Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμεών Κεδίκογλου: Αναγνώριση, παραχώρηση και λειτουργία της ιαματικής πηγής Αιδηψού


Ερώτηση στον Υπουργό Πολιτισμού και τουρισμού για παράχώρηση της ιαματικής πηγής στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού κατέθεσε ο Συμεών Κεδίκογλου, φέρνοντας ως παράδειγμα την αντίστοιχη περίπτωση του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ, 
Το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων και την αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα ορίζεται από τον ν. 3498/2006 και με τις υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν το νόμο 166655/22.12.06 και 17417/2.10.09.
Με βάση αυτό, η διαδικασία αναγνώρισης των ιαματικών πηγών
είχε προθεσμία τριών ετών από τη δημοσίευση του νόμου και γίνεται με βάση τα  επιστημονικά δεδομένα κάθε πηγής, όπως αυτά προκύπτουν από την υδρογεωλογική μελέτη, τις φυσικές, χημικές, μικροβιολογικές, ραδιολογικές αναλύσεις και την υγειονομική έκθεση.Προβλέπεται επίσης ότι αν οι υπόχρεοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα στον ΕΟΤ τις αιτήσεις αναγνώρισης με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανακαλούνται διοικητικές πράξεις παραχώρησης της διαχείρισης και εκμετάλλευσης. Ακόμα, για την αδειοδότηση από τον ΕΟΤ προβλέπεται προθεσμία ενός έτους από τη δημοσίευση της σχετικής εκτελεστικής απόφασης.
Είναι γεγονός, κύριε Υπουργέ, ότι η ως άνω διαδικασία χαρακτηρίζεται μάλλον δαπανηρή και χρονοβόρα, με αποτέλεσμα τόσο η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης όσο και οι ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού, να μην έχουν ολοκληρώσει εμπρόθεσμα τις διαδικασίες αναγνώρισης. Το ζήτημα φαίνεται να αντιμετωπίζεται με το σχέδιο νόμου που έχετε καταθέσει προς ψήφιση, όπου ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία στην κοινοβουλευτική διαδικασία να κάνουμε τις απαραίτητες παρατηρήσεις.
Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, πριν λίγες μέρες, στις 16 Δεκεμβρίου, με παρέμβαση του βουλευτή Κορινθίας, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κο Νικητιάδη έγινε η παραχώρηση των ιαματικών πηγών Λουτρακίου στο Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων. Παρόμοιο αίτημα με ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου και των φορέων της περιοχής υπάρχει και για την παραχώρηση των ιαματικών πηγών στο δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Εκφράστηκε μάλιστα και επίσημα με επιστολή του Δημάρχου στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1.       Με ποιες προϋποθέσεις έγινε η παραχώρηση στην περίπτωση του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων και αν συντρέχουν για την παραχώρηση των ιαματικών πηγών Αιδηψού στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού;
2.      Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε, ώστε και οι υπηρεσίες από την πλευρά του ΕΟΤ και του Υπουργείου θα ανταποκριθούν σε ικανοποιητικούς χρόνους αναφορικά με τη διαδικασία αναγνώρισης, καθώς, όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, μελέτες κατατίθενται, αλλά η Επιτροπή έχει να συνεδριάσει 2 χρόνια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν