Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμφισβητείται η πληρότητα του φακέλου της ΒΙΠΕ

του Αντώνη Σκούρα

Επιστολή που ανατρέπει τα δεδομένα από την Ειδική γραμματεία Περιβάλλοντος.
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της ΒΙΠΕ μετά την επιστολή που στέλνει η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και αποτελεί κυριολεκτικά κόλαφο για την πληρότητα του φακέλου καθώς και στις αιτιάσεις ότι δεν έχει αρμοδιότητα η ΕΓΕΠΕ να παρεμβαίνει. Αμφισβητεί την αυτοψία των υπηρεσιών που γνωμοδότησαν ενώ επισημένει ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας δεν έχει αρμοδιότητα να μεσολαβήσει παρά μόνο να γνωμοδοτήσει.
Η συνέχεια έρχεται έπειτα από την επιστολή που δημοσιεύσαμε από την ΤΕΡΝΑ προς τον
Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Ν. Μπέτσιο.
Η ιστορία έχει ως εξής:
Η Εταιρία με επιστολή της προς την ΕΓΕΠΕ από τις 30 Οκτωβρίου 2011 ζητά να ανακληθεί το
έγγραφο, ενώ αιτείται να λάβει γνώση των εγγράφων που έλαβε υπόψη της  και την νομιμοποίηση τον φορέων που αντιδρούν.
Στη συνέχεια ρωτά το λόγο για τον οποίο δεν δημοσιεύθηκε στο Διαύγεια το έγγραφο της ΕΓΕΠΕ
Ενώ συμπληρώνει ότι όλοι οι αρμόδιοι θεσμικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν γνωματεύσει θετικά για την επενδυτική προσπάθεια με αυτοψία στη περιοχή και η Ειδική Γραμματεία δεν το έλαβε υπόψη.
Τέλος επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό της ότι η Ειδική Γραμματεία δεν έχει συμμετοχή στην αδειοδότηση της επένδυσης.
Ενώ ρωτά για πιο λόγο δεν κάλεσε την εταιρία να δώσει εξηγήσεις και δεν έλαβε γνώση του εγγράφου της.

επιστολή ΤΕΡΝΑ προς Καραβασίλη


Σε απάντηση των παραπάνω εγγράφων η κ. Καραβασίλη, στις 29 Νοεμβρίου 2011, με μια επιστολή κόλαφο  προς τα συναρμόδια Υπουργεία, την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, τον Δήμο και την ΤΕΡΝΑ, επισημαίνει ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας δεν έχει καμία αρμοδιότητα πλέον, από τη στιγμή που γνωμοδότησε, και κακώς της ζητά να μεσολαβήσει η εταιρία.
Στη συνέχεια η κ. Καραβασίλη μιλά ότι   στη συνάντηση που είχαν με τον επενδυτή υπήρξε απαξιωτική στάση τόσο κατά της ΕΓΕΠΕ όσο και κατά των συλλόγων και φορέων που αντιδρούν.
Υπερασπίζετε την αρμοδιότητα της Ειδικής Γραμματείας ως ελεγκτικού μηχανισμού και «καρφώνει» την Διεύθυνση Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ότι έχει άγνοια νόμου για την αρμοδιότητα της ΕΓΕΠΕ.
Παράλληλα η κ. Καραβασίλη ζητά από το Δήμο να δώσει όλα τα στοιχεία για την οριοθέτηση του ποταμού Κυμασιώτη και από το Δασαρχείο Λίμνης να ενημερώσει για τις τελικές του αποφάσεις.
Στην επιστολή επίσης αμφισβητεί εμμέσως την αυτοψία των παραγόντων που εξέδωσαν θετικές γνωματεύσεις καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχουν μια σειρά στοιχεία και γνωμοδοτήσεις. Όπως γειτνιάσεις με κατοικημένες περιοχές, υφιστάμενες κυρίαρχες χρήσεις και δραστηριότητες, τα φυσικά και λοιπά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες της περιοχής κλπ. 
Ενώ ζητά από το ΥΠΕΚΑ να απαντήσει αν μπορεί να χωροθετηθεί ΒΙΠΕ που γειτνιάζει με περιοχή Νatura.
Τέλος αναφέρει ότι η ΕΓΕΠΕ κρίνει τις μελέτες με βάση το συμφέρον του τόπου, την οικονομική ανάπτυξη, την διασφάλιση θέσεων εργασίας καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη αναγνώριση και μελέτη όλων των δεδομένων, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε τόπου και των κατευθύνσεων της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και της διασφάλισης της συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας που είναι και ο τελικός αποδέκτης των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων κάθε επενδυτικής δράσης.   


έγγραφο ΕΓΕΠΕ για ΒΙΠΕ Μαντουδίου-11.11.29_2598

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν