4 Ιανουαρίου 2012

Περί χάκερς το ανάγνωσμα...

του Jimmy
Με αφορμή την ανάγνωση του άρθρου "χάκερ στην σελίδα του μουσείου απολιθωμένων της Κερασιάς" είπα ήμαρτον για ακόμη μια φορά. Ήμαρτον γιατί τα πράγματα είναι τόσο απλά και μερικοί τα κάνουν δύσκολα δίνοντας τους τεράστιες διαστάσεις. 
Όταν μια επίσημη σελίδα, σαν του μουσείου Κερασιάς, πέσει θύμα επίθεσης χάκερ οι ιδιοκτήτες της απλά τηλεφωνούν στην εταιρεία που φιλοξενεί την σελίδα και σε μερικά λεπτά επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση. Της περισσότερες φορές οι εταιρίες φιλοξενίας ιστοσελίδων δίνουν στους ιδιοκτήτες της όνομα χρήστη και κωδικό για πρόσβαση (ftp ή cpanel) στην ιστοσελίδα και έλεγχο του περιεχομένου της από τον χρήστη, αν οι κωδικοί αυτοί πέσουν σε λάθος χέρια ή είναι ιδιαίτερα εύκολοι τα αποτελέσματα αναμενόμενα. Όταν μια επίσημη ιστοσελίδα παραμένει υπό τον έλεγχο χάκερ και οι ιδιοκτήτες της δεν κάνουν κάτι για αυτό, τότε κάτι βρωμάει... Ένας χάκερ έχει τους λόγους του να χακάρει μια σελίδα που συνήθως είναι ο εξευτελισμός της ασφάλειας της σελίδας και του διακομιστή της. 
Οι χάκερς συνήθως χτυπάνε σε μεγάλες σελίδες εταιριών, δεν υπάρχει λόγος να χτυπήσουν σε τέτοιου είδους σελίδες. Η απορία μου είναι αν όντως πρόκειται για αλβανούς εθνικιστές (που πολλή αμφιβάλω) και γιατί δεν χτύπησαν μια μεγάλης επισκεψιμότητας ιστοσελίδα (π.χ. του μουσείου ακρόπολης). 
Τέλος, χωρίς να θέλω να φανώ κακός και χωρίς προκαταλήψεις, οι Αλβανοί όταν ήρθαν στην Ελλάδα νόμιζαν ότι τα κομπιούτερ είναι έγχρωμες τηλεοράσεις. Για να γίνεις χάκερ πρέπει ανάμεσα σε τόσα άλλα, να διαθέτεις ακριβό εξοπλισμό και "περίεργη" πρόσβαση στο διαδίκτυο, τέλειες γνώσεις και ανάλογη πείρα, που όλα αυτά το κράτος της Αλβανίας δεν τα παρέχει.
Jimmys (ηλ/γος, ηλ/κος, τεχνικός υπολογιστών και δικτύων)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.