προσέλευση τουριστών. Τομείς όπως η κτηματαγορά καθώς και η γεωργία και η κτηνοτροφία θα πληγούν τόσο από την μείωση της αξίας της γης και μείωση της παραγωγικότητας όσο και από τον στιγματισμό της περιοχής σαν τόπο παραγωγής αγνών προϊόντων. Αν πραγματικά νοιαζόμαστε για τον τόπο μας και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα αυτή την απειλή.


Συντονιστική επιτροπή για τον αγώνα κατά της ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,