29 Μαΐου 2012

Κρίση στην εσωτερική κατανάλωση και στις τιμές στο λάδι ελιάς
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, η Iσπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, που αγωνίζονται εναντίον της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, αντιμετωπίζουν τώρα μια κρίση στο λάδι ελιάς. Η τιμή του ελαιολάδου σημειώνει πτώση σε χαμηλό επίπεδο 10ετίας, καθώς η εσωτερική κατανάλωση στις κύριες χώρες-παραγωγούς του ευρωπαϊκού Νότου έχει μειωθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η πτώση αυτή συμπίπτει χρονικά με μια μεγάλη σοδειά στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη όλων των εποχών, που είχε ως αποτέλεσμα έναν κορεσμό ο οποίος υποχρέωσε την ΕΕ να επέμβει για να περιορίσει την ανησυχία για το αγροτικό εισόδημα. «Η αγορά διέρχεται σοβαρή
κρίση», δήλωσε ο Π. Πεσονέν, επικεφαλής της Ένωση των Καλλιεργητών στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «η σοδειά είναι σημαντική για τις χώρες-κύριους παραγωγούς αναφορικά με τη διατήρηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές». Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι μακράν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του προϊόντος, καλύπτοντας το 70% των παγκόσμιων εξαγωγών. Η σοδειά είναι σημαντική για κάποιες από τις φτωχότερες περιοχές της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ανδαλουσίας, όπου η ανεργία έχει φτάσει στο 33%.
Η ΕΕ προσπάθησε να αντιμετωπίσει την υπερπαραγωγή ελαιολάδου πληρώνοντας τις εταιρείες-παραγωγούς για να αποθηκεύσουν το συσσωρευμένο λάδι - μια πρακτική στην αγορά αγαθών παρόμοια με αυτή που ακολουθεί η ΕΚΤ όταν αγοράζει ομόλογα της Ισπανίας, Ελλάδας και Ιταλίας. Οι ενώσεις των παραγωγών και πολιτικοί σύμβουλοι πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση της ΕΕ συνέβαλε στη συγκράτηση των τιμών.
Η Ισπανία θα καταναλώσει φέτος τόσο λάδι όσο κατανάλωσε το 2002, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το λάδι ελιάς, ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία θα δουν την εσωτερική ζήτηση να πέφτει στα επίπεδα του 1995. Σημειώνεται ότι η ζήτηση του ελαιολάδου συνιστά βασικό δείκτη για το μέγεθος της παρούσας ανθρωπιστικής κρίσης στην ΕΕ.
http://edition.cnn.com/2012/05/27/business/greece-italy-olives/index.html?hpt=ieu_c2
Financial Times, 28.5.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.