13 Σεπτεμβρίου 2011

ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν

Έκλεισε ο κύκλος ενημέρωσης που έκανε ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας  για το πρώτο οκτάμηνο της δημοτικής περιόδου. Η ενημέρωση αφορούσε την μετάβαση της Α’ βάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης από τον «Καποδίστρια» στον «Καλλικράτη», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική κατάσταση του νεοσύστατου δήμου. Το ύψος του χρέους (δήμου, επιχειρήσεων και νομικών προσώπων) που παρέλαβε ο νέος δήμος από τους τρείς συνενούμενους ανέρχεται σε 8,2 εκ. ευρώ και το οποίο αντιστοιχεί α) στον πρώην δήμο Κηρέως
3,9 εκ. ευρώ, β) Ελυμνίων 3,4 εκ. ευρώ και γ) Νηλέως 900 χιλιάδες ευρώ.
Έγινε επίσης αναφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του χρέους , με την υποβολή αιτήματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και κατ’ επέκταση την μείωση των επιτοκίων και των καταβαλλόμενων δόσεων. Παράλληλα θα υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτακτικές ανάγκες των πρώην δήμων.
Έμφαση εδόθη επίσης στην σημαντική έλλειψη υποδομών στην περιοχή μας και κυρίως στο οδικό δίκτυο. Αφού οι μελέτες Ψαχνά – Ιστιαία στο σύνολό τους είναι ημιτελείς και μάλιστα ένα σημαντικό κομμάτι της διαδρομής Παγώντα – Αγ. Γεώργιο Προκοπίου δεν έχει καν ανατεθεί.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα και πρόβλημα της περιοχής είναι η πληθυσμιακή μείωση, αφού από τα πρώτα στοιχεία της απογραφής, που μας έγιναν γνωστά ο πληθυσμός έχει μειωθεί πάνω από 30%. Το θέμα κυρίως στο οποίο επικεντρώθηκε η συζήτηση είναι αυτό της ανεργίας, που βασανίζει μετά το κλείσιμο των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων το σύνολο σχεδόν της τοπικής κοινωνίας, αφού δεν υπήρξε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε να απασχοληθεί ο κόσμος. Το δε αποτέλεσμα αυτής της δυσμενούς εξέλιξης φτώχεια, δυστυχία και απόγνωση για το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών.
Διεξοδική συζήτηση και αναφορά έγινε για την συρρίκνωση, υποβάθμιση και κατάργηση υπηρεσιών όπως:
Κέντρο Υγείας (έλλειψη γιατρών και βασικού εξοπλισμού) .
Κατάργηση τμημάτων ΙΚΑ.
Σχεδιασμός κατάργησης της ΔΥΟ.
Κατάργηση και συρρίκνωση Αστυνομικών Τμημάτων, Λιμενικών Σταθμών και Πυροσβεστικών Κλιμακίων.
Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, αλλά και άλλων υπηρεσιών.

Ο Δήμος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, προχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όλα τα παραπάνω, στο κλείσιμο των υπηρεσιών του και πραγματοποίησε συγκέντρωση στην είσοδο του Προκοπίου, όπου έγινε και συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού Χαλκίδας – Ιστιαίας. Στον μεγάλο αριθμό των αγανακτισμένων πολιτών που συγκεντρώθηκαν, χαιρετισμούς απεύθυναν οι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της επιχείρησης ύδρευσης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και πολίτες. Ο Δήμαρχος κ, Ανέστης Ψαρρός αφού ευχαρίστησε όλους τους συγκεντρωμένους για την ανταπόκριση στο αγωνιστικό κάλεσμα του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, υποσχέθηκε πως ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις που σήμερα ξεκινούν θα συνεχιστούν μέχρις ότου τα αιτήματα για υποδομές, για σύγχρονες και αποδοτικές υπηρεσίες, για εκπαίδευση που θα παρέχει ίδιες και ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, για αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και για δημιουργία θέσεων απασχόλησης προς όφελος των κατοίκων αυτής της δοκιμαζόμενης επί σειρά ετών κοινωνίας βρουν δικαίωση.

ΔΗΜΟΣ
ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.