16 Ιουλίου 2013

Kireas.org προς Ψαρρό: Απαντήστε στα πραγματικά ερωτήματα για τον βιολογικό.

Ο  σύλλογος kireas.org  δίνει την παρακάτω απάντηση  στην πρόσφατη  πικρόχολη και αποπροσανατολιστική  ανακοίνωση του  Δημάρχου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας Α. Ψαρρού   για την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού  Μαντουδίου.

Κύριε Ψαρρέ,
Σαν σύλλογος  ειλικρινά θα χαρούμε να ακούσουμε  ότι ο ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου  λειτουργεί άψογα και δεν δημιουργεί προβλήματα στους λουόμενους και στη  θαλάσσια περιοχή.   H ανακοίνωση σας όμως δεν πείθει, όχι γιατί έχετε χάσει την αξιοπιστία σας, ούτε γιατί το απαράδεκτα εμπαθές ύφος της έχει άλλο στόχο και όχι την υγεία των λουόμενων και την αποκατάσταση της
αλήθειας.   Πολύ απλά  δεν πείθει γιατί δεν απαντάτε στα ερωτήματα μας και τις καταγγελίες που έχουμε καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες και το Δημοτικό Συμβούλιο.  Μην κουράζεστε, η ευαισθησία σας για την δημόσια υγεία είναι γνωστή  σε όλους  μας από την υπόθεση με το νερό της Κηρίνθου.
Τα στοιχεία του προγράμματος  νερών κολύμβησης του ΥΠΕΚΑ  που φανφαρόνικα παρουσιάζετε  σαν απόδειξη  «ότι δεν υπάρχει πρόβλημα» έχουν αναγνωριστεί από το σύλλογό μας και  σας έχουν κατατεθεί μαζί με  την καταγγελία μας.  Επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίσουμε τι γράφουμε  στην παράγραφο  με τίτλο «παράβαση 2η» που έχουμε υποβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην παράγραφο αυτή αναφέρουμε:  «Οι  δημοσιευμένες δειγματοληψίες του προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, καθώς και κάθε άλλης Υπηρεσίας που προβαίνει σε ανάλογους ελέγχους στην περιοχή, δεν απαλλάσσουν τον Δήμο  από την υποχρέωση των παραγράφων (δ.45) και (δ.53) της ΑΕΠΟ για την παρακολούθηση των ακτών κολύμβησης και ιδιαιτέρως της ποιότητας του θαλάσσιου αποδέκτη στο σημείο εκβολής των αποβλήτων της».
Συγκεκριμένα στην παράγραφο (β) της  ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου, αναγράφονται οι παρακάτω παράμετροι που οφείλει να παρακολουθεί ο Δήμος:
•             Βιοχημικά απαιτούμενο οξυγόνο…(B.O.D.),
•             Χημικά απαιτούμενο οξυγόνο…… (C.O.D.),
•             Αιωρούμενα στερεά………………. (SS),
•             Επιπλέοντα στερεά
•             Ολικό άζωτο………………………...(TN),
•             Ολικός φώσφορος……..…………..(TP),
•             Αμμωνιακό άζωτο………………….(NH4-N),
•             Λίπη –Έλαια
•             Διαλυμένο Οξυγόνο
•             Υπολειμματικό χλώριο
•             Fecal coliforms
•             Total coliforms
Επίσης στην παράγραφο (δ.45) της ΑΕΠΟ που αφορά στον έλεγχο του θαλάσσιου αποδέκτη και του σημείου απόρριψης των επεξεργασμένων λυμάτων αναφέρονται τα εξής: «……..στο  σημείου εξόδου του αγωγού  στη θάλασσα  να υπάρχει η τήρηση του  ορίου  500/100 ml νερού.. … συχνός έλεγχος νερών των  στις γειτονικές ακτές  ώστε ο αριθμός των κολοβακτηριοειδών, να μην υπερβαίνει  τα θεσμοθετημένα όρια». Στην παράγραφο (δ.53) αναφέρεται " για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος να  γίνεται από το φορέα διαχείρισης του έργου συστηματική παρακολούθηση των νερών της μείζονος περιοχής του διαχυτήρα με μετρήσεις και αναλύσεις".
Κύριε Ψαρρέ,  μπορείτε σας παρακαλούμε να  δημοσιεύσετε αυτά τα στοιχεία όπως  είστε υποχρεωμένος σαν φορέας διαχείρισης του ΒΙΟΚΑ να κάνετε.  Φανταζόμαστε βέβαια ότι αν τα είχατε θα μας τα είχατε ήδη παρουσιάσει με φαντασμαγορικό τρόπο. Αν έχετε κάποια  αμφιβολία για τις υποχρεώσεις σας,  ελέγξτε τι συνέβει με το Δήμο Κιμώλου και τον ΒΙΟΚΑ του. Ο Δήμος Κιμώλου παρουσίασε  στους επιθεωρητές περιβάλλοντος ακριβώς τις ίδιες αναλύσεις  του προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης του ΥΠΕΚΑ που δημοσιεύσατε  και εσείς , δεν απέφυγε όμως την καταδίκη για  παρόμοιους λόγους με αυτούς που σας καταγγέλλουμε.  
Θα περιμένουμε τα πορίσματα των συνυπεύθυνων υπηρεσιών να μας πουν αν πραγματικά ο βιολογικός Μαντουδίου τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους,  ότι δεν ρυπαίνει την θαλάσσια περιοχή και ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Όσον αφορά τα άλλα ερωτήματα που ξεχάσατε να μας απαντήσετε κύριε Ψαρρέ, σας υπενθυμίζουμε ότι: 
Σύμφωνα  την ΚΥΑ  5673/400/1997  (ΦΕΚ Β΄192/1997 ) και την εγκύκλιο 421/30- 3-2012 της ΕΓΥ  (ΑΔΑ: Β4Β70-ΩΓΚ)  ο ΒΙΟΚΑ  είναι υποχρεωμένος να αποστέλλει και  να καταχωρεί  στη Εθνική Βάση Δεδομένων των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων της χώρας, απευθείας όλα τα σχετικά στοιχεία και λειτουργικά δεδομένα της εγκαταστάσης.  Η Βάση  Δεδομένων είναι  στο διαδίκτυο (ypeka.plexscape.com/)  στη διάθεση του κάθε πολίτη, και ο ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου όχι μόνο δεν έχει καταχωρήσει απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα  αλλά δεν είναι  καν στην λίστα των καταχωρημένων ΒΙΟΚΑ. Τι έχετε να πεί για αυτό;
Μπορείτε κύριε Ψαρρέ να επιβεβαιώσετε ότι η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή Δαφνοπόταμου γίνεται με υποθαλάσσιο αγωγό 200 μ. και οριζόντιο διαχυτήρα μήκους 12 μ. και ότι  για τον έλεγχο των χαρακτηριστικών των επεξεργασμένων λυμάτων  υπάρχει σημαδούρα στο σημείο εξόδου  του αγωγού και  τήρηση  του ορίου  των 500/100 ml νερού όπως απαιτεί η ΑΕΠΟ;
Ευχόμαστε να μπορέσετε να δώσετε σύντομα μια δημόσια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα  χωρίς τα κάλπικα  παραληρήματα περί φτώχιας και ανεργίας.  Ο Δήμος μας σήμερα είναι φτωχότερος και με περισσότερους ανέργους από ότι ήταν πριν τον αναλάβετε. Δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα για να απαλύνετε την φτώχια και την ανεργία των δημοτών.   Μην κολακεύετε λοιπόν  τον εαυτό σας  κύριε Ψαρρέ  ο kireas.org δεν έχει κανένα λόγο να φθείρει ή να κακολογήσει  την Δημοτική Αρχή ούτε βέβαια  επιδιώκει δημόσια αναγνώριση από εσάς ειδικά. Η  δημόσια υγεία καθώς και η ευημερία των πολιτών και του περιβάλλοντος είναι  τα κύρια μελήματα του Kireas.org.
Σύλλογος kireas.org

Σχετικά
Παραβίαση όρων ΑΕΠΟ της ΕΕΛ Μαντουδίου του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης
http://kireas.org/smf/index.php?topic=1273


1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος17/7/13, 9:47 μ.μ.

    Μπράβο παιδιά, μην σας ψαρώνει ο Ψαρρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.