Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξηριάς


Του Π Β
Μιλώντας για ποτάμια ξεχάσαμε τόσο το νερό, όσο και τη κοίτη.
Ο αυλικός δημοσιογράφος, συνονόματος του μεγάλου Μίκη, έχει τη τύχη της ευρύτατης αποδοχής και χωρίς ουσιαστικό κόπο, εξαργυρώνει το καλοξυρισμένο προφίλ του στη μάχη των ευρωεκλογών. Βαφτίζει τη πορεία του αναιδέστατα ποτάμι.
Νομίζω όμως ότι αντί για ποτάμι θα έπρεπε να ονομασθεί κανάλι. Γιατί εκεί υπάρχει ο
προκατασκευασμένος τρόπος να κατευθύνεις ασφαλώς το νερό όπου θες.
Τα νερά κυλούν και για τη προσωπική ζωή του καθενός μας φτάνοντας κάποτε στη θάλασσα. Σε ένα τέλος.
Κάποιες φορές αισθάνομαι ορμητικός και θέλω να παρασύρω τα πάντα. Κάποιες άλλες σαν καταρράκτης σε μια αμφίβολη ελεύθερη πτώση. Κάποτε απλώνομαι να αγκαλιάσω τις καλλιέργειες στη κοίτη μου και κάποτε διχάζομαι για να προφτάσω τα πάντα. Στην αναβροχιά στερεύω και στη καταιγίδα πλημμυρίζω από οργή, χαρά και ελπίδες.
Δεν θα μπορούσα να συγκριθώ με τους Σταύρους αυτού του τόπου, αλλά ποτέ δεν επέλεξα τα βρωμόνερα ή τις λάσπες. Όνειρό μου να είμαι ένα ρυάκι για να ενωθώ μαζί με τα άλλα, στον ορμητικό ποταμό της ανατροπής.
Χαίρομαι τα ποτάμια του τόπου μας. Ο Κηρέας, ο Νηλέας,η Σπιάδα,  οι καταρράκτες στη Δρυμώνα, ακόμα και αυτός ο Ξηριάς που περιμένει την ανάκαμψη. Χαράζουν, με νερά ή χωρίς, το κορμί της Βόρειας Εύβοιας, έχοντας δώσει σε αυτήν πολύ περισσότερα από εμάς τους περαστικούς.
Μισώ την ιδέα όταν λέει κάποιος ποτάμι να εννοεί πια τον Σταύρο Θεοδωράκη, σαν σήμα κατατεθέν των ποταμών.
Από την άλλη ψαρεύοντας μπριάνες μικρός στον Σπερχειό , έμαθα ότι το ποτάμι ξεγελά τους εχθρούς του, σε μπερδεύει και χάνεσαι, αλλάζοντας ροή ώρα με την ώρα , μέρα με τη μέρα. Αν και μια γραμμή στο χάρτη δεν ξέρεις το ρηχό και το βαθύ του. Μόνο αν ξεπλυθείς βαθειά μέσα του, βρίσκεις πορεία.
Το κατάδικό μου ποτάμι σήμερα έχει μπερδέψει τη πηγή και τις εκβολές του. Νομίζω ότι τα νερά μου ανακυκλώνονται με τα ίδια και τα ίδια. Πιθανά να φταίει η παρατεταμένη ανομβρία , πιθανά και το φράγμα που δεν μπορώ να ξεπεράσω: Να σκέφτομαι και να γράφω χωρίς όρια.
Θέλω να δηλώσω την ειλικρινή εκτίμησή μου και να ευχαριστήσω τη Πάρη και τους συνεργάτες της στον «Παλμό», που με βοήθησαν παραχωρώντας μου απλόχερα χωράφι για γράψιμο και επικοινωνία, στη μοναδική εφημερίδα της Βόρειας Εύβοιας.
Ευχαριστώ και όσους με τίμησαν με το διάβασμά τους και με τα καλά τους λόγια. Ευχαριστώ ακόμα και όσους με διάβασαν και απηύδησαν , αφού κι αυτοί αφιέρωσαν λίγα λεπτά από τη ζωή τους στις μονομανίες μου.
Εύχομαι τα ρυάκια ολονών να συνεχίσουν κελαριστά να κυλούν και κάποτε να συναντηθούμε στο καθοριστικό ποτάμι της ζωής μας.

Δημοσιεύθηκε στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας στις 8-3-2014





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,