Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προϋπολογισμός... ελευθέρας συζήτησης


Υπερψηφίστηκε – όπως αναμενόταν- ο προϋπολογισμός του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας από τους συμβούλους της πλειοψηφίας.
Την ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο την έκανε ο Δημοτικός Υπάλληλος Νίκος Γεραλής όπου και παρουσίασε τον προϋπολογισμό, που ανέρχεται στο ύψος των 11 εκ. ευρώ και κάτι ψιλά. Μειωμένος κατά 1 εκ. περίπου από πέρυσι. (τα ακριβή στοιχεία δε τα γνωρίζουμε, γιατί δεν έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο όπως εξάλλου και ο περσινός).
Κανείς Δημοτικός Σύμβουλος ή Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας δεν ενοχλήθηκε γιατί δεν είχαν στα χέρια τους το προϋπολογισμό παρά μόνο οι επικεφαλείς των παρατάξεων. Ίσως γι αυτό και η συζήτηση εξελίχθηκε σε ελεύθερο θέμα. Από το αν στρώθηκε χαλίκι στη Κερασιά ως την πτώση του Καπιταλισμού και τη Κούβα. 

Ξεκαθαρίστηκε πάντως, έπειτα από ερώτηση του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αντώνη Barett, ότι  δεν προβλέπεται επιχορήγηση από το Δήμο προς τις επιχειρήσεις του Δήμου.
Ο κ. Παναγιώτου ως επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας (έλειπε ο κ Περήφανος) υποστήριξε ότι με το μνημόνιο τυπικά πρέπει να γίνει ο Προϋπολογισμός για να μπορέσει  να λειτουργήσει ο δήμος. Σ’ αυτό ευθύνονται οι προηγούμενοι Δήμοι που αφειδώς παίρνανε δάνεια και φτάσαμε τα δάνεια αυτά να είναι ένας φραγμός για την ανάπτυξη. Σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια ακούγεται ότι ο Δήμος Νηλέως χρωστάει αλλά βλέπω ότι τα δάνεια του Δήμου Κηρέως μαζί με τα ΠΟΕ (Σ.Σ. χρέη παρελθόντων οικονομικών ετών) ανέρχονται στα 5.350.00, του Δήμου Ελυμνίων ανέρχονται στα 4.100.00 και του Δήμου Νηλέως είναι 1.300.000. Κάντε μια σύγκριση.  Δεν μπορείτε να λέτε ότι ο Δήμος Νηλέως χρώσταγε- χρώσταγε και τα δάνεια των άλλων δήμων είναι στα 10 εκατομμύρια και του Δήμου Νηλέως στο 1 εκατομμύριο 3οο χιλιάδες. Δεν είναι ένας αναπτυξιακός προϋπολογισμός άλλα ένας τυπικός προϋπολογισμός, χρέη προηγουμένων Δημοτικών αρχών πληρώνουμε και δεν μπορεί να προχωρήσει ο Δήμος, γι αυτό δεν θα ψηφίσουμε το Προϋπολογισμό.   
Ο κ. Λιαγκάκης τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός είναι η κορυφαία πολιτική πράξη που γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και έτσι πρέπει να τον δούμε. Έχουμε ένα χρόνο λειτουργίας του Καλλικράτη και αν ρίξουμε μια ματιά όλοι προς τα πίσω, θα δείτε ότι από τους Τοπικούς Προέδρους είναι ελάχιστοι εδώ πέρα. Αυτό σημαίνει κάτι. Δεν μπορεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι να έγιναν αδιάφοροι έτσι ξαφνικά. Κι αυτοί μπήκαν στην Τοπική Διοίκηση με ένα όραμα, να βοηθήσουν τα χωριά τους. Σημαίνει ότι η πολιτική του Δήμου απαξίωσε αυτό το θεσμό. Τα χωριά παρουσιάζουν μια εικόνα εγκατάλειψης. Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει είδηση. Δεν έχετε γυρίσει τα χωριά από τότε που βγήκατε. Μάλλον ερχόσαστε τα βράδια στα πανηγύρια. Μέρα δε σας έχω δει. Δώσατε ένα χιλιάρικο στους Προέδρους και δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν, γιατί ο Σαπουτζής θέλει προμήθειες. Και πως ο Σαπουτζής κόβει τιμολόγια για λογαριασμό κάποιων που παίρνουν μεροκάματο στα χωριά. Αυτό είναι μαύρο χρήμα…
Ψηφίστηκε προχτές το επιχειρησιακό πρόγραμμα, έγινε μία δουλειά –και καλώς έγινε- αλλά αυτό πρέπει να ενταχθεί σε ένα κεντρικό σχεδιασμό. Χρειάζονται πόροι, δε θα βαρεθώ να το λέω, να μαλλιάσει έμενα η γλώσσα μου και εσάς να μαλλιάσουν τα αυτιά σας να το ακούτε.
Τι πρέπει να γίνει; Θα πρέπει να βάλουμε τον κόσμο μπροστά. Αν περιμένουμε ο κόσμος να ξεσηκωθεί, θα ξεσηκωθεί πρώτα ενάντια στο Δήμο.
Ζείτε μια κατάσταση την οποία ίσως δε τη γνωρίζατε όταν πήγαμε στις εκλογές, γιατί εμείς τη γνωρίζαμε και το αναλύαμε από τότε, ο Καλλικράτης ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσει το πρώτο μνημόνιο.
Ο κ. Κατζούρας αναρωτήθηκε, δεν έιμαστε σε αυτή την αίθουσα ένα χρόνο; Δεν ήμασταν στις εκλογές στο λαό; Δεν ακούγαμε τι λέγανε οι υποψήφιοι δήμαρχοι; Ο Δήμαρχος που εξελέγει, εξελέγει με το πρόγραμμά του. Ο Περήφανος έλεγε ότι παραδίδω ένα Δήμο πρότυπο και οι άλλοι δύο Δήμοι είναι χρεωμένοι. Ο Δήμος πρότυπο είχε 1,2 εκατομμύρια ευρώ χρέη. Που είναι το παράδοξο;
Με τα χρήματα που παίρνει ο Δήμος και βλέπουμε πως ήταν πριν και πως είναι τώρα. Κάθε φέτος και χειρότερα. Βλέπουμε λοιπόν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Ο Δήμος όπου μπορεί είναι εκεί. Στις μικροδιορθώσεις στις καθημερινότητες.
Τους προέδρους τους έχει καλέσει τρείς φορές ως τον Αύγουστο ο Δήμαρχος να πουν τις απόψεις τους. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Από εκεί βγήκαν θέματα που λύθηκαν. Και δεν είναι τυχαίο που ψηφίζουν το τεχνικό πρόγραμμα οι Πρόεδροι.
Ο κ. Στεργίου είπε ότι καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου μέσα σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες για τη χώρα και κατ’ επέκταση και για το Δήμο και τη λειτουργία του. Είναι γεγονός ότι το μόνο που βλέπουμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι τους συμπολίτες να βγαίνουν στην ανεργία και να εκδηλώνουν την ανησυχία τους. Το νομοσχέδιο για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση – ο λεγόμενος Καλλικράτης- και τότε που ήταν σε σπάργανική μορφή είχαμε διατυπώσει κάποιες επιφυλάξεις. Όχι στην ιδέα του Καλλικράτη, αλλά με το τρόπο με τον οποίο έγινε. Πριν από λίγο καιρό είχαμε και το πολυνομοσχέδιο όπου ουσιαστικά έδωσε τη χαριστική βολή στους καλλικρατικούς Δήμους και στο θεσμό του Καλλικράτη. Οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  στην εφεδρεία και επίσης έχουμε την κατάργηση οργανικών θέσεων στην Τ.Α. έχουμε την δραματική μείωση των μισθών, και δε φαντάζομαι κανένας να πιστεύει ότι με αυτό το τρόπο θα ανέβει η παραγωγικότητα.
Οι επιπτώσεις στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν τις προεκτάσεις της. Η αποδόμηση του κρατικού μηχανισμού με συνέπεια να έχουμε μια καθυστέρηση και στη λήψη των αποφάσεων και στην εφαρμογή και διεκπεραίωση αυτών. Με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι πόροι, κονδύλια ευρωπαϊκά και άλλα. Ένα άλλο σημείο έχει να κάνει με την μείωση των θεσμοθετημένων πόρων τις Τ.Α.
Επίσης δεν επιβεβαιώθηκε καμία αύξηση των Δημοτικών Τελών και πέρυσι και φέτος. Είναι λογικό από τη στιγμή που έχουμε αύξηση των υλικών το αποτέλεσμα να μην είναι αυτό που θα έπρεπε.
Η κ. Στέφου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα θέμα για πολιτική αντιπολίτευση, τις περισσότερες φορές αναμενόμενη και πολλές φορές πολύ προβλέψιμη.  Το 2011 ήταν μια χρονιά πολύ δύσκολη σε όλους τους τομείς. Τα σκληρά πολυσυλλεκτικά μέτρα της κυβέρνησης μας γονάτισαν.  Μέσα σε αυτό το κλίμα με περικοπές στις επιχορηγήσεις, μείωση των υπηρεσιών, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, μη αναπτυξιακά προγράμματα, προσπαθούμε να κρατηθούμε όρθιοι και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε σαν δημοτική αρχή. Αυτό ο κόσμος το γνωρίζει και το αναγνωρίζει. Αυτόν τον κόσμο μπορούμε να τον κοιτάμε στα μάτια και άφοβα να μη τα κατεβάζουμε.
Απόψε ακούστηκαν παράπονα για τη λειτουργία, την αποδοχή και τη βοήθεια που προσέφερε ο Δήμος στους τοπικούς προέδρους κι αυτά από κάποιον που δεν ψήφισε καν το κανονισμό λειτουργίας των προέδρων.
Ο κ. Τσούμαρης απευθύνθηκε στον κ. Λιαγκάκη και είπε ότι η συμπεριφορά του είναι ακριβώς η ίδια επί Δημάρχου Ενωτιάδη, είναι ακριβώς η ίδια επί δημάρχου Τριάντη και συνεχίζει ακριβώς η ίδια και ακόμη πιο επιθετική επί Δημάρχου Ψαρρού. Δε τη δέχομαι καθόλου. Λέει ότι δεν είμαστε στο κόσμο δε βοηθάμε τον κόσμο και πρέπει να ξεσηκώσουμε τον κόσμο. Η δουλειά μας δεν είναι αυτή, να τον ξεσηκώνουμε αλλά να τον βοηθάμε όσο μπορούμε.
Ο κ. Γεωργατζής ανέφερε ότι μιλάμε για νούμερα, για αριθμούς, προϋπολογισμούς, ισολογισμούς.. πρέπει να δούμε και το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που περιμένει ο απλός πολίτης σε κάθε άκρη του Δήμου. Αυτό μέχρι στιγμής δεν το έχω ζήσει. Παράδειγμα στο χωριό μου, στη Σκεπαστή, σε πιο σημείο έχει ανταπεξέλθει; Μήπως έχει ανταπεξέλθει στο τοιχίο που έχει κόψει το χωριό στη μέση εδώ και τρία χρόνια; Μήπως έχει ανταπεξέλθει στο δρόμο που δεν μπορείς να περπατήσεις, και απευθύνομαι στη κυρία Στέφου που λέει ότι κοιτάζει το κόσμο στα μάτια, πρέπει να κοιτάει και το δρόμο γιατί έχει τρύπες  και μπορεί να πέσει και είναι κρίμα να σκοτωθείς. Σε ποιο σημείο; Στην αγροτική οδοποιία; Για να μπεις στις Κεχριές χρειάζεσαι 4Χ4, στις Κουρκουλούς θες ειδικό τούρμπο αυτοκίνητο. Ή μήπως για το χιλιάρικο που έδωσες στο πρόεδρο της Σκεπαστής και πήγε και μπάζωσε το ποτάμι για να γίνει η ένωση με τις Αμέλαντες και με τη πρώτη βροχή το χιλιάρικο πήγε στη θάλασσα.
Ο κ. Στάμου απάντησε ότι δε μπορούν να μιλάνε για την αγροτική οδοποιία όταν το γκρέιτερ είχε μια βδομάδα στη Σκεπαστή και έριξαν 50 αυτοκίνητα αμμοχάλικο. Μάλλον μας ζηλεύεται.
Ο κ. Λιαγκάκης ζήτησε το λόγο επί προσωπικού και μετά από μια μικρή ένταση αναφέρθηκε ότι σκοπός του δεν είναι να υπηρετήσει το καλλικράτη ούτε το καπιταλισμό και θέλει να τον ανατρέψει.
Ο κ. Μουστάκας έκανε έναν απολογισμό του Δήμου στην περιοχή του Νηλέα.
Στη δευτερολογία του επίσης ο κ. Παναγιώτου υπερασπίστηκε εκ νέου τον πρώην Δήμο Νηλέως για τα πεπραγμένα του.
