Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: "ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ : Η ανθρώπινη πλευρά ενός ήρωα"

Επίτιμος συνδημότης μας από σήμερα ο Μανώλης Γλέζος  ,ο άνθρωπος που με την πορεία του σηματοδοτεί όχι μόνο το ηρωικό αλλά και το ανθρώπινο. Και  σ΄ αυτό θα σταθώ , έχοντας τη τύχη να τον ζήσω από κοντά  .
     Ο Μανώλης  κρατάει την παιδική του αθωότητα και τον εφηβικό του ενθουσιασμό σε ό,τι κάνει , χωρίς να έχει χάσει ποτέ το δρόμο του ,ένα δρόμο λουσμένο στο φως και παράδειγμα ζωής . Από τη συμμετοχή του στα κινήματα και στους εθνικούς αγώνες μέχρι τη θητεία του στην Αυτοδιοίκηση και στη κεντρική πολιτική σκηνή καθώς  και τη συμβολή του  στην επιστήμη μια και έχει ανακηρυχθεί διδάκτορας από 4 ελληνικά πανεπιστήμια για την έρευνά του σε γεωλογικά , περιβαλλοντικά και γλωσσολογικά θέματα .

     Πάντα πρόθυμος να μοιραστεί τη σοφία του, αλλά και να μάθει κάτι καινούργιο, ακόμη και από ένα μικρό παιδί.  Ήμουν εκεί όταν σε ομιλία του σε σχολείο της περιοχής μας, ένας μαθητής, με την παιδική του αφέλεια, τον ρώτησε  (σημειώνω ότι ο Μανώλης διατηρεί πολύτιμο αρχείο με όλες τις ερωτήσεις που του έχουν απευθύνει τα παιδιά): “Κύριε Γλέζο, όταν αποφασίσατε να κατεβάσετε τη σημαία από την Ακρόπολη, το είπατε στη μαμά σας;  Τι σας απάντησε;  Σας άφησε να πάτε;” Κι ο Μανώλης απάντησε με σοφία και τρυφερότητα στον μικρό μαθητή, μιλώντας για το χρέος προς τη μάνα και το χρέος προς την πατρίδα.
      Αυτή η ματιά του στα καθημερινά και τα ανθρώπινα είναι που τον διακρίνει, τον κάνει άνθρωπο τρυφερό, καλό φίλο και αγαπημένο σύντροφο. Θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια, επιστρέφαμε μαζί από τους  Κορυσχάδες, μετά από μια λαμπρή επετειακή τελετή μνήμης.  Το τοπίο στο δρόμο έμοιαζε με μια έκρηξη του κίτρινου από τα ανθισμένα σπάρτα.  “Βαγγέλη”, μου λέει “ τα σπάρτα άνθισαν. Στάσου να κόψουμε λίγα για την Τζώρτζια”... τη σύντροφό του .
    Τότε τίποτε δεν προμήνυε τη κρίση και το σημερινό γκρίζο τοπίο. Σήμερα έχω την αίσθηση ότι ο Μανώλης βιώνει ένα βαθύ πόνο. Στα 89 του ζει τα ίδια πράγματα, πάλι από την αρχή.
     Όταν  ο Μανώλης συνελήφθη το 1958 , παραπέμφθηκε στο στρατοδικείο με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος της πατρίδας του και προφυλακίστηκε.  Την ίδια στιγμή ο γερμανός εγκληματίας πολέμου Γκούντερ Κόλβες ήρθε ανέμελος στη χώρα μας για να συμμετάσχει στο ράλι Ακρόπολις. Συνελήφθη , αλλά σε λίγες ώρες φυγαδεύτηκε.
    Οι Γερμανοί κομισάριοι ξαναβρίσκονται στην πόρτα μας και η χώρα μας τελεί υπό κατοχή.  Εκείνος όμως είναι πάλι μπροστά και  αγωνίζεται για τον τόπο του. Στο πλαίσιο αυτής της νέας μάχης, ο Μανώλης βρίσκεται απόψε εδώ για να μας μιλήσει για τις γερμανικές επανορθώσεις, για το οικονομικό χρέος των Γερμανών σε ΄μας, αλλά και το δικό μας ηθικό χρέος να σηκώσουμε τη σημαία της πατρίδας μας πιο ψηλά .
      Ευχαριστούμε τον έλληνα πολίτη Μανώλη Γλέζο για τις στιγμές ανάτασης που μας προσφέρει με τη σημερινή  του παρουσία  στη πόλη μας .

(#) Περίληψη της ομιλίας  του Βαγγέλη Αποστόλου στην εκδήλωση τιμής για τον  επίτιμο δημότη της Χαλκίδας  Μανώλη Γλέζο .

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν