Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κίνηση Δημοτών για τη Βιώσιμη ανάπτυξη στον Δήμο μας: Γιατί διαφωνούμε με τη χωροθέτηση Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ-ΠΕ) στην περιοχή

    Έγγραφο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και προς το Υπουργείο Ανάπτυξης υπόψη των Υπουργών και τών αρμόδιων Υφυπουργών, καθώς επίσης και της ΕΓΕΠΕ.
Με κοινοποίηση στην  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, τον  Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, τα  Τοπικά Συμβούλια του Δήμου, τα Πολιτικά Κόμματα, τα Κινήματα Πολιτών, και τα ΜΜΕ από την πρωτοεμφανιζόμενη «Κίνηση  Δημοτών  για τη Βιώσιμη ανάπτυξη στον Δήμο μας» με θέμα την αδειοδότηση της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) στη περιοχή Μαντουδίου (Παραλία Κυμάσι) με τη μορφή των ερώτο-απαντήσεων. Με την προτροπή όσοι φίλοι συμφωνούν με τις προτάσεις μπορούν να συμπληρώσουν το υπόμνημα αυτό με το όνομά τους.
Το έγγραφο με τους υπογράφοντες όπως και τα στοιχεία επικοινωνίας έχει ως εξής:          

Τι ισχυρίζεται η ΤΕΡΝΑ στην αίτηση αδειοδότησης
:
α. Ότι η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα των 1160 MW που θα κάνει θα λειτουργεί με φυσικό αέριο.
β. Ότι θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας.
γ. Ότι χρειάζεται μεγάλο χωροθετημένο χώρο για ΒΙ-ΠΕ.
Τι απαντάμε εμείς:

α. Μια μονάδα των 1160 MW  πώς και από πού θα καλυφθεί με φυσικό αέριο κανείς δεν λέει τίποτα για αυτό. Ακόμα χειρότερα, το λιμάνι στο Κυμάσι δεν μας λένε για τι προετοιμάζεται, για εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς ή για το υγροποιημένο αέριο που θα έρχεται από τη θάλασσα;
Το φυσικό αέριο δεν ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που έχει ανάγκη η χώρα μας και πρέπει να καλύψει το ποσοστό που της αναλογεί μέχρι το 2020. Επίσης επισημαίνουμε ότι το υγροποιημένο αέριο είναι περισσότερο επικίνδυνο για τη μεταφορά και την αποθήκευσή του.  Πρόσφατα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας οι κάτοικοι μαζί με τους επιστημονικούς φορείς απέτρεψαν μια τέτοια εγκατάσταση εκεί.
β. Για τις θέσεις εργασίας η προπαγάνδα οργιάζει. Πρώτον επειδή το οργανόγραμμα αυτών των αυτοματοποιημένων μονάδων χρησιμοποιεί πολύ λίγο και εξειδικευμένο προσωπικό (ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν τον αριθμό 80 με 100 άτομα). Δεύτερον οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα δουλέψουν για σύντομο χρονικό διάστημα, στην αρχική διαμόρφωση και εγκατάσταση της μονάδας.
γ. Εδώ είναι και το μεγάλο ερωτηματικό στα σχέδια αυτά…Γιατί θέλει τόση μεγάλη χωροθετημένη έκταση για ΒΙ-ΠΕ (800 στρεμμάτων);
Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ έχει βάλει στόχο την καύση των σκουπιδιών και άλλων ρυπογόνων μονάδων που μπορούν να εγκατασταθούν στο χώρο αυτό.
Άλλωστε πέραν από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που παρουσίασε η εταιρεία για την αρχική αδειοδότηση εγκατάστασης καμία άλλη μελέτη δεν έχει παρουσιάσει για τα μελλοντικά της σχέδια.

Γιατί διαφωνούμε με τη χωροθέτηση Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ-ΠΕ)  στην περιοχή αυτή:

•    Έχουμε εθνικό και περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο της πολιτείας (είναι νόμος του κράτους από το 2008) που προβλέπει τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται η περιοχή μας.
•    Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την υποβάθμιση της περιοχής μας, το πλήγμα που θα δεχτούν όλες οι ήπιες καλλιέργειες και δραστηριότητες των κατοίκων ( δασεργάτες, παράκτιοι ψαράδες, αγρότες, μελισσοκόμοι, αμπελουργοί, κτηνοτρόφοι) θα είναι  πολλαπλάσιο με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αναπτυχθεί η περιοχή μας σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας χάρισε η φύση.
•    Θέλουμε ανάπτυξη όπως μας υποσχέθηκε προεκλογικά  η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,  στροφή στην πράσινη οικονομία σε σύνδεση με τον αγροτουρισμό και τον εναλλακτικό τουρισμό, στην αξιοποίηση των δασών μας, της θάλασσας, του ήλιου και του αέρα. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής και τοπίου. Μικρές μονάδες με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και με κοινωνική συμμετοχή.
•    Θέλουμε  μεταποιητικές βιοτεχνίες και οικοτεχνίες επεξεργασίας και συσκευασίας των τοπικών μας προϊόντων. Αυτό όμως σκοντάφτει κυρίως στο υπάρχον αναχρονιστικό και επικίνδυνο οδικό μας δίκτυο προς τη Χαλκίδα, το οποίο παραμένει εδώ και 70 χρόνια στα ίδια χάλια. Για το σοβαρότατο αυτό θέμα τι λένε οι αρμόδιοι φορείς, η κυβέρνηση και οι βουλευτές του νομού μας που τόσο «κόπτονται» και «δακρύζουν» τόσα χρόνια για την ανεργία;
                                    -----------------------------
Λέμε Ναι στην επιστροφή των  νέων αγροτών, στην αύξηση των απασχολούμενων επαγγελματιών  ψαράδων  και δασεργατών  που παράγουν και στηρίζουν τον τόπο μας.
Λέμε Ναι στην πρωτογενή παραγωγή κάθε δραστηριότητας. Χώρα ή τόπος που δεν παράγει μοιραία θα οδηγηθεί στην ερήμωση και στο μεροκάματο πείνας.
Λέμε Ναι στην εξόρυξη του ορυκτού μας πλούτου και των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων καθώς πρόκειται για δραστηριότητες μικρής και  μεσαίας όχλησης. Όταν έχει ξεπουληθεί και η τελευταία βίδα στα εργοτάξια αυτά τώρα ισχυρίζονται ότι θα τα ξεκινήσουν πάλι αρκεί να γίνει ο χώρος ΒΙ –ΠΕ. Λίγο αληθοφανή δεν είναι αυτά;
Εάν ήθελαν να κάνουν μεταλλευτικές δραστηριότητες και μονάδες μεσαίας και μικρής όχλησης γιατί δεν τις κάνουν τόσα χρόνια;
                                ----------------------------------

Όλες οι δραστηριότητες που έχουμε και αυτές που προτείνουμε βρίσκονται σε αντίθεση με την χωροθέτηση μιας μεγάλης βιομηχανικής περιοχής υψηλής όχλησης. Σας τονίζουμε ακόμη ότι οι αρρώστιες και οι θάνατοι από καρκίνο έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, δεν χρειάζεται να  «βοηθήσετε» να αυξηθούν περισσότερο.
Η ιστορία έχει δείξει, ότι όπου επιδιώχθηκε μονοδιάστατη ανάπτυξη και ξένη με τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου άφησε πίσω της ερήμωση και ανεργία. Το ίδιο θα συμβεί και  στον τόπο μας εάν «καταφέρετε» με την δύναμη της εξουσίας σας να παραβιάσετε το υπάρχον νομικό -χωροταξικό πλαίσιο και τις δικές μας προτάσεις, περιφρονώντας τελείως την τοπική μας κοινωνία, τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης  και  την πλειοψηφία των συλλόγων μας.  

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί και θεσμικοί παράγοντες πληροφορούμαστε ότι άνθρωποι της εταιρείας ΤΕΡΝΑ και μερικοί παράγοντες της εξουσίας συνδράμουν μαζί στην απαξίωση μιας θεσμικής υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (ΕΓΕΠΕ) γιατί προσπαθεί να κάνει ότι προβλέπουν οι νόμοι και οι νόμιμες διαδικασίες.
Σήμερα, μέσα στη διαφθορά και την διαπλοκή που ζούμε, φαίνεται ότι για μερικούς είναι τόσο «παράξενο» και «μη ηθικό» μια θεσμική υπηρεσία του κράτους να θέλει να ενεργήσει νόμιμα. Εσείς, όμως, που εκπροσωπείτε το κράτος, τη νομιμότητα και το λαό θα τους το επιτρέψετε αυτό;

Περιμένουμε σύντομα την απάντησή σας.

Για την Κίνηση Δημοτών – Ομάδα Πρωτοβουλίας
    
 Αλεξίου                    Δημήτρης               Πρόεδρος Ε.Ε. Σπουδών
Αλεξίου                    Θανάσης                 Πρόεδρος Τοπ. Συμβ. Αγίας Άννας
Αργυρόπαις               Γιώργος                 Ναυτικός
Βασιλείου                 Ανδρέας                 Γραμματέας Ε.Ε. Σπουδών
Βαφειάδης              Μενέλαος             Πρόεδρος Αγροτοαλιευτικού Συλ. Λίμνης
Γαρυφάλλου           Νίκος                    Γραμ. Συλ. Ελυμνίων   «Μάκιστος»
Γαρυφάλλου         Παρασκευάς         Αμπελουργός
Γαρυφάλλου          Δημήτρης              Υπηρ. Διαδικτύου
Γερογιάννης         Γιώργος                  Πρ. Φιλοδ. Πολιτ. Ένωσης Αγ. Άννας
Γερογιάννης         Σπύρος                   Αγρότης -  Αμπελουργός
Γιαννιός               Κώστας                   Πρ. Αγροτοδασικού Συνετ. Περ. Κεχριών
Δερβέναγας        Σωτήρης                  Ναυτικός
Ένωση Ξενοδόχων – Ενοικ. Δωματίων  περ. Λίμνης – Ροβιών
Ζαργάνη          Ελεάνα                    Πρ. Τοπ. Συμβουλίου  Μαντουδίου
Καπελαρής        Κώστας                 Πρ. Εξωρ. Συλλόγου Σπιάδας
Καταραχιάς         Νίκος                    Έμπορος
Καψάλας            Γιάννης                  Αγρότης – Μελισσοκόμος
Κοραχάης        Χαράλαμπος            Ναυτικός
Κοτζαμάνης      Δημήτρης                Γραμ. Ένωσης Λιμνίων Ευβοίας
Λάμπρου – Ζουζουλή   Κική            Αγροτουριστική Επιχείρηση
Λειβαδιά                Κατερίνα             Ιδ. Υπάλληλος
Μακρή                   Βικτωρία             Πρ. Πολιτιστ. Συλλόγου Ροβιών
Μουσουτζάνης     Θανάσης              Μελισσοκόμος
Παπανδρέου        Παύλος                 Οδοντίατρος
Πετράκος              Γιώργος              Τουριστικές Επιχειρήσεις
Ρωτούς                Θεόφιλος              Αντιπρ. Ναυτικού  Ομίλου Λίμνης    
Σταθάκης            Βασίλης                 Μελος Αλιευ. Συλλόγου Λίμνης
Σύλλογος Μαντουδίου - Κηρέας. Org
Τουλκιαρίδου     Αυγή                      Εκπαιδευτικός
Τσαπέτης            Γιώργος                Χειριστής Μηχανημάτων
Τσούπρος          Νίκος              Πρ. Πολιτιστ. Συλλόγου Κεχριών
Φίλλιπα              Ευτυχία          Δίκτυο Συλλόγων
Χαϊνάς                Κώστας          Γραμματεία Δικτύου Συλλόγων Ν. Ευβοίας
Χρυσάνθης          Γιάννης          Φοιτητής      Δασοπονίας
Ψαρρός         Γιάννης               Πρόεδρος Τοπ. Συμβουλίου Λίμνης

Κίνηση  Δημοτών  για τη Βιώσιμη ανάπτυξη στον Δήμο μας            
      Έδρα: Λίμνη Ευβοίας
      Τ.Κ 34005                                                           
 Τηλ. Επικ. 6949128122
 Φαξ: 22270-31022                                     ι  
   e-mail: k1957k@otenet.gr 
                        

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,