Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕN ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Επιστολή από το κίνημα ΔΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ της Χαλκίδας που είναι αρκετά χρήσιμη.
 
Πολίτες της Χαλκίδας,
Ο αγώνας που άρχισε πριν μερικούς μήνες ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ δυναμώνει συνεχώς, παντού, σε κάθε πόλη. Ο αγώνας αυτός, παρά την αγριότητα της επίθεσης της κυβέρνησης και την πλύση εγκεφάλου από τα κυρίαρχα ΜΜΕ της διαπλοκής, έχει σημειώσει μέχρι τώρα κάποια αποτελέσματα.
Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε ορισμένες τακτικές υποχωρήσεις, π.χ. να παραταθεί η προθεσμία διακοπής του ρεύματος από 40 σε 80 ημέρες, να εξετάζονται οι περιπτώσεις «ιδιαιτέρως αναξιοπαθούντων» κλπ. Βέβαια η υποκρισία και η «φιλανθρωπία» τους δεν ξεγελούν κανένα.
Ο επίτροπος ενέργειας της Κομισιόν υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι - με βάση και τις κοινοτικές οδηγίες - η διακοπή του ρεύματος λόγω «φορολογικών υποχρεώσεων» δεν είναι σύννομη. Φυσικά ούτε και η «νομιμότητα» των ευρωπαίων τεχνοκρατών πρέπει να μας ξεγελά. Γι’ αυτούς το «δίκαιο των δανειστών και των αγορών» είναι πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων.

Σε καθημερινή σχεδόν βάση εκδίδονται αποφάσεις δικαστηρίων μετά από προσφυγές πολιτών, δήμων και συλλογικοτήτων, πολλές από τις οποίες αποτρέπουν προς το παρόν το κόψιμο του ρεύματος. Η προσφυγή των Δικηγορικών Συλλόγων στο ΣτΕ εκδικάστηκε και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης. Σίγουρα θα ασκηθούν πιέσεις αλλά δεν είναι μια υπόθεση «από χέρι» χαμένη. Όποιος όμως έχει ήδη σπεύσει να πληρώσει, σε περίπτωση θετικής έκβασης, δεν πρέπει να αισθάνεται βέβαιος ότι θα του τα γυρίσουν πίσω…
Το Σωματείο Τεχνικών ΔΕΗ, Σύλλογοι Εργοληπτών Δημοσίων Έργων έχουν πάρει απόφαση να μη διακόπτουν το ρεύμα σε πολίτες που δεν πλήρωσαν το χαράτσι. Ακόμη και πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη εργοληπτικών οργανώσεων, που έγινε στη Δράμα, έβγαλε ψήφισμα και καλεί τα μέλη τους να μην προβούν σε διακοπές ηλεκτροδότησης. Κινήματα πολιτών προχωρούν σε συμβολικές καταλήψεις γραφείων συμβεβλημένων με τη ΔΕΗ εργολάβων. Η αντίσταση δυναμώνει παντού και πρέπει να δυναμώσει κι άλλο.
Μετά από παρέμβασή μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, η δημοτική μας αρχή υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα της συνέλευσής μας, αποφασίζοντας να στηρίξει τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι, με ενέργειες νομικού χαρακτήρα (εξώδικα, παραστάσεις) αλλά και έμπρακτα. Οι Τεχνικοί του Δήμου, με απόφασή τους επίσης, θα συνδράμουν τις ομάδες έμπρακτης αλληλεγγύης που συγκροτούμε για να επανασυνδέουν το ρεύμα, όπου τυχόν η ΔΕΗ προβεί σε διακοπή ηλεκτροδότησης σε σπίτια συμπολιτών μας, λειτουργώντας κάτω από τη συλλογική ευθύνη του κινήματός μας.
Τρόπος πληρωμής του φόρου στα ακίνητα:
Ο λογαριασμός της ΔΕΗ πληρώνεται στα ΑΤΜ των τραπεζών. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε κάρτα ή λογαριασμό στη τράπεζα. Αφού το ΑΤΜ ’διαβάσει’ τον κωδικό του λογαριασμού, σας ζητάει να πληκτρολογήσετε το ποσό που θα καταθέσετε, δηλαδή μόνο το ποσό που αφορά τη ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ (Α+Β). Δεν θα πληρώσετε το ποσό που αφορά το χαράτσι για τα ακίνητα (Γ). Στο τέλος της πληρωμής, το ΑΤΜ εκδίδει απόδειξη πληρωμής. Στη συνέχεια καταθέτετε στο Δήμο Χαλκίδας φωτοτυπία της απόδειξης του ΑΤΜ, φωτοτυπία της ταυτότητάς σας, φωτοτυπία του λογαριασμού της ΔΕΗ και εξουσιοδοτείτε το Δήμο Χαλκίδας (στο γραφείο που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό) να ενεργήσει για λογαριασμό σας, προβαίνοντας σε νομικές - υποστηρικτικές ενέργειες προς τη ΔΕΗ.
Ούτε όμως ο Δήμος ούτε και τα δικαστήρια μπορούν να μας «εξασφαλίσουν». Όλα αυτά και άλλα μέσα πίεσης μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά, με την προϋπόθεση ότι το κίνημα των πολιτών «από τα κάτω» θα μαζικοποιείται και θα δυναμώνει.
Η μη πληρωμή των χαρατσιών γίνεται από όλο και περισσότερους πολίτες σ’ ολόκληρη τη χώρα. Το κίνημα αυτό έχει απλωθεί παντού. Ο κάθε πολίτης που αντιδρά μ’ αυτό τον τρόπο δεν είναι μόνος του. Όλοι μαζί μπορούμε να καταργήσουμε στη πράξη το νόμο για τα χαράτσια. Να μην τα πληρώσουμε. Κυβέρνηση και τρόικα δεν πρόκειται να σταματήσουν αυτή την άγρια πολιτική εναντίον της λαϊκής πλειοψηφίας. Είναι αδίστακτοι και επικίνδυνοι. Μόνο η μαζική αντίδρασή μας μπορεί να τους φρενάρει.
Η κυβέρνηση μετά το χαράτσι της ΔΕΗ και την έκτακτη εισφορά, επιβάλλει νέους φόρους, σχεδιάζει – κατ’ απαίτηση των δανειστών και «εταίρων» μας - την πλήρη «κινεζοποίηση» των μισθών και των εργασιακών σχέσεων, τη δημιουργία «επιχειρηματικών ζωνών» ειδικού καθεστώτος δουλοπαροικίας. Αυξάνει κατά 15% τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Επιβάλλει τεκμήρια διαβίωσης για να πληρώνουν ακόμη και οι άνεργοι, ακόμη και οι «διαβιούντες» κάτω από τα όρια της εξαθλίωσης. Μας επιβάλλουν να τους πληρώνουμε «ενοίκιο» για το σπίτι μας, που οι περισσότεροι το ξεπληρώνουμε ακόμη με δόσεις στην τράπεζα, δόσεις που κάθε μήνα γίνονται όλο και πιο δυσβάστακτες. Ανακαλύπτουν συνεχώς νέες «τρύπες» στους προϋπολογισμούς τους (3 δις ακόμη για το 2011), που κάθε φορά πρέπει να βουλώνονται από τα ίδια υποζύγια. Ο κατήφορος δεν έχει σταματημό. Πρέπει να αντιδράσουμε τώρα. Το οφείλουμε στις οικογένειές μας, στα παιδιά μας, στις γενιές που έρχονται.
Οι «πλεονασματικοί» προϋπολογισμοί που σχεδιάζουν, θα επιτευχθούν, αν τους αφήσουμε, μέσα από τα όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα των οικογενειακών μας προϋπολογισμών, μέσα από τη μετανάστευση των παιδιών μας, μέσα από την ερείπωση των σχολειών, των νοσοκομείων, των κοινωνικών υπηρεσιών και την πλήρη εμπορευματοποίηση των δημόσιων-κοινών μας αγαθών (νερό, ρεύμα, ήλιος αέρας, βιβλία των παιδιών μας, φάρμακα των ηλικιωμένων, μέχρι και την Ακρόπολη). Την ίδια στιγμή που η επιχειρηματική, τραπεζική και μιντιακή ελίτ, οι «κολλητοί» των εκάστοτε κυβερνήσεων, έχει διοργανώσει και διαπράξει, εδώ και δεκαετίες, τη μαζική φυγή κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους, τη λεηλασία δηλαδή του κλεμμένου πλούτου της χώρας, προϊόν του μόχθου της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού (που ανενδοίαστα του λένε κατάμουτρα ότι δήθεν «μαζί τα φάγαμε»). Σπορ που συνεχίζουν ακάθεκτοι ακόμη και σήμερα (τώρα έγινε μόδα η αγορά πανάκριβων ακινήτων στις «πριγκηπικές» συνοικίες του Λονδίνου). Και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να νομοθετεί για τη δική του ασυλία της συνενοχής, υπηρετώντας δουλικά τα συμφέροντα των ντόπιων ελίτ, των ξένων πολυεθνικών, των τραπεζών, συνεργώντας με απίστευτη υποτέλεια στη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο-γραφείο πρωτοκόλλησης των εντολών και επιταγών των διεθνών και ευρωπαϊκών διευθυντηρίων.
Η Ελλάδα του μνημονίου ΙΙ, της νέας τρισχειρότερης δανειστικής σύμβασης, αν τους αφήσουμε να την υπογράψουν, θα μετατρέπεται ραγδαία, όλο και πιο βίαια, σε νεκροζώντανη κοινωνία, στο βωμό του Μινώταυρου των «απελευθερωμένων» αγορών, προς χάριν της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», του «σκληρού νομίσματος», των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», της «σταθεροποίησης» και της διάσωσης της «ευρωπαϊκής προοπτικής» της χώρας…
Πολίτες της Χαλκίδας,
Μόνο η δική μας μαζική δραστηριοποίηση, η αυτοοργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, η έμπρακτη αλληλεγγύη μας και αντίσταση, μπορούν να βάλουν φρένο σ’ αυτή την πολιτική. Πυκνώστε τις γραμμές του κινήματος ενάντια στα χαράτσια. Κάθε Δευτέρα βράδυ, 8.00 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, πραγματοποιείται λαϊκή συνέλευση και αποφασίζουμε όλοι μαζί για τις δράσεις μας. Σας καλούμε να συμμετέχετε όσο γίνεται περισσότεροι κάθε φορά.
Χρησιμοποιείστε τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τις ομάδες έμπρακτης αλληλεγγύης:
Χρυσάνθη: 6937524673, Βαγγέλης: 6979119300, Κώστας: 6976693296
Γιώργος: 6948284498, Γιάννης: 6944364245, Φανή: 6972218987

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,