Ενώ ο κ. Barett   επεσήμανε  ότι η συζήτηση εξελίχθηκε σε ντέρπυ όπως ήταν φυσικό. Η αλήθεια ότι και οι τρεις πρώην Δήμοι συμπεριφέρθηκαν όπως έχει συμπεριφερθεί η Ελλάδα ολόκληρη του δανεισμού και τις σπατάλης. Το θέμα είναι, καταλάβαμε; Και αν καταλάβαμε κάτι, πως θα ανταποκριθούμε;  
Κλείνοντας ο Δήμαρχος είπε ότι ζούμε σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Αυτό το έχει δημιουργήσει ο Δήμος; Αν ήταν από την άλλη πλευρά θα ήταν άλλο περιβάλλον; Θα πρέπει να δούμε τον προϋπολογισμό κάτω από αυτό το πρίσμα. Ο Καλλικράτης μας επιβληθεί. Ο κ. Τζαχρήστος, ο κ. Στεργίου έπαιρναν διπλάσια χρήματα, εγκαταλείψαν τη δουλειά τους και ήρθαν στο Δήμο. Δε μπορούμε να μιλάμε για μαύρο χρήμα. Δεν είναι καλά πράγματα μεταξύ μας. Όσο αφορά τους προέδρους, κακώς εδόθη το χιλιάρικο. Με αυτό τον τρόπο δε μπορούν να το διαχειριστούν. Θέλει να έχει για κάθε πρόεδρο πέντε υπαλλήλους για να κόβουν εντάλματα. Και μπαίνουν σε περιπέτειες οι Πρόεδροι να δικαιολογήσουν τα χρήματα να κόψουν τιμολόγια. Να διαφυλάξουμε μεταξύ μας την καθαρότητα και την εμπιστοσύνη και ας έχουμε αντιπαράθεση πολιτική.  Όλοι μου οι συνεργάτες βάζουν από τη τσέπη τους.
Μέσα σε αυτή τη γενικότερη συγκυρία. Την πολιτική αστάθεια, κοινωνική αστάθεια, οικονομική αστάθεια, διαχειρίστηκε  την κατάσταση ο Δήμος και θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες για την αυταπάρνηση που δείξανε. Και όλους τους προέδρους. Όλους. Υπερέβαλαν εαυτό, εγκαταλείψαν τις δουλείες τους.  
Δε περπατάμε στα σκοτάδια. Ο υποφαινόμενος περπατά πάντα μέρα και ζούμε καθημερινά και το πόνο και τη στεναχώρια του κόσμου.
Το πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική κατάσταση δεν είναι δικό μας θέμα. Ο κόσμος θα αποφασίσει. Και κρίνει. Βλέπει και κρίνει. Βλέπει και εμάς, βλέπει πρακτικές, πως συμπεριφερόμαστε. Και δε πάει να λέμε, ξέρει καλά η κοινωνία για το κάθε ένα.
Κάτω από αυτή τη δύσκολη συγκυρία έχει συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός. Ουσιαστικά έχει στοιχεία της χρονιάς που πέρασε και αυτά που προγραμματίζουμε για τη καινούρια χρονιά. Στο μέτρο του δυνατού παρουσιάσαμε κάποιο έργο. Πρώτος εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος. Και δεν είμαι ευχαριστημένος γιατί δεν μας βοηθήσανε. Όραμα υπήρχε, θέληση υπήρχε, αγάπη για τον τόπο και την κοινωνία υπήρχε, αλλά δεν μας βοήθησαν. Όλοι τους.  Κανενός δεν ιδρώνει το αυτί. Κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο. Κι αυτοί που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και αυτοί που ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία και αυτοί που ψηφίζουν ΛΑΟΣ και αυτοί που ψηφίζουν ΚΚΕ. Από τα ψηφίσματα που κάνουμε, πόσες επερωτήσεις έγιναν στη βουλή;
Δύο λόγια για τη χρονιά που πέρασε. Πέρα από μια σφιχτή οικονομική πολιτική που κάναμε, καταφέραμε να πληρώσουμε 700.00 χρέη ΠΟΕ. Κι αυτοί συνάνθρωποί μας είναι και έχουν άμεσο πρόβλημα. Κάναμε παρεμβάσεις στα οδικά δίκτυα, στα σχολικά κτήρια, στο πολιτισμό, στους αθλητικούς χώρους. Στο μέτρο του δυνατού προσπαθήσαμε. Αν υπάρχουν κάποια προβληματάκια όπως στη Σκεπαστή είναι δικαστικό το πρόβλημα.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες και εννοώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους αλλά κυρίως θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους του Δήμου. Ξέρετε κάτω από ποιες συνθήκες δουλεύουν; Τους έχουν κάνει μείωση μισθού 50% και από αγάπη για τον τόπο προσφέρουν. Ελπίζω στον επόμενο προϋπολογισμό να έχουμε να πούμε κάτι καλύτερο για τον τόπο.
  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,