5 Ιανουαρίου 2012

Συμεών Κεδίκογλου: Αναγνώριση, παραχώρηση και λειτουργία της ιαματικής πηγής Αιδηψού


Ερώτηση στον Υπουργό Πολιτισμού και τουρισμού για παράχώρηση της ιαματικής πηγής στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού κατέθεσε ο Συμεών Κεδίκογλου, φέρνοντας ως παράδειγμα την αντίστοιχη περίπτωση του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ, 
Το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων και την αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα ορίζεται από τον ν. 3498/2006 και με τις υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν το νόμο 166655/22.12.06 και 17417/2.10.09.
Με βάση αυτό, η διαδικασία αναγνώρισης των ιαματικών πηγών
είχε προθεσμία τριών ετών από τη δημοσίευση του νόμου και γίνεται με βάση τα  επιστημονικά δεδομένα κάθε πηγής, όπως αυτά προκύπτουν από την υδρογεωλογική μελέτη, τις φυσικές, χημικές, μικροβιολογικές, ραδιολογικές αναλύσεις και την υγειονομική έκθεση.Προβλέπεται επίσης ότι αν οι υπόχρεοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα στον ΕΟΤ τις αιτήσεις αναγνώρισης με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανακαλούνται διοικητικές πράξεις παραχώρησης της διαχείρισης και εκμετάλλευσης. Ακόμα, για την αδειοδότηση από τον ΕΟΤ προβλέπεται προθεσμία ενός έτους από τη δημοσίευση της σχετικής εκτελεστικής απόφασης.
Είναι γεγονός, κύριε Υπουργέ, ότι η ως άνω διαδικασία χαρακτηρίζεται μάλλον δαπανηρή και χρονοβόρα, με αποτέλεσμα τόσο η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης όσο και οι ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού, να μην έχουν ολοκληρώσει εμπρόθεσμα τις διαδικασίες αναγνώρισης. Το ζήτημα φαίνεται να αντιμετωπίζεται με το σχέδιο νόμου που έχετε καταθέσει προς ψήφιση, όπου ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία στην κοινοβουλευτική διαδικασία να κάνουμε τις απαραίτητες παρατηρήσεις.
Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, πριν λίγες μέρες, στις 16 Δεκεμβρίου, με παρέμβαση του βουλευτή Κορινθίας, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κο Νικητιάδη έγινε η παραχώρηση των ιαματικών πηγών Λουτρακίου στο Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων. Παρόμοιο αίτημα με ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου και των φορέων της περιοχής υπάρχει και για την παραχώρηση των ιαματικών πηγών στο δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Εκφράστηκε μάλιστα και επίσημα με επιστολή του Δημάρχου στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1.       Με ποιες προϋποθέσεις έγινε η παραχώρηση στην περίπτωση του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων και αν συντρέχουν για την παραχώρηση των ιαματικών πηγών Αιδηψού στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού;
2.      Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε, ώστε και οι υπηρεσίες από την πλευρά του ΕΟΤ και του Υπουργείου θα ανταποκριθούν σε ικανοποιητικούς χρόνους αναφορικά με τη διαδικασία αναγνώρισης, καθώς, όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, μελέτες κατατίθενται, αλλά η Επιτροπή έχει να συνεδριάσει 2 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.