Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημοτικές αρχές βγαίνουν για κυνήγι εσόδων





Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη


Μετά και τις νέες περικοπές πόρων που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), δημοτικές αρχές της Εύβοιας προσανατολίζονται πλέον να αναζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση των λεγόμενων οίκοθεν εσόδων, δηλαδή των κονδυλίων εκείνων που εισπράττουν απευθείας οι δήμοι από δημότες και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειές τους θα επικεντρωθούν κυρίως στην είσπραξη των οφειλών Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ).
Ορισμένοι δήμοι για να ενισχύσουν τα οίκοθεν έσοδά τους, κατά προτεραιότητα, μελετούν να προωθήσουν μέτρα όπως είναι η προώθηση της διαδικασίας είσπραξης Τελών Ακίνητης
Περιουσίας (ΤΑΠ) μη Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, τα οποία οι δήμοι αυτοί δεν είχαν επιδιώξει να εισπράξουν.
Περαιτέρω, έπειτα από ελέγχους που έχουν γίνει σε καταστήματα υγειονομικού ελέγχου, δημοτικές αρχές σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην απαίτηση-τακτοποίηση παρελθόντων οφειλών για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από αρκετούς ιδιοκτήτες τους.
Επίσης, σε εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός από δήμους για επικαιροποίηση των ηλεκτροδοτούμενων τετραγωνικών μέτρων των ημιυπαίθριων χώρων, αλλά και γενικότερα των αυθαίρετων χώρων κτισμάτων, που έχουν τακτοποιήσει ή τακτοποιούν οι ιδιοκτήτες τους βάσει νομοθετικών ρυθμίσεων.
Άνθρωποι των δήμων, παρότι αναγνωρίζουν τη δυσκολία των καιρών, προσανατολίζονται να είναι αυστηροί με όσους δεν είναι συνεπείς στην εξόφληση των οφειλών τους, με το επιχείρημα ότι τόσο οι δημότες όσο και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των νέων ευνοϊκών διατάξεων για αποπληρωμή των χρεών τους.
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι βάσει αυτών των διατάξεων πολλοί, ήδη, έχουν προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση αποπληρωμής, ενώ αναμένεται στο μέλλον να περάσουν από τα ταμεία ακόμη περισσότεροι.
Από την πλευρά μας, επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να δίνεται το βάρος στην ενίσχυση των λεγόμενων οίκοθεν εσόδων από τους φτωχούς δημότες, αλλά να δίνεται στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών εκείνων που θα φέρουν χρήματα στα ταμεία των δήμων.
Όσο και να προσπαθούν οι δήμοι με τα οίκοθεν έσοδα, αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως είναι η υλοποίηση έργων και προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ (ή άλλων πόρων) δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Οι δημοτικές αρχές, εφόσον αδιαφορήσουν στις προειδοποιήσεις μας, θα αναγκαστούν προκειμένου να ισοσκελίσουν τα έσοδα-εξοδά τους να μετατρέψουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) σε τοπικό χαράτσι, οδηγώντας σε απόγνωση τους συμπατριώτες μας.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν