Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καθαρισμός Ακτών στις Ροβιές

Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ροβιών

   Με αφορμή την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος (5/6) το Δημοτικό σχολείο Ροβιών σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων οργάνωσε για 8η συνεχόμενη χρονιά την Παρασκευή
6-06-2014 τον καθαρισμό της παραλίας ΡΟΒΙΩΝ – ΗΡΑΚΛΗ συμμετέχοντας έτσι στην πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμού ακτών του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
  Το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μας προμήθευσε μεγάλες
σακούλες σκουπιδιών με το λογότυπό του καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια  και φυλλάδια καταγραφής και κατηγοριοποίησης των απορριμμάτων που συλλέξαμε.
  Κάθε χρόνο έχουμε και μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών αλλά και γονέων και άλλων φορέων.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες φόρεσαν τα γάντια τους και συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους, Παπασωτηρίου Νίκο, Μαμούχα Κατερίνα, Πορτοκαλίδη Κώστα, Γεραλή Μαρία, Βοβίδου Λαμπρινή, Μάνη Αδάμο ,Βλασοπούλου Μαρία, και γονείς, άρχισαν να μαζεύουν τα σκουπίδια.



Συγκεντρώσαμε από μια απόσταση περίπου 6 χμ. 15 σακούλες απορρίμματα. Σύμφωνα με την καταγραφή των μαθητών , ο μεγαλύτερος όγκος των απορριμμάτων ήταν πλαστικά. Συλλέξαμε πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, καλαμάκια, ποτήρια μιας χρήσης, καπάκια, σακούλες. Βρήκαμε όμως και πολλά σχοινιά, δίχτυα, φελιζόλ, κουτιά τσιγάρων, γόπες, μέχρι και ένα τραπεζομάντιλο. Το χειρότερο ήταν ότι σε δυο τρία σημεία  της παραλίας προς τον Ηράκλη βρήκαμε δοχεία πλαστικά γεμάτα μπετόν ,χωμένα μέσα στην άμμο, τα οποία χρησίμευαν σαν στήριγμα για τις ομπρέλες θαλάσσης.

  Το συμπέρασμά μας από τη συλλογή των απορριμμάτων, είναι, πως τα σκουπίδια φέτος, ήταν πολύ λιγότερα σε μεγαλύτερη έκταση παραλίας όπου κινηθήκαμε, και η συγκέντρωσή τους ήταν μεγαλύτερη σε απομονωμένα μέρη, μακριά από τα σπίτια και τα μαγαζιά.
  Η δράση μας τελείωσε ευχάριστα αφού οι γονείς έψησαν σουβλάκια  για όλα τα παιδιά και για όλους όσους βοήθησαν. Παίξαμε, διασκεδάσαμε και χαρήκαμε την όμορφη καθαρή παραλία.

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ    «ΠΡΟΣΕΧΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ»

Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, ανέλαβε την πρωτοβουλία και εκπόνησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο φέρει τον τίτλο
«ΠΡΟΣΕΧΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» και  παρουσίασε στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ροβιών , ο Λιμενοσταθμάρχης  του Λιμενικού Σταθμού Λίμνης , Κος  Ζυγογιάννης  Κων/νος , την Τρίτη 27-05-2014  .
Το πρόγραμμα αποτελούνταν από διαδραστική οπτικοακουστική παρουσίαση (power-point) με φιγούρες ηρώων της Disney και λοιπών μορφών από ταινίες κινουμένων σχεδίων οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, καθώς και τρίπτυχο έντυπο με σχετικό πληροφοριακό υλικό, εικόνες και τηλέφωνα ανάγκης, χρήσιμο σε κάθε πολίτη, το οποίο διανεμήθηκε δωρεάν στα παιδιά, μετά το πέρας της παρουσίασης.
Κύριο μέλημα υπήρξε η ουσιαστική ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης, η οποία ως αποτέλεσμα της παιδείας, λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα και ως εργαλείο γνώσης και παράλληλα να τους διδάξει τις έννοιες του εθελοντισμού και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.
   Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές προβληματιζόμαστε και νιώθουμε αδύναμοι μπροστά στους κύριους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής ρύπανσης που είναι οι μεγάλες βιομηχανίες που για τα κέρδη τους, υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών καταστρέφοντας το περιβάλλον που θα ζήσουν, αλλά και η κυβερνητική πολιτική που τους  υποθάλπει και γίνεται συνένοχός τους.
  Πιστεύουμε πως η εθελοντική δράση των μαθητών είναι το καλύτερο μάθημα που θα ευαισθητοποιήσει τα παιδιά στα περιβαλλοντικά προβλήματα και θα αναπτύξει την οικολογική τους συνείδηση
 Σαν εκπ/κοι και σαν γονείς δεν εγκαταλείπουμε ποτέ την προσπάθειά μας για την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης των μικρών μαθητών, που θα γίνουν οι αυριανοί πολίτες και ελπίζουμε να είναι πιο συνειδητοποιημένοι και πιο δυναμικοί στη διεκδίκηση όλων αυτών που δικαιούνται.




   ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ     -   ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ HELMEPA
 Ο καθαρισμός της παραλίας Ροβιών ήταν η τελευταία δράση από μια σειρά δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εικοσαήμερο στο σχολείο μας και αφορούσαν στο θαλάσσιο περιβάλλον.
  Στις 16 Μαΐου το Δημ.Σχ. Ροβιών σε συνεργασία με το Δημ. Σχ. Μαντουδίου επισκεφτήκαμε τη διαδραστική έκθεση που οργάνωσε η HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) στη Χαλκίδα.
 Εκεί οι μαθητές Γ΄Δ΄Ε ΄ΣΤ΄τάξης και οι δάσκαλοι Μαμούχα Κατερίνα ,Γεραλή Μαρία, Μάννης Αδάμος και Ρούμπου  Ζωή ξεναγηθήκαμε από εξειδικευμένους στις περιβαλλοντικές επιστήμες. Μας μίλησαν για τις πηγές της θαλάσσιας ρύπανσης, την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους , τα σύγχρονα πλοία και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,