Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σίμος Κεδίκογλου :Πρωτοφανείς παλινωδίες και τακτικισμούς για το θέμα των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης


«Για πρωτοφανείς παλινωδίες και τακτικισμούς με απώτερο σκοπό την απαξίωση της δημόσιας τηλεόρασης, που είναι η τελευταία ασπίδα της κοινωνίας απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας» κατήγγειλε τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ο βουλευτής Εύβοιας, υπεύθυνος τομέα ΜΜΕ της Ν.Δ, Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας  για το θέμα των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης.
Ζήτησε, επίσης, σε έντονο ύφος την άμεση απομάκρυνση όλων των μελών του Δ.Σ της ΕΡΤ, που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση και δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να επιληφθούν σοβαρών υποθέσεων, όπως είναι η εφεδρεία και οι συμβασιούχοι, προτείνοντας την αντικατάστασή τους από εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ακόμα και εκείνων που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, προκειμένου, όπως είπε, να κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητα της δημόσιας τηλεόρασης.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι η ΝΔ επιμένει και θα επαναφέρει  την τροπολογία που έχει συγκεντρώσει μία διακομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εκφράζοντας παράλληλα την απορία, γιατί ο κ. Βενιζέλος δεν την  υιοθέτησε και επιχείρησε να φέρει δική του, για να την  αποσύρει  στη συνέχεια, γνωρίζοντας πως ο παράγοντας χρόνος λειτουργεί εις βάρος των εργαζομένων, εις βάρος της δημόσιας τηλεόρασης και προς όφελος εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας.
Στην ομιλία του ο  Σίμος Κεδίκογλου τόνισε χαρακτηριστικά:
«Πρέπει να ομολογήσω ότι στα οκτώ χρόνια που βρίσκομαι στην αίθουσα πρώτη φορά είδα τις σκηνές που διαδραματίστηκαν σήμερα. Κάποιοι μιλούν για  πρωτοφανείς παλινωδίες, δυστυχώς, όμως, πρόκειται για τακτικισμούς. Ακούσαμε από τον Υπουργό Οικονομικών να λέει, ότι τώρα χρειάζεται χρόνο για να γίνει ένας σωστός διάλογος και να καταλήξουν στα σωστά συμπεράσματα. Αναρωτιέμαι, γιατί δεν δεχόταν να συναντηθεί με την ΠΟΕΣΥ και την ΠΟΣΠΕΡΤ επί τόσο διάστημα.
Στη συνέχεια είχαμε αλλεπάλληλες αλλαγές. Αρχικά, μας μιλούσε για πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα, ενώ σήμερα το πρωί μας είπε ότι θα φέρει δική του τροπολογία, για να φέρει τελικά όχι στο παρά πέντε, αλλά στο και πέντε μία τροπολογία που δεν έλυνε το πρόβλημα».
Υπογραμμίζοντας τους λόγους της διακομματικής πίεσης που ασκήθηκε έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα όσα επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων σε σχετική ανακοίνωσή της.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Το να εργάζεται ο δημοσιογράφος στο δημόσιο μέσο ενημέρωσης δεν σημαίνει ότι είναι δημόσιος υπάλληλος, μάλλον το αντίθετο. Οι δημοσιογράφοι λογοδοτούν στο  κοινό κα πρέπει να διατηρούν την πολιτική και οικονομική τους ανεξαρτησία από τις κυβερνήσεις. Θα ήταν εξαιρετικά κακό μήνυμα για την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων να ενσωματωθούν στους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα. Πρέπει να διασφαλίσουμε για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης την ελευθερία τους να ενημερώνουν το κοινό σε μία περίοδο που αυτό επιζητεί αξιόπιστη , νηφάλια και απροκατάληπτη ενημέρωση. Η ελευθερία αυτή κατοχυρώνεται επίσης από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Δημοσιογράφων».
Η εν λόγω  ανακοίνωση, όπως τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου, εμπεριέχεται στην κοινή τροπολογία των 150 βουλευτών, ενώ για την τροπολογία που ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε προς έγκριση επισήμανε, ότι έλυνε το μισθολογικό πρόβλημα ως ένα βαθμό , αλλά ήταν ουσιαστικά ένας εκβιασμός, λέγοντας: «τα δημόσια μέσα ενημέρωσης δεν είναι μόνο το θέμα των δημοσιογράφων, αλλά και της λειτουργίας τους, της ανεξαρτησίας τους , να μην ποδηγετούνται από τις κυβερνήσεις. Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης είναι η τελευταία ασπίδα της κοινωνίας έναντι σε εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας. Για αυτό βλέπουμε και διάφορες εξωθεσμικές αντιδράσεις».
Μερικά μεμπτά σημεία  της τροπολογίας του κ. Βενιζέλου, όπως είπε,  ήταν ο διαχωρισμός των εργαζομένων στον ίδιο φορέα, καθώς η αναφορά για μείωση 35% κατά μέσο όρο άφηνε στην ευχέρεια του Υπουργού να αποφασίσει τι ποσοστό μείωσης θα είχε ο κάθε εργαζόμενος. Επίσης, όσον αφορά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση το αποτέλεσμα της όποιας διαβούλευσης δεν θα ήταν δεσμευτικό, ενώ δεν υπήρχε καμία σημείωση   για τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης.
 «Μας έδωσε- είπε ο Σίμος Κεδίκογλου- προφορικές διαβεβαιώσεις. Είναι δυνατόν να λέμε να εγκρίνουμε τη διάταξη και μετά συζητάμε; Έτσι νομοθετούμε;» και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν επείγοντα προβλήματα στην ΕΡΤ, όπως είναι το θέμα της εφεδρείας και των συμβασιούχων. Για άλλη μία φορά πρέπει να τονίσω ότι η σημερινή Διοίκηση της ΕΡΤ, που δεν έχει πρόεδρο αλλά έχει προεδρεύοντα , αφού ο πρόεδρος μετά τις πιέσεις μας, την επιστολή που απέστειλα στον υπουργό Επικρατείας με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο και την προσφυγή μου στον ‘Αρειο Πάγο παραιτήθηκε.
Πρέπει να φύγουν όλα τα μέλη του ΔΣ. Είναι υπό δικαστική διερεύνηση. Δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να επιληφθούν σημαντικών υποθέσεων όπως είναι η εφεδρεία και οι συμβασιούχοι, που θα καθορίσουν τις μοίρες εκατοντάδων ανθρώπων. Αφορά άμεσα την ποιότητα της ενημέρωσης, έναν καθοριστικό δείκτη δημοκρατίας σε μία κρίσιμη περίοδο. Πρέπει να αλλάξει το ΔΣ της ΕΡΤ και οι γενικοί διευθυντές.
Καταθέτουμε πρόταση να τοποθετηθεί ένας πρώην Δικαστικός πρόεδρος της ΕΡΤ και τα μέλη να είναι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων ακόμα και εκείνων, που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο κατοχυρώνεται  η ανεξαρτησία της Δημόσιας τηλεόρασης.
Επιμένουμε στην τροπολογία που έχουμε καταθέσει και αναρωτιέμαι γιατί ο κ. Υπουργός δεν υιοθέτησε την τροπολογία, η οποία στηρίχθηκε από τη διακομματική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου και επιχείρησε να φέρει δική του, που τελικά την απέσυρε μετά από μία σειρά τακτικισμών, γνωρίζοντας ότι ο παράγοντας χρόνος λειτουργεί εις βάρος των εργαζομένων, εις βάρος της δημόσιας τηλεόρασης και προς όφελος εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας.
Θα επαναφέρουμε την τροπολογία γιατί είναι η μόνη λύση , δεν είναι δυνατόν να κάνει λάθος η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου και ο  κ. Υπουργός να είναι τόσο σωστός. Τουλάχιστον σήμερα έκανε μία σειρά από ατοπήματα».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν