Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο Μαντούδι


Εγκαινίασε το νέο Δημοτικό Σχολείο. Επισκέφτηκε το έργο « Βελτίωση και επέκταση λιμένος Μαντουδίου ».  Σύσκεψη στο Δημαρχείο : Έργα του ΕΣΠΑ και 5Η Προγραμματική Περίοδος

Επίσκεψη στο Μαντούδι  πραγματοποίησε την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2012 ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Α. Μπουραντάς, κ. Στ. Καπελέρης και  Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
Κατά την επίσκεψη του εγκαινίασε το νέο Δημοτικό Σχολείο Μαντουδίου το οποίο υλοποιήθηκε από το την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας.

Στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο Περιφερειάρχης επεσήμανε : «Με τη σημερινή μου παρουσία σήμερα εδώ στα εγκαίνια αυτού του τόσο σημαντικού έργου για το Μαντούδι , ενός έργου προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήσαμε και υλοποιήσαμε ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στις ανάγκες για υποδομές εκπαίδευσης στο Δήμο , στην Εύβοια αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια . Ολοκληρώσαμε αυτό το πανέμορφο Δημοτικό Σχολείο αίτημα των κατοίκων για πολλά χρόνια και παραδίδεται στους δασκάλους και στους μαθητές »
Το Δημοτικό Σχολείο Μαντουδίου δυναμικότητας 95 μαθητών περιλαμβάνει 12 αίθουσες διδασκαλίας , μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με σκηνή, βιβλιοθήκη, γραφείο δασκάλων και πολλούς άλλους βοηθητικούς χώρους σε συνολική επιφάνεια  1.728,20 τετρ. μέτρα.
 
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε το έργο με Τίτλο «Βελτίωση και επέκταση λιμένος Μαντουδίου» το οποίο είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 8,1 εκατ ευρώ. Το έργο υλοποιείται από την  τεχνική υπηρεσία  της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου με εσωτερική κρηπίδωση, με υποδομή ηλεκτροφωτισμού, παροχής νερού-ρεύματος και πυρόσβεσης.και στην επέκταση υφιστάμενου τμήματος του παραλιακού κρηπιδώματος συνολικού μήκους 131,50 μ. με υποδομή ηλεκτροφωτισμού, παροχής νερού-ρεύματος και πυρόσβεσης, καθώς και η αποπεράτωση της πρόσβασης στις λιμενικές εγκαταστάσεις. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012.
Ο Περιφερειάρχης κ Κλέαρχος Περγαντάς επισκέφτηκε το Δημαρχείο και συμμετείχε σε σύσκεψη  με τον Δήμαρχο κ. Ανέστη  Ψαρρό Δημοτικούς Συμβούλους και Στελέχη του Δήμου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Εύβοιας κ. Θανάσης Μπουραντάς  και ο Αντιπεριφερειάρχης κ Σταμάτης Καπελέρης.
Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ τονίζοντας  «Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εκχωρηθεί το ποσό των 212,57 εκατ. €, προκειμένου να εντάξει και να χρηματοδοτήσει έργα σε όλους τους τομείς. Τα ποσοστά απορρόφησης του Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά φθάνοντας στο ποσοστό του 68,21 % επί του ποσού της εκχώρησης.
Παράλληλα με  την χρηματοδότηση δράσεων στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, στην Περιφέρειά μας έχει εκχωρηθεί προς διαχείριση το ποσό των 59,74 εκατ.  €, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σημαντικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις σε όλο το εύρος της Στερεάς Ελλάδας, στα πλαίσια του Τομεακού Προγράμματος “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007 – 2013 ” (ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α.). Έπειτα από ενέργειές μας, έχει εγκριθεί προγραμματική υπερδέσμευση ύψους 25 εκατ. €, επομένως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δύναται να χρηματοδοτήσει δράσεις συνολικού ύψους 84,74 εκατ. €.»
Εμβαθύνοντας στα έργα που υλοποιούνται στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, τόνισε: «Σημαντικά έργα υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας  συνολικού προϋπολογισμού 12,9  εκ. €.
Αναλυτικότερα, ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους το έργο: «Βελτίωση και επέκταση λιμένος Μαντουδίου», προϋπολογισμού 8,1 εκ. € (νομικές δεσμεύσεις: 4,23 εκ. €). Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί ως έργο προτεραιότητας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η υλοποίησή του αποτέλεσε πρωταρχικό μας στόχο. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να αποπληρωθούν το άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα τρία σημαντικά έργα εκπαίδευσης συνολικού προϋπολογισμού 2,32 εκ. € (νομικές δεσμεύσεις: 1,33 εκ. €), τα οποία αφορούν στην ολοκλήρωση ανέγερσης Δημοτικού Σχολείου Μαντουδίου, το οποίο εγκαινιάστηκε σήμερα, στην προσθήκη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κηρίνθου και στην προσθήκη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Γυμνάσιο Μαντουδίου. Μάλιστα, το Δημοτικό Σχολείο Μαντουδίου και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κηρίνθου βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Επιπλέον, σε στάδιο δημοπράτησης βρίσκονται τρία έργα προώθησης φυσικού κάλλους συνολικού προϋπολογισμού 384 χιλ. €, που αφορούν στην κατασκευή περιηγητικών μονοπατιών στις περιοχές: «Καναλάκια-Χριστός-Αγ. Γρηγόρης», «Προσκοπείο – Ταμπακαριά - Προφήτης Ηλίας– Αγία Παρασκευή» και «Ασκητήριο - Μοναστήρι Οσίου Δαυίδ – Βοθάνες Γεραλίνας – Καταρράκτες Δρυμώνα» (συμπεριλαμβανομένης ανάπλασης χώρου στη θέση Κρέμαση). Συνάμα, έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμά μας τρεις μελέτες Σχεδίων χωρικής οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και Γενικών πολεοδομικών σχεδίων (ΓΠΣ) προϋπολογισμού 835 χιλ. € (νομικές δεσμεύσεις 835 χιλ. €). Οι μελέτες βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και αφορούν τα σχέδια των Δημοτικών Ενοτήτων Κηρέως, Νηλέως και Ελυμνίων.
Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί τα  έργα : «Ανακαίνιση - εκσυγχρονισμός κτιρίου Μελλά στη Λίμνη Ευβοίας», με προϋπολογισμό 226 χιλ. € (νομικές δεσμεύσεις: 217 χιλ. €) καθώς και το έργο: «Οδός Λίμνη - Ροβιές (Τμήμα από πρατήριο έως κόμβο)», προϋπολογισμού 1 εκατ. € (νομικές δεσμεύσεις: 1 εκ. €).
Παράλληλα, με πόρους του ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α. υλοποιείται ένα σημαντικό έργο αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), συνολικού προϋπολογισμού 272 χιλ. €, το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αναβάθμιση και την προστασία του περιβάλλοντος».
Ο Περιφερειάρχης κ Κλ. Περγαντάς αναφέρθηκε στον απολογισμό της έως σήμερα πορείας του ΕΣΠΑ και των επιδιώξεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παραμένει σταθερά ανάμεσα στις πρώτες Περιφέρειες σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά στην απορρόφηση και είναι σημαντικά τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε υποδομές, προμήθειες εξοπλισμού και σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Τα Έργα Προτεραιότητας εξελίσσονται ομαλά, ενώ τα τυχόν προβλήματα, που παρουσιάζονται οφείλονται στα νέα οικονομικά δεδομένα, που προέκυψαν από την βαθιά ύφεση.
Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση και στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία για την εξασφάλιση πόρων από νεκρές εκχωρήσεις των τομεακών προγραμμάτων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ώριμα αναπτυξιακά έργα όπως επίσης και για την εξασφάλιση πόρων στη Περιφέρεια κυρίως, για την ενίσχυση των ανέργων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (δράσεις Κοινωνικού Ταμείου)».
Αναφερόμενος, ο Περιφερειάρχης στη νέα προγραμματική περίοδο τόνισε: « Οι σημαντικότεροι στόχοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την νέα Προγραμματική Περίοδο είναι η ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη  με σεβασμό στο περιβάλλον, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, η προώθηση καινοτόμων επενδύσεων σε όλους τομείς όπου η Περιφέρεια μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δυνατότητα αριστείας, (αγροτικός τομέας - ενέργεια – τουρισμός – κομβική θέση) καθώς και η λειτουργία της Περιφέρειας  ως ισχυρού αυτοδιοικητικού οργανισμού με ενισχυμένο ρόλο.

Ο κ. Περγαντάς κλείνοντας, επεσήμανε: «Όπως ανέφερα και στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας  Ηπείρου 2007 – 2013» η οποία πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα στις 7 Νοεμβρίου υπό την Προεδρία μου βασικός στόχος  μας, παράλληλα με την συνέχιση της ομαλής πορείας του  ΕΣΠΑ, είναι να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για την νέα προγραμματική περίοδο, έτσι ώστε να πετύχουμε ανάλογα και γιατί όχι ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά. Μέσα σ΄αυτή την περίοδο της βαθιάς ύφεσης, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος. Επιδίωξή μας είναι να μην μείνουμε στην ευημερία των αριθμών, αλλά σ΄ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα που θα διαχέεται στην κοινωνία. »

Στη συνέχεια μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε Εύβοιας κ. Θανάσης Μπουραντάς και ο Αντιπεριφερειάρχης κ Σταμάτης Καπελλέρης. Αναφέρθηκαν σε παρεμβάσεις που έχει κάνει η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας σε οδικούς άξονες της περιοχής, σε τοπία  σημαντικού κάλλους όπως το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς αλλά και σε θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Ο Περιφερειάρχης κ Κλέαρχος Περγαντάς και οι Αντιπεριφερειάρχες τοποθετήθηκαν σε ερωτήματα του Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου.  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,