Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Hλεκτρονικό τσιγάρο (άτμισμα)


JIMMYS για την Β.Ε.
Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, του "άτμισμα ναι, κάπνισμα όχι" όπως λένε οι ίδιοι οι χρήστες. Οι εταιρίες υπόσχονται ακίνδυνο και υγιεινό "άτμισμα" σε διάφορες γευστικές εμπειρίες, με νικοτίνη ή χωρίς, με την κατάλληλη επιλογή μοντέλου για κάθε γούστο. Πολλοί είναι και οι "ατμιστές" που καταφεύγουν στην ιδιοκατασκευή αυτοσχέδιων ηλεκτρονικών τσιγάρων αλλά και "περίεργων" ουσιών συμπλήρωσης τους.
Από την μία τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων, συνήθως eshop, έρχονται να μας απαντήσουν σε εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται:
Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας νέος, επαναστατικός εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος. Κάθε φορά που ετοιμάζεστε να ανάψετε ένα τσιγάρο, μπορείτε αντ' αυτού να χρησιμοποιήσετε  ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο. Θα σας προσφέρει την ίδια ευχαρίστηση, αλλά χωρίς πίσσα και καπνό.
Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν χρειάζεται να το ανάψετε. Είναι μία μη εύφλεκτη συσκευή που αποτελείται από ένα μικροεπεξεργαστή, μια μικρή επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ένα ανταλλακτικό φίλτρο που περιέχει νερό,
προπυλενογλυκόλη, νικοτίνη (εφόσον το επιλέξετε) και αρωματικές ουσίες που μιμούνται την γεύση του καπνού (ή οποιαδήποτε από τις άλλες γεύσεις διαλέξετε). Όταν εισπνεύσετε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ξεκινάει μια διαδικασία ατμοποίησης που απελευθερώνει "καπνό" ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ατμός που διαλύεται στον αέρα σε μερικά δευτερόλεπτα. Συμπερασματικά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιμείται όλες τις φυσικές και συναισθηματικές απολαύσεις του παραδοσιακού καπνίσματος.
Τι είναι η προπυλενογλυκόλη;
Η προπυλενογλυκόλη θεωρείται γενικά ασφαλής για χρήση σε τρόφιμα και φάρμακα από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Σήμερα χρησιμοποιείται για χρωματισμό τροφίμων, σαν πρόσθετο για την διατήρηση τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων σε υγρή μορφή και στις μηχανές που παράγουν καπνό σε συναυλίες, κέντρα διασκέδασης κλπ. Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιείται για να παράγει τον ατμό που μοιάζει με καπνό και για την διατήρηση της γεύσης.
Γιατί είναι καλύτερο από το τσιγάρο;
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι περισσότερες βλάβες που προκαλούνται από το κάπνισμα, προκαλούνται εξαιτίας της καύσης του καπνού, του χαρτιού και της κόλλας. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν χρησιμοποιεί φωτιά, δεν καίγεται και έτσι δεν περιέχει πίσσα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα και τις υπόλοιπες 3000+ ουσίες, εκ των οποίων περίπου 40 έχουν βεβαιωθεί ως καρκινογόνες.
Μπορώ να το χρησιμοποιήσω πραγματικά παντού;
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν καίγεται και δεν περιέχει καπνό. Εκλύει μόνο αβλαβή ατμό που μοιάζει με καπνό, όμως δεν είναι. Έτσι δεν προκαλεί παθητικό κάπνισμα και άρα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε παντού. Σε αεροπλάνα, πλοία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, χώρους εργασίας. Σημειώστε επίσης ότι δεν μυρίζει ούτε αφήνει μυρωδιές σε ρούχα, στόμα, αυτοκίνητα, σπίτια κλπ.
Αλλά θα με ικανοποιεί σαν τσιγάρο;
Απόλυτα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ απολαυστικά.
Εγώ δεν καπνίζω. Να το δοκιμάσω;
Όχι, Ποτέ. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο απευθύνεται μόνο σε καπνιστές άνω των 18 ετών.
Από την άλλη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε δελτίο τύπου προϊόντων ανθρώπινης χρήσης, αναφέρει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο:
Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο με χρήση νικοτίνης, υπάγονται στα «φαρμακευτικά προϊόντα» και συνεπώς δεν επιτρέπεται να τεθούν στην αγορά χωρίς άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ. Ουδεμία τέτοια άδεια έχει μέχρι σήμερα χορηγηθεί από τον ΕΟΦ και ούτε έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα με την προβλεπόμενη από το νόμο τεκμηρίωση για την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εν λόγω προϊόντων, ώστε να αξιολογηθούν. Ως εκ τούτου, κυκλοφορούν χωρίς άδεια και είναι παράνομα όσα νικοτινούχα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου βρίσκονται στην αγορά. Ο ΕΟΦ, ήδη από τις 25/7/2008, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης της διακίνησης όλων των προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη και πωλούνται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Επιπλέον, ο ΕΟΦ προέβη σε κατάσχεση και καταστροφή ποσοτήτων προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου με χρήση νικοτίνης που βρέθηκαν στην αγορά και επέβαλε τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Οι έλεγχοι της αγοράς συνεχίζονται. Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στο γεγονός ότι τα προϊόντα  ηλεκτρονικού τσιγάρου με χρήση νικοτίνης δεν είναι εγκεκριμένα και επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, καθότι δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλειά τους.

Τα συμπεράσματα δικά σας, JIMMYS για την Β.Ε.





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,