Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για ποιους λόγους το «Κύμα» πρέπει να γίνει επιχείρηση και όχι μουσείο.

Παναγιώτης Σταματίου 
Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στον τέως Δήμο Αιδηψού σχετικά με την αναπαλαίωση-ανάπλαση του «Κύματος», δυστυχώς όμως διαπιστώθηκε μία σύγχυση σχεδιασμού και έλλειψη ισχυρής επιχειρηματικότητας.  Ακούστηκαν πολλά αλλά ένα από τα  χαρακτηριστικά ήταν το εξής:  «Να γίνει μουσείο το Κύμα, δε θέλουμε να εισπράξουμε άλλα χρήματα, έχουμε άλλους πόρους».
Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον να διασωθεί το Κύμα και είμαι σύμφωνος με τη διατήρηση του.  Για να γίνει όμως ένα δημόσιο έργο είναι προϋπόθεση το αποτέλεσμα του έργου αυτού να έχει απόδοση, γρήγορη απόσβεση της επένδυσης και να μπορεί να βγάλει τα έξοδα συντήρησής του. Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος θα πρέπει να το διατηρεί με λεφτά των πολιτών.
Δε διαφωνώ, ακόμα και να γίνει μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση
πρέπει τα έσοδα να μην υπερβαίνουν τα έξοδα, αλλά και τα έξοδα να μην υπερβαίνουν τα έσοδα, αλλιώς ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός θα πέσει έξω και θα κλείσει.
Οι παρακάτω είναι βασικοί λόγοι που κάνουν τη μετατροπή του «Κύματος» σε μουσείο απρόσφορη.
1. Εάν γίνει μουσείο, λόγω του μικρού του χώρου, δε θα μπορεί να προσφέρει στους τουρίστες κάποια υπηρεσία για την οποία να απαιτεί εισιτήριο. Και όταν το μουσείο Ακρόπολης κοστίζει 5 ευρώ, το μουσείο «Κύμα» δεν μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβό.
2. Εάν γίνει μουσείο, θα χρειαστεί φύλακα-ξεναγό, που θα πρέπει να παίρνει μισθό. Οπότε το Κύμα πρέπει να μπορεί να καλύπτει αυτόν το μισθό.
3. Το κτήριο βρίσκεται εκτεθειμένο στον καιρό, μιας και δεν καλύπτεται από πουθενά. Θα υπάρχουν φυσικές φθορές. Πρέπει το Κύμα να έχει έσοδα που καλύπτουν τη διατήρηση του.
Για ποιους λόγους πρέπει να γίνει επιχείρηση και πώς θα διασφαλιστεί η επιχειρηματικότητα της συγκριμένης περιοχής γύρω από το «Κύμα».
1. Το «Κύμα» είναι ορθότερο να γίνει μια ρετρό καφετέρια. Να προσφέρει εφάμιλλα  προϊόντα, σε τιμές ίδιες με των υπόλοιπων επιχειρηματιών, ώστε να παραμένει ανταγωνιστικό. Ποιο ακριβές τιμές θα μειώσουν τον αριθμό των πελατών και το «Κύμα» θα αργήσει να κάνει απόσβεση, και ποιο χαμηλές θα πλήξουν περαιτέρω τις γύρω επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου ίδιες τιμές με τα υπόλοιπα μαγαζιά είναι πιο συμφέρουσες.
2. Λόγω της καλύτερης θέσης του είναι λογικό να μαζεύει την περισσότερη πελατεία, αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στις υπόλοιπες καφετέριες. Για να μη ζημιωθούν λοιπόν, το «Κύμα» θα πρέπει να έχει λιγότερα τραπεζάκια, ώστε ο κόσμος να ανακυκλώνεται δυσκολότερα και να δουλεύουν και τα γύρω μαγαζιά. Μην ξεχνάμε πως τα διπλανά μαγαζιά αλλά και ξενοδοχεία θα ωφεληθούν και αυτά ούτως ή άλλως γιατί θα προσφέρουν ως θέα τους το Κύμα.
3. Το γεγονός ότι το Κύμα θα γίνει καφετέρια δεν βλάπτει την πολιτιστική του αξία. Η πολιτιστική αξία του Κύματος είναι η αρχιτεκτονική του άποψη.
4. Μία καφετέρια θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από ένα μουσείο.
Κλείνοντας, στις μέρες που ζούμε έργα σαν και τούτο του «Κύματος» ίσως θεωρηθούν σπατάλη. Παρόλα αυτά, ξέρουμε καλά όλοι μας πως μόνο εμείς οι δημότες έχουμε τη δύναμη να βελτιώσουμε την εικόνα του τόπου μας. Για να γίνει όμως αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε και πώς θα αυξήσουμε την επιχειρηματικότητα της περιοχής. Χρειαζόμαστε έργα που να παράγουν και πολιτισμό και θέσεις εργασίας, αλλά να μπορούν να διατηρούνται χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στο Δήμο.
Παναγιώτης Σταματίου
Project Manager MSc, MPhil

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,