28 Σεπτεμβρίου 2013

Διεύρυνση της σημασίας του αγροτικού τομέα για την ελληνική οικονομία

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Τα αγροτικά προϊόντα παρέμειναν στην κορυφή της ‹‹πυραμίδας›› των ελληνικών εξαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγών (ΠΣΕ).
Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων εταίρων, σε συνδυασμό με την επέκταση μεριδίων στις αραβικές χώρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΣΕ, δημιούργησε ένα νέο μίγμα εξαγωγικού προτύπου για τη χώρα μας, με αποτέλεσμα αφενός τη διεύρυνση της σημασίας του αγροτικού τομέα για την ελληνική οικονομία και αφετέρου την επικράτηση νέων αγορών-στόχων έναντι παραδοσιακών.
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το πρώτο εξάμηνο του έτους, για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών της τάξης του 10,3%, που αναλύεται σε: 2.455,5 εκατ. ευρώ από 2.225,5 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 144,7% του ελληνικού λαδιού (σε 414,7 εκατ. ευρώ από 169,4 εκατ. ευρώ), αλλά και στη μικρότερη αύξηση κατά 2,6%, της σημαντικότερης όμως υποκατηγορίας τροφίμων οι οποίες αντιστοιχούν στο 72% περίπου των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και το 13% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 1.757,8 εκατ. ευρώ από 1.713,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, επτά αγροτικά προϊόντα αναδεικνύονται σε ‹‹πρωταθλητές›› των ελληνικών εξαγωγών, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους συνέχισαν να παρουσιάζουν αυξανόμενη εξαγωγική τάση προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας μας, δεδομένου ότι από τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα ξεχώρισαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατατασσόμενα στην πρώτη εικοσάδα των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων, το παρθένο ελαιόλαδο (3η θέση), η τσιπούρα ιχθυοτροφείου (5η θέση) τα λαχανικά (7η θέση), τα τυριά (8η θέση), τα πορτοκάλια (12η θέση), τα καπνά (14η θέση) και το βαμβάκι (19η θέση).
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) επισημαίνει ότι τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα παρέμειναν στην κορυφή της ‹‹πυραμίδας›› των ελληνικών εξαγωγών, παρουσιάζοντας διαρκώς αυξανόμενη εξαγωγική τάση, με την υποστήριξη και χρηματοδότηση προγραμμάτων ενίσχυσης της εξωστρέφειας ανά χώρα-στόχο από το ΥΠΑΑΤ, σε συνέργεια και με άλλα υπουργεία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.