8 Ιουνίου 2014

Καθαρισμός Ακτών στις Ροβιές

Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ροβιών

   Με αφορμή την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος (5/6) το Δημοτικό σχολείο Ροβιών σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων οργάνωσε για 8η συνεχόμενη χρονιά την Παρασκευή
6-06-2014 τον καθαρισμό της παραλίας ΡΟΒΙΩΝ – ΗΡΑΚΛΗ συμμετέχοντας έτσι στην πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμού ακτών του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
  Το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μας προμήθευσε μεγάλες
σακούλες σκουπιδιών με το λογότυπό του καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια  και φυλλάδια καταγραφής και κατηγοριοποίησης των απορριμμάτων που συλλέξαμε.
  Κάθε χρόνο έχουμε και μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών αλλά και γονέων και άλλων φορέων.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες φόρεσαν τα γάντια τους και συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους, Παπασωτηρίου Νίκο, Μαμούχα Κατερίνα, Πορτοκαλίδη Κώστα, Γεραλή Μαρία, Βοβίδου Λαμπρινή, Μάνη Αδάμο ,Βλασοπούλου Μαρία, και γονείς, άρχισαν να μαζεύουν τα σκουπίδια.Συγκεντρώσαμε από μια απόσταση περίπου 6 χμ. 15 σακούλες απορρίμματα. Σύμφωνα με την καταγραφή των μαθητών , ο μεγαλύτερος όγκος των απορριμμάτων ήταν πλαστικά. Συλλέξαμε πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, καλαμάκια, ποτήρια μιας χρήσης, καπάκια, σακούλες. Βρήκαμε όμως και πολλά σχοινιά, δίχτυα, φελιζόλ, κουτιά τσιγάρων, γόπες, μέχρι και ένα τραπεζομάντιλο. Το χειρότερο ήταν ότι σε δυο τρία σημεία  της παραλίας προς τον Ηράκλη βρήκαμε δοχεία πλαστικά γεμάτα μπετόν ,χωμένα μέσα στην άμμο, τα οποία χρησίμευαν σαν στήριγμα για τις ομπρέλες θαλάσσης.

  Το συμπέρασμά μας από τη συλλογή των απορριμμάτων, είναι, πως τα σκουπίδια φέτος, ήταν πολύ λιγότερα σε μεγαλύτερη έκταση παραλίας όπου κινηθήκαμε, και η συγκέντρωσή τους ήταν μεγαλύτερη σε απομονωμένα μέρη, μακριά από τα σπίτια και τα μαγαζιά.
  Η δράση μας τελείωσε ευχάριστα αφού οι γονείς έψησαν σουβλάκια  για όλα τα παιδιά και για όλους όσους βοήθησαν. Παίξαμε, διασκεδάσαμε και χαρήκαμε την όμορφη καθαρή παραλία.

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ    «ΠΡΟΣΕΧΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ»

Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, ανέλαβε την πρωτοβουλία και εκπόνησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο φέρει τον τίτλο
«ΠΡΟΣΕΧΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» και  παρουσίασε στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ροβιών , ο Λιμενοσταθμάρχης  του Λιμενικού Σταθμού Λίμνης , Κος  Ζυγογιάννης  Κων/νος , την Τρίτη 27-05-2014  .
Το πρόγραμμα αποτελούνταν από διαδραστική οπτικοακουστική παρουσίαση (power-point) με φιγούρες ηρώων της Disney και λοιπών μορφών από ταινίες κινουμένων σχεδίων οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, καθώς και τρίπτυχο έντυπο με σχετικό πληροφοριακό υλικό, εικόνες και τηλέφωνα ανάγκης, χρήσιμο σε κάθε πολίτη, το οποίο διανεμήθηκε δωρεάν στα παιδιά, μετά το πέρας της παρουσίασης.
Κύριο μέλημα υπήρξε η ουσιαστική ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης, η οποία ως αποτέλεσμα της παιδείας, λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα και ως εργαλείο γνώσης και παράλληλα να τους διδάξει τις έννοιες του εθελοντισμού και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.
   Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές προβληματιζόμαστε και νιώθουμε αδύναμοι μπροστά στους κύριους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής ρύπανσης που είναι οι μεγάλες βιομηχανίες που για τα κέρδη τους, υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών καταστρέφοντας το περιβάλλον που θα ζήσουν, αλλά και η κυβερνητική πολιτική που τους  υποθάλπει και γίνεται συνένοχός τους.
  Πιστεύουμε πως η εθελοντική δράση των μαθητών είναι το καλύτερο μάθημα που θα ευαισθητοποιήσει τα παιδιά στα περιβαλλοντικά προβλήματα και θα αναπτύξει την οικολογική τους συνείδηση
 Σαν εκπ/κοι και σαν γονείς δεν εγκαταλείπουμε ποτέ την προσπάθειά μας για την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης των μικρών μαθητών, που θα γίνουν οι αυριανοί πολίτες και ελπίζουμε να είναι πιο συνειδητοποιημένοι και πιο δυναμικοί στη διεκδίκηση όλων αυτών που δικαιούνται.
   ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ     -   ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ HELMEPA
 Ο καθαρισμός της παραλίας Ροβιών ήταν η τελευταία δράση από μια σειρά δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εικοσαήμερο στο σχολείο μας και αφορούσαν στο θαλάσσιο περιβάλλον.
  Στις 16 Μαΐου το Δημ.Σχ. Ροβιών σε συνεργασία με το Δημ. Σχ. Μαντουδίου επισκεφτήκαμε τη διαδραστική έκθεση που οργάνωσε η HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) στη Χαλκίδα.
 Εκεί οι μαθητές Γ΄Δ΄Ε ΄ΣΤ΄τάξης και οι δάσκαλοι Μαμούχα Κατερίνα ,Γεραλή Μαρία, Μάννης Αδάμος και Ρούμπου  Ζωή ξεναγηθήκαμε από εξειδικευμένους στις περιβαλλοντικές επιστήμες. Μας μίλησαν για τις πηγές της θαλάσσιας ρύπανσης, την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους , τα σύγχρονα πλοία και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.