Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανεργία - Θέσεις εργασίας και ΒΙ-ΠΕ


              ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ
              (του  Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας)

Ένα καλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε το πρόβλημα της ανεργίας είναι και το πρόβλημα με την ΒΙ-ΠΕ.
Στις βορειοανατολικές ακτές της Βόρειας Εύβοιας (πλησίον στο Μαντούδι) ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδιώκει την δημιουργία ιδιωτικής ΒΙ-ΠΕ (βιομηχανική περιοχή βαριάς βιομηχανίας, υψηλής όχλησης και ρύπανσης). Μέσα στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ. θέλει να εγκαταστήσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1160MW που θα λειτουργεί  όπως λέει με φυσικό αέριο (Φ.Α.). Στο χώρο αυτό θα έλθουν πιθανώς και άλλες μονάδες ρυπογόνες και υψηλής όχλησης εφ’ όσον η απόφαση της ΚΥΑ/ 31-12-2012 που έχει εκδοθεί δεν απαγορεύει τέτοιες μονάδες.
Η ΤΕΡΝΑ ισχυρίζεται ακόμη (χωρίς να δεσμεύεται) ότι θα προχωρήσει και στις
μεταλλευτικές δραστηριότητες του μαγνησίτη (λευκόλιθου) της περιοχής. Προπαγανδίζει δε, μαζί με τους υποστηρικτές της, ότι όλα αυτά τα επιδιώκουν για τη μείωση της ανεργίας.
                                   Ψέμα  ή  υποκρισία;

- Να πια είναι η αλήθεια:    Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που ανήκουμε  είναι πέμπτη (5η) στην σειρά  των περιοχών ανεργίας στη χώρα μας. Όλοι πρέπει να ξέρουμε ότι η ανεργία, έχει πολιτικο-κοινωνικά αίτια και αντιμετωπίζεται σοβαρά μόνο με βιώσιμα αναπτυξιακά προγράμματα κατά τομέα παραγωγής και πάντα σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής.
- Όλα αυτά όμως δεν κατανοούνται εύκολα από τον απλό άνθρωπο. Το «δόλωμα» της εργασίας βρίσκει οπαδούς, ακόμη και όταν δεν πρέπει .

                                Οι δύο προτάσεις

Για την ίδρυση ΒΙ-ΠΕ στην περιοχή μας υπάρχουν δύο προτάσεις.

Η πρώτη πρόταση       είναι του ομίλου της ΤΕΡΝΑ και περιλαμβάνει:
α. Να ιδρυθεί χώρος ιδιωτικής ΒΙ-ΠΕ στην περιοχή Κυμάσι  Μαντουδίου (είναι χώρος βαριάς και ρυπογόνου βιομηχανίας, υψηλής όχλησης).
β. Να κατασκευαστεί στο χώρο αυτό μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1160MW που θα λειτουργεί, όπως ισχυρίζονται, μόνο με φυσικό αέριο (Φ.Α.). Η μονάδα αυτή είναι υψηλής  όχλησης και ρύπανσης και θα απασχολεί 84 εργαζόμενους από τους οποίους οι 60 θα είναι υψηλής τεχνικής κατάρτισης. Σας  θυμίζουμε ότι τέτοια μονάδα ενεργοβόρα και ρυπογόνα δεν υπάρχει σε καμία χώρα του κόσμου ούτε και σε καμία άλλη ΒΙ-ΠΕ στη χώρα μας.
γ. Ότι θα έλθουν και άλλες ρυπογόνες μονάδες στο χώρο αυτό με τη συνεργασία του ομίλου της ΤΕΡΝΑ.
δ. Ότι θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Η δεύτερη πρόταση     είναι του Κινήματος Πολιτών (Επιτροπή Αγώνα,  Κίνηση Δημοτών, πολλών συλλόγων, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων) που αντιπροτείνουν τα ακόλουθα:
α. Αντί ΒΙ-ΠΕ (Βιομηχανική Περιοχή για μονάδες υψηλής όχλησης και ρύπανσης) να γίνει ΒΙ-ΠΑ (Βιομηχανικό Πάρκο για μονάδες μεσαίας όχλησης)  όπως σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή της Χαλκίδας που ήταν ανέκαθεν Βιομηχανική Περιοχή.
β. Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες, πρέπει να ξέρετε είναι μεσαίας όχλησης (όπως ήταν και οι μεταλλευτικές δραστηριότητες Σκαλιστήρη και ΒΙΟΜΑΓΝ), και μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ΒΙ-ΠΕ. Όσοι χρησιμοποιούν τις μεταλλευτικές δραστηριότητες για να περάσουν τα σχέδιά τους για ΒΙ-ΠΕ το  κάνουν εκ του πονηρού για να κοιμίζουν τις αντιδράσεις του κόσμου. Εμείς προτείνουμε να ξεκινήσουν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες τώρα.  Επίσης οι προσλήψεις να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες και κοινωνικά κριτήρια και όχι στα κρυφά με πελατειακές σχέσεις και εξαρτήσεις.
γ. Στο χώρο του ΒΙ-ΠΑ θα μπορούν να έλθουν και άλλες μονάδες, θα είναι όμως μικρής, και μεσαίας όχλησης. Κάθε βιομηχανική μονάδα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία μας.  Εμείς δεν λέμε  «ΟΧΙ σε όλα» όπως προπαγανδίζουν οι καλοθελητές της ΤΕΡΝΑ. Προτείνουμε τη μεσαία λύση (ΒΙ-ΠΑ) γιατί έχει λιγότερες επιπτώσεις και δεν θα γίνει μεσο-μακροπρόθεσμα μεγάλη ζημιά στους άλλους κλάδους παραγωγής και στον τουρισμό μας.
δ. Μέσα στο χώρο του ΒΙ-ΠΑ θα μπορεί να κατασκευαστεί μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (μόνο με Φ.Α.) αρκεί να είναι μεσαία, μέχρι 400MW (στην Ε.Ε. οι μονάδες με Φ.Α. είναι  μέχρι 150 – 200MW).

Η δική μας πρόταση είναι πολύ καλύτερη για τους εξής λόγους:

Πρώτον γιατί και το ΒΙ-ΠΑ (Βιομηχανικό Πάρκο) δίνει τις ίδιες περίπου θέσεις εργασίας.
Δεύτερον κερδίζουμε πολλαπλώς θέσεις εργασίας, διότι δεν θα υποβαθμιστεί η αξία της γης, οι κλάδοι παραγωγής, οι ευαίσθητες δραστηριότητες, η ποιότητα των προϊόντων μας και ο αναπτυσσόμενος τουρισμός μας.
Τρίτον οι επιπτώσεις στο περιβάλλον (δάσος, θάλασσα, νερά) και οι επιπτώσεις στην υγεία μας θα είναι ελάχιστες.

                         ---------------------------------------------------

Αγαπητέ συνδημότη, τώρα μπορείς να συγκρίνεις μόνος σου τις δύο προτάσεις. Είναι απλές και κατανοητές. Χωρίς καμία προκατάληψη επέλεξε μόνος σου την πρόταση που ωφελεί περισσότερο, τόσο εσένα όσο και την κοινωνία και το περιβάλλον που ζεις. Θέλουμε να είσαι ενημερωμένος πολίτης. Δεν λέμε συνθήματα, ούτε βρίζουμε τις άλλες απόψεις (όπως κάνουν οι υποστηρικτές της ΒΙ-ΠΕ αποδεχόμενοι προσκυνημένα ότι τους υποδεικνύουν).
Ο διχασμός που προσπαθούν να περάσουν με συνθήματα κα υβρεολόγιο δεν ανήκουν σε μας. Αυτά ωφελούν μόνο αυτούς που τα επιδιώκουν.
Η ανεργία, παιδί του δικού τους σωλήνα, και τα μεροκάματα πείνας και υποτέλειας (part-time) που μας επιβάλλουν  δεν αντιμετωπίζονται με το ψέμα και τη διαπλοκή. Αντιμετωπίζονται μόνο ενωτικά, αγωνιστικά και με σοβαρές προτάσεις.
Ο πανέμορφος και παραγωγικός αυτό τόπος είναι δικός μας και έχουμε λόγο όλοι μας.
                            Για την ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ
              (του  Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας)
                             Η Συντονιστική Ομάδα      

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν