Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απευθείας εξωδικαστική αποζημίωση πολιτών από δήμους

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη


Προσπάθειες για τη διευθέτηση ενός θέματος που ταλαιπωρεί επί χρόνια δήμους και πολίτες είναι σε εξέλιξη σε αρκετούς δήμους της χώρας. Πρόκειται για την εξωδικαστική αποζημίωση των πολιτών τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων υφίστανται φθορές σε κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους με δημοτική υπαιτιότητα, όπως από λακκούβες στους δρόμους ή πτώση δέντρων.
Συνήθως οι περιπτώσεις, αποζημίωσης δημοτών, για φθορές χρονίζουν και οι πολίτες ταλαιπωρούνται ενώ η πλειοψηφία των αιτημάτων για αποζημίωση οδηγείται στα δικαστήρια καθώς οι δήμοι επικαλούνται τη μη ύπαρξη δικαστικής απόφασης για να μην καταβάλουν αποζημιώσεις.
Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και κουραστική τόσο για τους δημότες όσο και για τους δήμους οι οποίοι συχνά καλούνται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα καθώς τα δικαστήρια που δικαιώνουν τους πολίτες καλούν τις δημοτικές αρχές να πληρώσουν και τόκους, πέραν από την πληρωμή δικηγόρων και δικαστικών εξόδων.Κοινή συνισταμένη των νέων απόψεων είναι να ακολουθείται η εξωδικαστική οδός για να μην ταλαιπωρούνται οι δημότες για χρόνια και για να μην καταβάλουν οι ΟΤΑ μεγαλύτερες δαπάνες.
Ωστόσο, τονίζεται ότι οι δήμοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα δικαστήρια και ότι τουλάχιστον πρέπει να θέτουν βασικές αρχές ελέγχου της βασιμότητας των αιτημάτων που θα τους υποβάλλονται. Από ορισμένες πλευρές επισημαίνεται πως πρέπει να υπάρξει μια αυστηρή κωδικοποίηση ευθυνών όλων των πλευρών και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή επεξεργασίας του θέματος.
Για την ώρα, στους περισσότερους δήμους της χώρας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δήμοι της περιοχής μας, οι πολίτες όταν υφίστανται φθορές σε κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους με υπαιτιότητα των δήμων δεν βρίσκουν εξωδίκως το δίκιο τους και έτσι ζημιώνονται ή καταφεύγουν στα δικαστήρια και έτσι οι δήμοι πληρώνουν, πέραν των ποσών της αποζημίωσης, και μεγάλα ποσά για δικαστικά έξοδα, δικηγόρους και τόκους !

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,