Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κ.Υ.Ιστιαίας-Διακομιδές ασθενών


Λόγω επανειλημμένων περιπτώσεων, όπου παρατηρήθηκε δυσχέρεια και ενίοτε παντελής αδυναμία συνεννόησης κατά τη διακομιδή ασθενών από το Κ.Υ.Ιστιαίας προς το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, παρακαλώ όπως μας διευκρινίσετε την πλησιέστερη νοσοκομειακή δομή της Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία δυνάμεθα να μεταφέρουμε τα επείγοντα περιστατικά (π.χ. Κρανιο-Εγκεφαλική Κάκωση, Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Οξύ Πνευμονικό Οίδημα) ώστε το συντομότερο δυνατό να τυγχάνουν της απαραίτητης νοσοκομειακής αντιμετώπισης, που βάσει υποδομών και ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, δεν είναι εφικτό να παρέχει το Κ.Υ.Ιστιαίας.
Τελευταίο και πιο πρόσφατο (28-4-2012) παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ασθενούς 14 ετών, ο οποίος προσεκομίσθει στο Κ.Υ.Ιστιαίας με κάκωση κεφαλής, περιτραυματική αμνησία και πιθανή κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Κρίθηκε σκόπιμο να διακομισθεί άμεσα στο νοσοκομείο Λαμίας λόγω
μικρότερης προβλεπόμενης χρονικής διάρκειας διακομιδής και χιλιομετρικής απόστασης σε σχέση με το νοσοκομείο Χαλκίδας. Επιπλέον, σε προηγηθείσα τηλεφωνική επικοινωνία με τα δυο νοσοκομεία, μας ενημέρωσαν ότι στο μεν νοσοκομείο Χαλκίδας δεν υπήρχε αξονικός τομογράφος, στο δε νοσοκομείο Λαμίας υπήρχε και αξονικός τομογράφος και Ιατρός ακτινολόγος σε εφημερία ετοιμότητας.
Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Λαμίας, προς ενημέρωση του εφημερεύοντος ειδικευόμενου χειρουργού για την κατάσταση του ασθενούς, τη φύση της κάκωσης του και τα ευρήματα του κλινικού ελέγχου. Ενώ όμως το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τον ασθενή βρισκόταν εν πλω με κατεύθυνση το πορθμείο Γλύφας, ακολούθησε τηλεφώνημα από τον εφημερεύοντα επιμελητή Χειρουργό του Γ.Ν.Λαμίας (το όνομα του οποίου είναι στη διάθεση σας για περαιτέρω έρευνα), ο οποίος αρνούνταν να υποδεχθεί τον ασθενή, χωρίς να τον έχει δει καν,  με το πρόσχημα ότι το νοσοκομείο δεν διέθετε εφημερεύοντα Νευροχειρουργό! Ακολούθησε νέο τηλεφώνημα από επιμελήτρια Γενικής Ιατρικής, υπεύθυνης του ΤΕΠ (το όνομα της οποίας επίσης είναι στη διάθεση σας), η οποία απείλησε (!) τους εφημερεύοντες Ιατρούς του Κ.Υ.Ιστιαίας με πειθαρχικές κυρώσεις «επειδή το περιστατικό στάλθηκε χωρίς (!!) προηγούμενη ενημέρωση, κάτι που είναι προφανώς ψευδές.
Σε συνέχεια των άνωθεν τραγελαφικών γεγονότων, και ενώ το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ του ΕΚΑΒ για ολόκληρη τη Βόρεια Εύβοια παρέδωσε τον ασθενή  (σε λιγότερο από 65 λεπτά από την αναχώρηση του) στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Λάμιας, δεν επετράπη στο πλήρωμα να επιστρέψει στη βάση του, με το αιτιολογικό ότι μετά το πέρας του παρακλινικού ελέγχου, θα έπρεπε αυτό το ίδιο ασθενοφόρο να διακομίσει τον ασθενή σε Νοσοκομείο των Αθηνών. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό συνεπάγεται ότι για πάνω από 8 (οκτώ !!) ώρες ολόκληρη  η Βόρειος Εύβοια παρέμεινε χωρίς κάλυψη από ασθενοφόρο για τη μεταφορά επειγόντων περιστατικών, από και προς το Κ.Υ.Ιστιαίας.
Προς επιβεβαίωση των άνωθεν αναφερθέντων, υπάρχει η μαρτυρία του προσωπικού του Κ.Υ.Ιστιαίας που εργαζόταν κατά τη χρονική στιγμή της υποδοχής του ασθενούς αλλά και στη συνέχεια κατά τη χρονική διάρκεια της διακομιδής, οι δε κλήσεις προς το Νοσοκομείο Λαμίας έγιναν από το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥ, οπότε είναι εύκολο να ζητηθεί από τον ΟΤΕ αρχείο εξερχομένων κλήσεων, όπου θα φαίνεται η ακριβής ώρα που έγινε η κάθε κλήση.
Κατόπιν όλων αυτών, παρακαλώ να μας διευκρινίσετε αν είναι τελικά δυνατή η διακομιδή επιλεγμένων επειγόντων περιστατικών, των οποίων η ταχίστη νοσοκομειακή αντιμετώπιση κρίνεται απολύτως απαραίτητη, στο Νοσοκομείο Λαμίας κατά την κρίση των Ιατρών του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας ή αν η υποδοχή των ασθενών επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στην κρίση και την «καλή διάθεση» του εκάστοτε εφημερεύοντος Ιατρού του νοσοκομείου Λαμίας ή να μας υποδείξετε άλλο πλησιέστερο νοσοκομείο της Υγειονομικής Περιφέρειας, δεδομένου ότι το πλησιέστερο νοσοκομείο του νομού Ευβοίας, στη Χαλκίδα, λόγω της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου, απέχει υπερδιπλάσιο χρόνο και απόσταση από αυτό της Λαμίας.
Συνημμένα υποβάλλω προηγούμενο έγγραφο του Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας, με ημερομηνία 18-11-2011, την ύπαρξη του οποίου προφανώς αγνοούν οι συνάδελφοι του ΤΕΠ Λαμίας, στο οποίο αναφέρεται – το αυτονόητο - ότι είναι δυνατή η διακομιδή ασθενών από το Κ.Υ.Ιστιαίας, με μόνη προϋπόθεση να προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία.
Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας

Πελέκας Σπυρίδων
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου
Κέντρου Υγείας Ιστιαίας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν