4 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΟΥΝΙΩΝ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ


                                       ΦΙΛΙΠΠΟΣ Σ.  ΑΥΓΕΡΟΣ3 Σεπτεμβρίου 2010. Το ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΟΥΝΙΩΝ  άνοιγε για πρώτη φορά τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις εγκαινιάζοντας τη ζωντανή του λειτουργία.Φέτος, 3 Σεπτεμβρίου 2011 ,  σε μια επετειακή ημερομηνία, μας καλοδέχτηκε πάλι στον υποβλητικό και φιλόξενο χώρο  του , για να μας χαρίσει  στιγμές μουσικής μυσταγωγίας.
     Μέσα στη σιγαλιά του φυσικού τοπίου και την κατανυκτικότητα της βραδιάς, ακούσαμε-απολαύσαμε τους μαγικούς ήχους του κουαρτέτου  των  κ. Α. Σουσάμογλου,βιολί.
Σ. Μουρίκη, κλαρινέτο, Α.Λιακάκη, βιολοντσέλο,Τ. Γουβέλη,πιάνο στις συνθέσεις των 1) Μπέλα  Μπάρτοκ «αντιθέσεις για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο»  (1938), και  2)Ολιβιέ Μεσσιάν
 «Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου» (1940).  , που εκτός από συνθέτης ήταν και σπουδαίος δάσκαλος μουσικής (μαθητής του ήταν και ο Ξενάκης), και τον ξέρουμε από την όπερά του «Ο άγιος  Φραγκίσκος της Ασσίζης».
     Χωρίς την υποστήριξη κανενός ηχητικού μέσου,αλλά σε μια αμεσότητα με τους εκτελεστές, το κοινό χάρηκε ατόφιες τις νότες, όπως αυτές τις παρήγαγαν τα απαλά ακροδάκτυλα  ή η ζώσα
(εκ)πνοή  της δεξιοτεχνίας των εκτελεστών μέσα στη φυσική ακουστική του τοπίου. Δημιουργώντας έτσι  μια μαγευτική  ακουστική πανδαισία, η συγχορδία  των 4  οργάνων  παρήγαγε μια πολλαπλών διαστάσεων αίσθηση διαχρονικότητας και υπερτοπικότητας της μουσικής ακτινοβολίας. Το κλασσικό  δικαιωμένο, αθάνατο, πανανθρώπινο, που γνωρίζει και μιλάει όλες τις γλώσσες του κόσμου, χωρίς σύνορα , χωρἰς διακρίσεις…….


΄Ετσι οι εκδηλώσεις στο ΘΕΑΤΡΟ του Αλ.Παναγιωτόπουλου έγιναν θεσμός, δηλαδή εκείνος τις έκανε. Και η ΛΙΜΝΗ, χάρη σ' αυτόν τον άνθρωπο, απόκτησε το εκπολιτιστικό…εξανθρωπιστικό της καλοκαίρι.Το βράδι της 3ης Σεπτεμβρίου ο κ.Αλ.Παναγιωτόπουλος και  από τη μεριά τους βέβαια οι εξαίρετοι μουσικοί,  μας έκαναν να νιώσουμε μια π  λ  ή  ρ  ω  σ  η     ψυχής, να συναισθανθούμε  πόσο μεγαλύτερη και πόσο ποιοτικά ανώτερη είναι η χαρά «του να δίνεις»  από τη χαρά  «του να παίρνεις».Και αυτή η χαρά  είναι , νομίζω, η καλύτερη αμοιβή που εισπράττει  ο εμπνευστής και δημιουργός της πολιτιστικής γωνιάς των ΚΑΤΟΥΝΙΩΝ.Τον συγχαίρουμε και τον ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά για όσα μας προσφέρει ο ίδιος και η κ.Βάνα Ξένου. Τέλος οφείλουμε συγχαρητήρια πολλά και άπειρα ε υ χ α ρ ι σ τ ή ρ ι α  στους καλλιτέχνες που  μας χάρισαν ουράνιες μελωδίες , με κορύφωση τις αλληλοδιαδεχόμενες  σόλο εκτελέσεις τους σε ένα κρεσέντο ρεσιτάλ τελειότητας (vera virtuosita), μας καθήλωσαν και μας ταξίδεψαν σε σφαίρες άλλες , έξω από  τον κόσμο της πεζότητας , της πλαστότητας και της φθαρτότητας. Οι μελωδίες τους  θα παραμείνουν μέσα μας για πολύ ως ένα ακουστικό μετείκασμα , ανακλητό κατά την ψυχική μας ανάγκη….

1 σχόλιο :

  1. Είχα την ευτυχία να παρευρεθώ στη μαγευτική πράγματι μουσική βραδιά στο κομψό θεατράκι των Κατουνιών και να απολαύσω το πολύ καλό κουαρτέτο σε μια σαγηνευτική ατμόσφαιρα που απέπνεε εκτός από τη μουσική ικανοποίηση και συγκίνηση, ιδιαίτερα μάλιστα στο έργο του Μεσσιάν από μια εξαιρετική εκτέλεση. Ηταν όπως πολύ χαρακτηριστικά με τη γλαφυρή του πένα περιγράφει ο κ. Αυγέρος, μια μουσική μυσταγωγία. Με τη σειρά μου ευχαριστώ τον κ. Αλέξανδρο για τις όμορφες πολιτιστικές βραδιές που μας έχει χαρίσει. Τάκης Δήμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.