11 Ιανουαρίου 2012

Συνέντευξη Δημάρχου κ. Ανέστη Ψαρρού

Από το Δήμο Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας λάβαμε το ακόλουθο Δελτίο τύπου σχετικά με τη συνέντευξη τύπου που έγινε προχτές στη Χαλκίδα.

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στα Μ.Μ.Ε. του Νομού μας ο  Δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης  - Αγίας Άννας κ. Ανέστης Ψαρρός.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο δύσκολο μεταβατικό στάδιο από τον «Καποδίστρια» στον «Καλλικράτη», στη συνένωση τριών διαφορετικών ενοτήτων Κηρέως – Νηλέως - Ελυμνίων, την υπέρβαση καχυποψιών και νοοτροπιών, στις ασάφειες και τις αδυναμίες του νέου Νόμου, στη συνεργασία δημοτών, υπαλλήλων και δημοτικών Συμβούλων στα νέα δεδομένα, προκειμένου έγκαιρα ο νέος Δήμος να μπορεί να λειτουργήσει να και προσφέρει τις υπηρεσίες του. Έτσι τον χρόνο που πέρασε ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας προχώρησε :
•    Στη σύσταση των νέων Υπηρεσιών και των νέων Νομικών Προσώπων

•    Στην κατάρτιση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου και την πιστοποίηση της Οικονομικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, προϋπόθεση για υποβολή και εκτέλεση έργων του ΕΣΠΑ
•    Στη αποκεντρωμένη οργάνωση του Δήμου με την κατανομή των υπηρεσιών σε Λίμνη - Μαντούδι – Αγία Άννα
•    Στην ένταξη έργων, τριών περιπατητικών μονοπατιών στην περιοχή Λίμνης προϋπολογισμού 386.000 € και αποκατάσταση ΧΑΔΑ Λίμνης 200.000 ευρώ περίπου, στο ΕΣΠΑ.
•    Στην υποβολή νέων έργων προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ (αποχέτευση Πηλίου 2.000.000 €, ανάδειξη διαδρομών σε Ροβιές και στο Φαράγγι του Νηλέα 260.000 €, αντιπυρική προστασία δασών  Δήμου 470.000 €, Ανάπλαση εμπορικού κέντρου Προκοπίου 1.000.000 €, δημιουργία δράσεων απασχόλησης (200 θέσεις εργασίας) σε τοπικό επίπεδο.
•    Στην μάχη της καθημερινότητας με συντηρήσεις έργων, υποδομών, δρόμων, κλπ, με τα ελάχιστα μέσα και πόρους που διαθέτει
•    Στην αξιολόγηση και ιεράρχηση των νέων αναγκών σε δράσεις και έργα και στην δρομολόγηση εκπόνησης και υλοποίησης των απαραίτητων μελετών
•    Στην αντιπυρική προστασία των δασών μας με την λειτουργία πυροφυλακίων σε όλο το εύρος του Δήμου και την πρόσληψη 23 πυροφυλάκων από τον Δήμο
•    Στην αποπεράτωση του Κτιρίου Μελά στη Λίμνη και δημιουργία μιας σύγχρονης αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

Αναφέρθηκε επίσης στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Κυρίως στο δυσβάσταχτο χρέος και την καταβολή μεγάλων μηνιαίων δόσεων εξόφλησης, που θα αντιμετωπιστεί με αναχρηματοδότηση του χρέους με μικρότερο επιτόκιο και μηνιαία δόση. Αλλά και στις άμεσες απαιτητές υποχρεώσεις προμηθευτών και εργολάβων από προηγούμενες οφειλές. Προβλήματα που οξύνονται με την μη καταβολή από το κεντρικό κράτος των θεσμοθετημένων πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως ΣΑΤΑ, Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, τακτική επιχορήγηση κλπ γεγονός που δεν επιτρέπει την υλοποίηση στοιχειωδών εργασιών και  δυσχεραίνουν την παροχή υπηρεσιών στους δημότες.

Έγινε αναφορά στην εγκατάλειψη και την απομόνωση της βόρειας Εύβοιας από την  έλλειψη βασικών οδικών υποδομών. «Χρόνια μας έλεγαν οι διοικούντες ότι ωρίμασαν οι μελέτες και τμήμα του δρόμου Ψαχνά – Προκόπι – Αγία Άννα μπορεί να δημοπρατηθεί. Μετά από προσωπικό έλεγχο και επίσκεψη στα γραφεία των μελετητών και στην αρμόδια Διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποιίας του Υπουργείο, διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη» ανέφερε ο Δήμαρχος. Αντίθετα φαίνεται να ολοκληρώνονται τα έργα κατασκευής της Β’ Φάση του λιμένα Μαντουδίου μια εξέλιξη ιδιαίτερα θετική. Παράλληλα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον στόχο για δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων σε Ροβιές και  Αγκάλη, καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λίμνης – Μαλαισίνας και Λιμάνι Μαντουδίου – Βόρειες Σποράδες.

Μαζί όμως με την εγκατάλειψη των υποδομών ο Δήμος είχε να αντιμετωπίσει και μια επιχειρούμενη αποψίλωση των Τοπικών Δημόσιων Υπηρεσιών. Το κλείσιμο των υποκαταστημάτων ΙΚΑ Λίμνης και Αγίας Άννας, την υποβάθμιση του ΙΚΑ Μαντουδίου, το κλείσιμο των Αστυνομικών Σταθμών Προκοπίου, Αγίας Άννας και Ροβιών την υπολειτουργία του Κ.Υ. Μαντουδίου, την δρομολογούμενη κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Λίμνης καθώς των Ειρηνοδικείων Λίμνης και Αγίας Άννας. Μια άνευ προηγουμένου πολιτική απαξίωσης της περιοχής που αντιμετωπίστηκε με συνεχείς παραστάσεις στις Διοικήσεις των Υπηρεσιών, με υπομνήματα και αναφορές προς τους Υπουργούς και Κυβερνώντες με κινητοποιήσεις αντιστάσεις των δημοτών μας και συμβολικούς αποκλεισμούς Υπηρεσιών και της Επ.Ο Χαλκίδας - Αιδηψού στο Προκόπι το περασμένο καλοκαίρι.

Τέλος ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στο μείζον θέμα της ανεργίας που πλήττει το Δήμο, καθώς και στις εξελίξεις για τα δυο επενδυτικά σχέδια που εμφανίστηκαν στην περιοχή. Πρόκειται για την περίπτωση της ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ με το Ναυπηγείο στο Κυμάσι και της ΤΕΡΝΑ στους Φούρνους Μαντουδίου. Η μεν πρώτη (ναυπηγείο) φαίνεται να ναυαγεί οριστικά ενώ και η δεύτερη απειλείται με ακύρωση. Και οι δύο επενδυτές θεωρούν υπαίτια για την καθυστέρηση – ακύρωση των προτιθέμενων επενδύσεών τους, την ελληνική διοίκηση, το τέρας της γραφειοκρατίας που καθυστερεί την έκδοση των αδειών λειτουργίας. «Μπορεί ο τόπος να πάει έτσι μπροστά; μπορεί σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία το κράτος να χρειάζεται χρόνια για να αποφασίσει αν θα αδειοδοτηθεί ή όχι μια επένδυση. Οι πολιτικοί οφείλουν να ασκήσουν πολιτική, να λαμβάνουν ξεκάθαρες αποφάσεις τις οποίες θα ανακοινώσουν και θα υλοποιούν» τόνισε ο Δήμαρχος.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.