Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

η λογοκριμένη συνέντευξη εν καιρώ "δημοκρατίας"





Από: ΠΦΜΠ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΗΛΙΟΥ


Η  συνέντευξη παραχωρήθηκε γραπτώς στις 9/9/2011 στην συνεργάτιδα του περιοδικού SQUARE, κα Καραχάλιου Κάτια. Λογοκρίθηκε, τυπικά και ουσιαστικά απο την αρχισυνταξία και δεν δημοσιεύτηκε ποτέ!
Οι λόγοι; Διαβάστε και θα ...καταλάβετε!
Τσιμιλιώτης Νίκος
Πρόεδρος Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πηλίου Ευβοίας

1) Όνομα, τί επαγγέλεσθε και ποιός ο ρόλος σας στις αποφάσεις που έχουν παρθεί σχετικά με την ΒΙ.ΠΕ.;
Τσιμιλιώτης Νίκος, άνεργος, πρώην Ιδ. Υπάλληλος, Πρόεδρος Πολιτιστικού
Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πηλίου Ευβοίας «ΕΝΑΕΡΙΟΣ».
Για το ζήτημα της ΒΙ.ΠΕ.Β. Εύβοιας ο ρόλος που αναλάβαμε να διαδραματίσουμε είναι καταρχήν της δικής μας πληρέστερης ενημέρωσης αλλά και των κατοίκων της περιοχής και τελικά της εναντίωσης μας στο όλο αυτό εγχείρημα, που κατά τη γνώμη μας βλάπτει τα συμφέροντα του λαού μας.

2)Γιατί είστε αντίθετος στο εγχείρημα αυτό;
Είμαστε αντίθετοι καταρχήν με την παράδοση στρατηγικών τομέων της οικονομίας μας όπως αυτή της ενέργειας και του ορυκτού φυσικού μας πλούτου, σε εγχώριους ή πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Οι παραπάνω τομείς αφορούν πλούτο, αγαθά και υπηρεσίες που ανήκουν στο λαό, άρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν τσιφλίκι της ΤΕΡΝΑ ή της όποιας ΤΕΡΝΑ, αντιθέτως κάτω από μια άλλη λογική διαχείρισης που θα συμφέρει αποκλειστικά το λαό και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα, θα αναπτύσσεται με κοινωνικό- λαϊκό έλεγχο μη προσβάλλοντας τα συμφέροντα του, που σ' αυτά ορίζεται και η προστασία του φυσικού αλλά και του οικιστικού περιβάλλοντος της κάθε περιοχής. Ο βασικός λόγος αντίδρασης μας είναι αυτός, δίχως να παραγνωρίζουμε τις παράπλευρες συνέπειες σε τομείς που ήδη και ως έναν ικανοποιητικό βαθμό έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή όπως ο Τουρισμός, η Κτηνοτροφία και η Γεωργία, η Αλιεία, οι Δασικές Εργασίες κλπ. 

3)Πως θα συνεχίσουν οι κινητοποιήσεις; Θα χρησιμοποιηθούν και άλλα μέτρα πίεσης(βλ.Κερατέα).
Οι κινητοποιήσεις μας ως σήμερα, εκτός της έντονης παρουσίας μας στις συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, έχουν πάρει έναν έκτακτο χαρακτήρα ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής μέσα από ανοιχτές συζητήσεις όπου ακούγονται όλες οι πλευρές. Βέβαια τέτοιες πρωτοβουλίες έπρεπε να έχει λάβει η Δημοτική Αρχή πριν υπερψηφίσει η πλειοψηφία της την δημιουργία της ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε. Και μόνο αυτό αποδεικνύει εκτός της έλλειψης δημοκρατικής συνείδησης και πρακτικής, μια τακτική επιβολής πολιτικών που υπηρετούν τα συμφέροντα όχι του λαού, αλλά αντίθετα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Τώρα αν θα λάβουν οι κινητοποιήσεις άλλη έκταση ή χαρακτήρα, αυτό θα αποφασίζεται κατά περίσταση. Γενικά, στόχος μας βάσει και της όλης κατάστασης που βιώνει ο λαός μας, ανεργία, οικονομική ανέχεια, καταστροφή του περιβάλλοντος κλπ., είναι όλες οι κοινωνικές ομάδες μαζί να μην καθυστερήσουν ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω και οργανωμένα να ξεσηκωθούν. Στα παιδιά μας πρέπει να παραδώσουμε ένα μέλλον με περισσότερα δικαιώματα για μια καλύτερη ζωή και όχι την καμένη γη που θέλουν να μας επιβάλλουν.
Η νεολαία ας βγει μπροστά με το κεφάλι ψηλά και έχοντας λάβει γνώση της πολύτιμης εμπειρίας των αγώνων που κατά το παρελθόν ο λαός μας έχει δώσει.

4)Πέραν των αρνητικών, υπάρχει κάτι θετικό στο όλο εγχείρημα;
Αν πάρουμε ως βάση τον συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξης, μετά την απομύζηση του φυσικού ορυκτού και υδάτινου πλούτου, της εργατικής δύναμης και γενικότερα της περιοχής που θα προκαλέσει η ΒΙ.ΠΕ. και τα επιχειρηματικά σχέδια της ΤΕΡΝΑ, βλέποντας και τον μαρασμό και τους θανάτους από καρκίνο που άφησε πίσω του Ο Σκαλιστήρης και οι λοιποί «ευεργέτες» της περιοχής, θα καταλάβουμε πολλά για το μέλλον των παιδιών μας. Τώρα τα θετικά που προβάλλει η ίδια η ΤΕΡΝΑ και οι «μισθοφόροι» της, είναι καταρχήν οι θέσεις εργασίας που όμως παίρνοντας ως παράδειγμα εργοστάσια όμοιας ισχύος (~1000MW, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή μετά την Πτολεμαΐδα), δεν θα ξεπερνούν 80-90 που οι 70 θα αφορούν πολύ εξειδικευμένο προσωπικό άρα οι ντόπιοι εργάτες θα είναι οι υπόλοιποι 15- 20 ανειδίκευτοι και μάλλον χαμηλά αμειβόμενοι. Επίσης ισχυρίζεται πως η επένδυση από μόνη της θα αποτελέσει μοχλό πίεσης για την κατασκευή νέας οδού που θα συνδέει την Κεντρική με την Βόρεια Εύβοια. Το επιχείρημα αυτό πέφτει στο κενό αν δει κανείς πως και την εποχή Σκαλιστήρη κλπ. αυτή η ιστορία πάντα έμενε στα χαρτιά αφού δεν αποτελεί πολιτική επιλογή για την εξυπηρέτηση της ανάγκης του λαού για σύγχρονο οδικό δίκτυο.

5)Με ποιά απόφαση θα ήσασταν ικανοποιημένος;
Σίγουρα με την μη έγκριση ίδρυσης ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε. και γενικότερα με την ανατροπή που θα έρθει μέσα από ισχυρούς λαϊκούς αγώνες, της πολιτικής που ουσιαστικά χαρίζει τον φυσικό ορυκτό μας πλούτο στους ιδιώτες και τα μεγάλα μονοπώλια. Ο λαός πρέπει να καταλάβει έγκαιρα πως τα ελλείμματα και οι καπιταλιστικές κρίσεις που σήμερα βιώνουμε, δημιουργούνται όταν οι αποθήκες είναι γεμάτες και άδειες οι τσέπες αυτών που καταναλώνουν δηλαδή του λαού. Και δεν εννοούμε πολυτελή προϊόντα, αλλά βασικά αγαθά, όπως τροφή, κατοικία κλπ. Άρα πρέπει να καταδικάσουμε αυτό τον άναρχο τρόπο ανάπτυξης και να εμπιστευτούμε τη δύναμη μας αποτινάζοντας από πάνω μας την όποια μοιρολατρία που ως ένα μεγάλο βαθμό μας εμφυτεύουν τα ΜΜΕ. Δεν πρέπει να μπούμε σε μια λογική που κυριαρχούσε ως σήμερα, στη λογική της επιλογής του εκμεταλλευτή μας. Δεν θέλουμε εκμεταλλευτή!

6)Ποιές οι κινήσεις που κάνατε ως σύλλογος, ώστε να σταματήσετε το έργο;
Καταρχήν, πριν ένα χρόνο όταν αιωρούταν το ζήτημα της ΤΕΡΝΑ καλέσαμε τον εκπρόσωπο της κ. Γεωργιάννη να μας ξεκαθαρίσει τι αληθεύει και τι όχι. Μας ξεκαθάρισε πως όντως υπάρχει ενδιαφέρον για την εξόρυξη και επεξεργασία των κοιτασμάτων λευκόλιθου, αλλά για το ενδιαφέρον της για παραγωγή ενέργειας δεν μας απάντησε. Στείλαμε επιστολή στην ΤΕΡΝΑ με ημερομηνία 8/9/10, και ζητούσαμε να μας ξεκαθαρίσει τους σκοπούς της στην περιοχή μας. Σιγήν Ιχθύος!!! Επαναλάβαμε δίχως πάλι κάποια απάντηση! Και έτσι πριν ένα μήνα ενημερωθήκαμε πως ξαφνικά η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής το υπερψήφισε φέρνοντας το δίχως να έχει προηγηθεί ενημέρωση και έγκριση από το λαό. Σε συνεργασία λοιπόν με μια ομάδα πολιτών από τη Β. Εύβοια που αντιδρούν στη δημιουργία μιας ΒΙ.ΠΕ. στην περιοχή μας, οργανώνουμε ανοιχτές συζητήσεις σε χωριά του Δήμου, συλλέγουμε υπογραφές (1600 ως σήμερα) και παράλληλα επεμβαίνουμε στα συμβούλια της Τοπικής Διοίκησης όπως αυτό της Περιφέρειας και της επιτροπής περιβάλλοντος της που στις 5/ 9 έφερε το συγκεκριμένο ζήτημα προς συζήτηση και ψήφιση. Αρχικά και κάτω από την πίεση μας, καταφέραμε η συζήτηση να επαναληφθεί στο μέλλον λόγω της δικαιολογημένης αντίδρασης μας και της σοβαρότητας του ζητήματος.
Γενικά, θεωρούμε τουλάχιστον ελλιπές αλλά και επικίνδυνο για το λαό, να θέσουμε το ζήτημα μόνο από την περιβαλλοντική του πλευρά. Θα είναι ένα λάθος που κατά το παρελθόν και για το ζήτημα της δημιουργίας εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιθάνθρακα , μπήκε μεμονωμένο από διάφορες ομάδες που περιορίστηκαν τότε να προβάλλουν ως λύση τις «καθαρές» πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) όπως και αυτή του φυσικού αερίου, δίχως όμως να θίγουν το ιδιοκτησιακό ζήτημα. Με αυτό τον τρόπο το ζήτημα θα επαναλαμβάνεται και ο λαός συνεχώς θα φαίνεται πως βρίσκεται σε ένα ατελείωτο κυνήγι της ουράς του , κάτι σαν τη γάτα.  Όσο οι τύχες του λαού και η ανάπτυξη βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, ο λαός και το περιβάλλον θα βρίσκονται συνεχώς στη γωνία, ενώ τα κέρδη των μονοπωλίων θα είναι το βασικό κριτήριο, επενδύσεων και «ανάπτυξης».
Προτείνουμε ο λαός οργανωμένος να παλέψει για μια εναλλακτική εξουσία που θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της περιοχής όπως ο τουρισμός, η γεωργία- κτηνοτροφία, η αλιεία, τον φυσικό ορυκτό πλούτο και της επεξεργασίας του, την καλλιέργεια της ρητίνης και της επεξεργασίας της στον τόπο μας, δίχως να μας εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια, με βάσει τα κριτήρια που θα ορίσουμε εμείς, με δικό μας έλεγχο και για το δικό μας συμφέρον, το συμφέρον της κοινωνίας συνολικά. Αυτό είναι πρόοδος. Ζωή και εργασία δίχως εκμετάλλευση.
Δίχως την ανεργία να μας εκβιάζει και τα ναρκωτικά να μας αποπλανούν. Με αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια. Με ελεύθερη πρόσβαση σε βασικά αγαθά, υπηρεσίες και δικαιώματα (κατοικία, διακοπές, πολιτισμός κλπ.). Μέσα σε έναν κόσμο και ένα περιβάλλον που τα παιδιά μας θα χαίρονται να ζούνε και εμάς, του γονείς, δίχως να νοιώθουμε ντροπή που τα γεννήσαμε. 

--
Για την Βόρεια Εύβοια
http://voriaevia.blogspot.com/
Πάνος Βασιλόπουλος
Λίμνη Ευβοίας 34005


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν