15 Ιανουαρίου 2012

Κίνηση Δημοτών για τη Βιώσιμη ανάπτυξη στον Δήμο μας: Γιατί διαφωνούμε με τη χωροθέτηση Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ-ΠΕ) στην περιοχή

    Έγγραφο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και προς το Υπουργείο Ανάπτυξης υπόψη των Υπουργών και τών αρμόδιων Υφυπουργών, καθώς επίσης και της ΕΓΕΠΕ.
Με κοινοποίηση στην  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, τον  Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, τα  Τοπικά Συμβούλια του Δήμου, τα Πολιτικά Κόμματα, τα Κινήματα Πολιτών, και τα ΜΜΕ από την πρωτοεμφανιζόμενη «Κίνηση  Δημοτών  για τη Βιώσιμη ανάπτυξη στον Δήμο μας» με θέμα την αδειοδότηση της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) στη περιοχή Μαντουδίου (Παραλία Κυμάσι) με τη μορφή των ερώτο-απαντήσεων. Με την προτροπή όσοι φίλοι συμφωνούν με τις προτάσεις μπορούν να συμπληρώσουν το υπόμνημα αυτό με το όνομά τους.
Το έγγραφο με τους υπογράφοντες όπως και τα στοιχεία επικοινωνίας έχει ως εξής:          

Τι ισχυρίζεται η ΤΕΡΝΑ στην αίτηση αδειοδότησης
:
α. Ότι η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα των 1160 MW που θα κάνει θα λειτουργεί με φυσικό αέριο.
β. Ότι θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας.
γ. Ότι χρειάζεται μεγάλο χωροθετημένο χώρο για ΒΙ-ΠΕ.
Τι απαντάμε εμείς:

α. Μια μονάδα των 1160 MW  πώς και από πού θα καλυφθεί με φυσικό αέριο κανείς δεν λέει τίποτα για αυτό. Ακόμα χειρότερα, το λιμάνι στο Κυμάσι δεν μας λένε για τι προετοιμάζεται, για εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς ή για το υγροποιημένο αέριο που θα έρχεται από τη θάλασσα;
Το φυσικό αέριο δεν ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που έχει ανάγκη η χώρα μας και πρέπει να καλύψει το ποσοστό που της αναλογεί μέχρι το 2020. Επίσης επισημαίνουμε ότι το υγροποιημένο αέριο είναι περισσότερο επικίνδυνο για τη μεταφορά και την αποθήκευσή του.  Πρόσφατα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας οι κάτοικοι μαζί με τους επιστημονικούς φορείς απέτρεψαν μια τέτοια εγκατάσταση εκεί.
β. Για τις θέσεις εργασίας η προπαγάνδα οργιάζει. Πρώτον επειδή το οργανόγραμμα αυτών των αυτοματοποιημένων μονάδων χρησιμοποιεί πολύ λίγο και εξειδικευμένο προσωπικό (ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν τον αριθμό 80 με 100 άτομα). Δεύτερον οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα δουλέψουν για σύντομο χρονικό διάστημα, στην αρχική διαμόρφωση και εγκατάσταση της μονάδας.
γ. Εδώ είναι και το μεγάλο ερωτηματικό στα σχέδια αυτά…Γιατί θέλει τόση μεγάλη χωροθετημένη έκταση για ΒΙ-ΠΕ (800 στρεμμάτων);
Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ έχει βάλει στόχο την καύση των σκουπιδιών και άλλων ρυπογόνων μονάδων που μπορούν να εγκατασταθούν στο χώρο αυτό.
Άλλωστε πέραν από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που παρουσίασε η εταιρεία για την αρχική αδειοδότηση εγκατάστασης καμία άλλη μελέτη δεν έχει παρουσιάσει για τα μελλοντικά της σχέδια.

Γιατί διαφωνούμε με τη χωροθέτηση Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ-ΠΕ)  στην περιοχή αυτή:

•    Έχουμε εθνικό και περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο της πολιτείας (είναι νόμος του κράτους από το 2008) που προβλέπει τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται η περιοχή μας.
•    Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την υποβάθμιση της περιοχής μας, το πλήγμα που θα δεχτούν όλες οι ήπιες καλλιέργειες και δραστηριότητες των κατοίκων ( δασεργάτες, παράκτιοι ψαράδες, αγρότες, μελισσοκόμοι, αμπελουργοί, κτηνοτρόφοι) θα είναι  πολλαπλάσιο με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αναπτυχθεί η περιοχή μας σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας χάρισε η φύση.
•    Θέλουμε ανάπτυξη όπως μας υποσχέθηκε προεκλογικά  η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,  στροφή στην πράσινη οικονομία σε σύνδεση με τον αγροτουρισμό και τον εναλλακτικό τουρισμό, στην αξιοποίηση των δασών μας, της θάλασσας, του ήλιου και του αέρα. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής και τοπίου. Μικρές μονάδες με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και με κοινωνική συμμετοχή.
•    Θέλουμε  μεταποιητικές βιοτεχνίες και οικοτεχνίες επεξεργασίας και συσκευασίας των τοπικών μας προϊόντων. Αυτό όμως σκοντάφτει κυρίως στο υπάρχον αναχρονιστικό και επικίνδυνο οδικό μας δίκτυο προς τη Χαλκίδα, το οποίο παραμένει εδώ και 70 χρόνια στα ίδια χάλια. Για το σοβαρότατο αυτό θέμα τι λένε οι αρμόδιοι φορείς, η κυβέρνηση και οι βουλευτές του νομού μας που τόσο «κόπτονται» και «δακρύζουν» τόσα χρόνια για την ανεργία;
                                    -----------------------------
Λέμε Ναι στην επιστροφή των  νέων αγροτών, στην αύξηση των απασχολούμενων επαγγελματιών  ψαράδων  και δασεργατών  που παράγουν και στηρίζουν τον τόπο μας.
Λέμε Ναι στην πρωτογενή παραγωγή κάθε δραστηριότητας. Χώρα ή τόπος που δεν παράγει μοιραία θα οδηγηθεί στην ερήμωση και στο μεροκάματο πείνας.
Λέμε Ναι στην εξόρυξη του ορυκτού μας πλούτου και των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων καθώς πρόκειται για δραστηριότητες μικρής και  μεσαίας όχλησης. Όταν έχει ξεπουληθεί και η τελευταία βίδα στα εργοτάξια αυτά τώρα ισχυρίζονται ότι θα τα ξεκινήσουν πάλι αρκεί να γίνει ο χώρος ΒΙ –ΠΕ. Λίγο αληθοφανή δεν είναι αυτά;
Εάν ήθελαν να κάνουν μεταλλευτικές δραστηριότητες και μονάδες μεσαίας και μικρής όχλησης γιατί δεν τις κάνουν τόσα χρόνια;
                                ----------------------------------

Όλες οι δραστηριότητες που έχουμε και αυτές που προτείνουμε βρίσκονται σε αντίθεση με την χωροθέτηση μιας μεγάλης βιομηχανικής περιοχής υψηλής όχλησης. Σας τονίζουμε ακόμη ότι οι αρρώστιες και οι θάνατοι από καρκίνο έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, δεν χρειάζεται να  «βοηθήσετε» να αυξηθούν περισσότερο.
Η ιστορία έχει δείξει, ότι όπου επιδιώχθηκε μονοδιάστατη ανάπτυξη και ξένη με τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου άφησε πίσω της ερήμωση και ανεργία. Το ίδιο θα συμβεί και  στον τόπο μας εάν «καταφέρετε» με την δύναμη της εξουσίας σας να παραβιάσετε το υπάρχον νομικό -χωροταξικό πλαίσιο και τις δικές μας προτάσεις, περιφρονώντας τελείως την τοπική μας κοινωνία, τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης  και  την πλειοψηφία των συλλόγων μας.  

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί και θεσμικοί παράγοντες πληροφορούμαστε ότι άνθρωποι της εταιρείας ΤΕΡΝΑ και μερικοί παράγοντες της εξουσίας συνδράμουν μαζί στην απαξίωση μιας θεσμικής υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (ΕΓΕΠΕ) γιατί προσπαθεί να κάνει ότι προβλέπουν οι νόμοι και οι νόμιμες διαδικασίες.
Σήμερα, μέσα στη διαφθορά και την διαπλοκή που ζούμε, φαίνεται ότι για μερικούς είναι τόσο «παράξενο» και «μη ηθικό» μια θεσμική υπηρεσία του κράτους να θέλει να ενεργήσει νόμιμα. Εσείς, όμως, που εκπροσωπείτε το κράτος, τη νομιμότητα και το λαό θα τους το επιτρέψετε αυτό;

Περιμένουμε σύντομα την απάντησή σας.

Για την Κίνηση Δημοτών – Ομάδα Πρωτοβουλίας
    
 Αλεξίου                    Δημήτρης               Πρόεδρος Ε.Ε. Σπουδών
Αλεξίου                    Θανάσης                 Πρόεδρος Τοπ. Συμβ. Αγίας Άννας
Αργυρόπαις               Γιώργος                 Ναυτικός
Βασιλείου                 Ανδρέας                 Γραμματέας Ε.Ε. Σπουδών
Βαφειάδης              Μενέλαος             Πρόεδρος Αγροτοαλιευτικού Συλ. Λίμνης
Γαρυφάλλου           Νίκος                    Γραμ. Συλ. Ελυμνίων   «Μάκιστος»
Γαρυφάλλου         Παρασκευάς         Αμπελουργός
Γαρυφάλλου          Δημήτρης              Υπηρ. Διαδικτύου
Γερογιάννης         Γιώργος                  Πρ. Φιλοδ. Πολιτ. Ένωσης Αγ. Άννας
Γερογιάννης         Σπύρος                   Αγρότης -  Αμπελουργός
Γιαννιός               Κώστας                   Πρ. Αγροτοδασικού Συνετ. Περ. Κεχριών
Δερβέναγας        Σωτήρης                  Ναυτικός
Ένωση Ξενοδόχων – Ενοικ. Δωματίων  περ. Λίμνης – Ροβιών
Ζαργάνη          Ελεάνα                    Πρ. Τοπ. Συμβουλίου  Μαντουδίου
Καπελαρής        Κώστας                 Πρ. Εξωρ. Συλλόγου Σπιάδας
Καταραχιάς         Νίκος                    Έμπορος
Καψάλας            Γιάννης                  Αγρότης – Μελισσοκόμος
Κοραχάης        Χαράλαμπος            Ναυτικός
Κοτζαμάνης      Δημήτρης                Γραμ. Ένωσης Λιμνίων Ευβοίας
Λάμπρου – Ζουζουλή   Κική            Αγροτουριστική Επιχείρηση
Λειβαδιά                Κατερίνα             Ιδ. Υπάλληλος
Μακρή                   Βικτωρία             Πρ. Πολιτιστ. Συλλόγου Ροβιών
Μουσουτζάνης     Θανάσης              Μελισσοκόμος
Παπανδρέου        Παύλος                 Οδοντίατρος
Πετράκος              Γιώργος              Τουριστικές Επιχειρήσεις
Ρωτούς                Θεόφιλος              Αντιπρ. Ναυτικού  Ομίλου Λίμνης    
Σταθάκης            Βασίλης                 Μελος Αλιευ. Συλλόγου Λίμνης
Σύλλογος Μαντουδίου - Κηρέας. Org
Τουλκιαρίδου     Αυγή                      Εκπαιδευτικός
Τσαπέτης            Γιώργος                Χειριστής Μηχανημάτων
Τσούπρος          Νίκος              Πρ. Πολιτιστ. Συλλόγου Κεχριών
Φίλλιπα              Ευτυχία          Δίκτυο Συλλόγων
Χαϊνάς                Κώστας          Γραμματεία Δικτύου Συλλόγων Ν. Ευβοίας
Χρυσάνθης          Γιάννης          Φοιτητής      Δασοπονίας
Ψαρρός         Γιάννης               Πρόεδρος Τοπ. Συμβουλίου Λίμνης

Κίνηση  Δημοτών  για τη Βιώσιμη ανάπτυξη στον Δήμο μας            
      Έδρα: Λίμνη Ευβοίας
      Τ.Κ 34005                                                           
 Τηλ. Επικ. 6949128122
 Φαξ: 22270-31022                                     ι  
   e-mail: k1957k@otenet.gr 
                        

4 σχόλια :

 1. Ανώνυμος16/1/12, 3:24 μ.μ.

  To να αρνείσαι την βιομηχανική ανάπτυξη γιατί δεν καταλαβαίνεις την χρησιμότητα της και γιατί νομίζεις ότι δεν σε αφορά σε προσωπική βάση είναι θεμιτό. Το να θες να πείσεις επισείοντας τον κίνδυνο καρκίνων που τάχα έχουν πολλαπλασιαστεί στην περιοχή ( από πιά άραγε βιομηχανική δραστηρίότητα)είναι αχαρακτήριστο. Τι έχει να προσθέσει η κίνηση σας στην ήδη υπάρχουσα πρωτοβουλία κατοίκων κατά της ΒΙΠΕ ??
  Που υπάρχει σύγκρουση παραγωγικών δραστηριοτήτων και που θα εμποδίσει η λειτουργία της ΒΙΠΕ την αγροτική, κτηνοτροφική ή και την τουριστική ανάπτυξη της ΛΙΜΝΗΣ, των ΡΟΒΙΩΝ της ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ???
  Ποιές είναι οι βάσιμες ενδείξεις ότι στην ΒΙΠΕ θα γίνει καύση σκουπιδιών ή θα γίνει εγκατάσταση αποθηκών και χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως λέτε στο κείμενο σας ??
  Αφού θεωρείτε την έλλειψη οδικών υποδομών το κύριο πρόβλημα της περιοχής μας γιατί δεν κάνατε μιά ανάλογη κίνηση-πρωτοβουλία τόσα χρόνια για να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση???
  Καλή η μονόπλευρη πληροφόρηση μέσω ανακοινώσεων στο διαδίκτυο αλλά να ξέρετε ότι υπάρχει και μιά άλλη κοινωνία της σκέψης και του λόγου, του μόχθου και της παραγωγής που σήμερα σιωπά αλλά σίγουρα είναι ενάντια στην παραπληροφόρηση και την συγκαλυμένη άγνοια και κάποια στιγμή θα εκφραστεί.
  Είμαστε η κοινωνία της αξιοπρέπειας και του πολιτισμού που μέχρι σήμερα δεν είχαμε φωνή δεν μας πρόβαλαν τα μέσα γιατί δεν σπάζαμε μάρμαρα, δεν κλείναμε δρόμους, δεν κάναμε καταλήψεις, δεν κραυγάζαμε, δεν φτιάχναμε ψευτοπρωτοβουλίες παρεών που τις λέγαμε κατοίκων.
  Τι ακούμε σήμερα, πολεμικές κραυγές γεμάτες ψέμματα και κινδυνολογία, αναρτήσεις-αγορεύσεις συμφεροντολόγων, που κήρυξαν ανένδοτο αγώνα μην τυχόν και ενοχληθούν από την όποια δραστηριότητα δεν τους ενδιαφέρει γιατί δεν θα έχουν αυτοί κάποιο οικονομικό όφελος αδιαφορώντας για την καλπάζουσα ανεργία και την υποαπασχόληση.
  Τα χωριά μας ερημώνουν η νεολαία εγκαταλείπει τον τόπο με αυξητικούς ρυθμούς αλλά μάλλον αυτούς δεν τους αφορά.
  Το Μαντούδι ήταν για πάνω από ένα αιώνα βιομηχανική και μεταλλευτική περιοχή και έδινε δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους. Σήμερα που εμφανίζεται μιά ελπίδα επαναλειτουργίας δεν θα αφήσουμε κανένα παραθεριστή, επισκέπτη και αγνώστων συμφερόντων άτομο να ακυρώσει αυτή την ελπίδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος17/1/12, 2:23 μ.μ.

  Επειδή η παρέα σας (δεν είστε τίποτα παραπάνω) έχετε γίνει μάστορες στην προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση και έχετε εξισώσει τα συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ με τα συμφέροντα του δήμου, θα αναστρέψω τα ερωτήματα σου. Ας πούμε ότι το κάνετε αφιλοκερδώς ή επειδή δεν έχετε και τίποτα άλλο να προσφέρετε στο τόπο και ότι δεν έχετε προσωπικά οφέλη ή δεν προσβλέπετε στην ψηφοθηρία με υποσχέσεις θέσεων εργασίας στην ΤΕΡΝΑ.

  Λέτε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων θέλει την ΒΙΠΕ. Τι στοιχεία έχετε να παρουσιάσετε; Έχετε μια λίστα ονομάτων υπογραφών ατόμων που είναι υπέρ της ΒΙΠΕ; Να την δημοσιεύσετε. Οι μόνοι που έχουν εμφανιστεί υπέρ με όρους είναι οι γνωστοί κλακαδόροι σύλλογοι του Καντζούρα και Ενωτιάδη στο Μαντούδι. Και οι πρώην εργαζόμενοι της ΤΕΡΝΑ που όπως λένε τώρα που απολύθηκαν ότι τους έβαζε η ΤΕΡΝΑ να λοιδορούν στα δημοτικά συμβούλια. Ή μήπως η συγκέντρωση των οπαδών του Ενωτιαδη και των περιέργων που μαζεύτηκαν να ακούσουν το δήμαρχο σε θέματα εφ όλης της όλης το εκλαμβάνετε σαν δείγμα υπέρ της ΒΙΠΕ. Ο ισχυρισμός ότι οι δημότες και οι κάτοικοι του Μαντουδιου θέλουν την ΒΙΠΕ δεν απορρέει από πουθενά και αυτό είναι ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. Αντίθετα υπάρχουν στοιχεία ότι ο κόσμος είναι ενάντια στην ΒΙΠΕ. Υπάρχουν 2000 γνήσιες υπογραφές ενάντια στην ΒΙΠΕ και πολύ φορείς έχουν ταχθεί κατά της ΒΙΠΕ. ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ. Αντί να τους διαβάζετε τα μάτια ρωτήστε τους, γιατί και εμείς τους διαβάζουμε τα μάτια τους και βλέπουμε ότι δεν θέλουν την περιοχή τους να καταστραφεί με την ΒΙΠΕ.

  Η άλλη γνωστή παραπληροφόρηση από πότε και που δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια περιοχή σαν την δική μας χωρίς ΒΙΠΕ. Για ρίξτε μια ματιά στις πιο αναπτυγμένες και πιο ευημερούσες περιοχές της Ελλάδας και ψάξτε να βρείτε την ΒΙΠΕ που τους ανάπτυξε να μας πείτε και εμάς. Στην περιοχή στο παρελθόν υπήρχε μετάλλευση και μεταλλουργία όχι ΒΙΠΕ και αν ονειρεύεστε αναβίωση αυτού το κλάδου όπως θα ξέρετε δεν χρειάζεται ΒΙΠΕ για να αναπτυχθεί, και θα βρείτε κανένα αντίθετο. Σταματήστε το βρώμικο παιχνίδι της παραπληροφόρησης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ γιατί κάποια στιγμή θα σας κυνηγήσουμε δικαστικά για διάδοση ψευδών ειδήσεων με σκοπό την παραπληροφόρηση , υπέρβαση αρμοδιοτήτων, μεροληψία υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ και για σοβαρές παραβάσεις καθήκοντος. Υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα στοιχεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος17/1/12, 2:46 μ.μ.

  Προς 05:24

  Λες ότι η πλειοψηφία του Μαντουδιου είναι υπέρ της ΒΙΠΕ. Εγώ βλέπω την εκπρόσωπο της Τ.Κ. Μαντουδιου που είναι εκλεγμένη από την πλειοψηφία των δημοτών Μαντουδιου να υπογράφει το παραπάνω κείμενο και να τάσσετε κατά της ΒΙΠΕ.
  Αφού αυτή είναι η γνήσια και επίσημα εκλεγμένη φωνή του Μαντουδιου, εσείς πως νομιμοποιήστε να μιλάτε εκ μέρους του Μαντουδίου και των Μαντουδιανων και να λέτε αυτά που λέτε; Δεν την ρωτησατε ουτε καν την αφησατε να ψηφισει στο Δημοτικο Συμβουλιο οταν έπρεπε.

  Στο Μαντούδι σαν χωριό πλειοψήφησε ο Περήφανος που τάσσετε και αυτός κατά της ΒΙΠΕ όχι ο Ψαρρός. Από πού βγάλατε το συμπέρασμα ότι το Μαντούδι είναι υπέρ της ΒΙΠΕ; τους διαβάσατε τα μάτια;

  Ξεβουλώστε λοιπόν τα αυτιά σας ακούστε το λαό, αφήστε τον να μιλήσει και να κρίνει αυτός μόνος του το συμφέρον του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος18/1/12, 12:59 π.μ.

  Εϊ κύριε της κοινωνίας της αξιοπρέπειας, της κοινωνίας της σκέψης και του λόγου,
  σε σας μιλάω ... ! Σε σας καλε απο πανω ! Εχω την εντυπωση οτι διαβαζω σχολιο του ΚΑΡΑΤΖΑΦΥΡΕΡ ή κανω λαθος;
  Εσεις καλε η κοινωνια της σκεψης θα μας πειτε δυο λογια για το ποιος Πολιτισμος ποιος μοχθος και ποια παραγωγη(εκτος της γεωργιας) ελαβε χωρα στο Μαντουδι τα τελευταια 30 χρονια; Παρακαλω να απευθυνετε τα επιχειρηματα σας στη Νεολαια του Μαντουδιου και στη συνεχεια να σταθειτε μπροστα στον καθρεφτη σας !
  Συνταρακτικα και αμειλικτα τα επιχειρηματα σας για τα καλα που θα μας φερει η ΒΙΠΕ .
  Ωραια η καραμελιτσα σας: ΠΑΝΤΑ ονειρευεστε να ερθει μια εταιρια και παντα φταινε οι ΑΛΛΟΙ που δεν ερχεται - γαμ@το !
  Σοβαρεψου και κοιτα τι εχεις κανει ΕΣΥ. Βολικο να λες Παντα οι αλλοι φταινε

  ΑπάντησηΔιαγραφή

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.