Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύσκεψη για τον καταρροϊκό πυρετό



Σύσκεψη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου του καταρροϊκού πυρετού, που προσβάλει τα αιγοπρόβατα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε  σήμερα  στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη  και με τη συμμετοχή του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής  κ. Γιώργου Κελαϊδίτη, εκπροσώπων των κτηνοτρόφων από όλη την Περιφέρεια καθώς και στελεχών των
Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. 
Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι από τα μέσα Ιουλίου, όποτε και το φαινόμενο του καταρροϊκού πυρετού εμφανίστηκε στην περιφέρεια, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με συνεχή ενημέρωση στον τύπο αλλά και στους κτηνοτρόφους, έδιναν οδηγίες πρόληψης και προστασίας των ζώων.
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων τόνισε ότι προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επέκτασης της νόσου οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να δηλώνουν άμεσα στις κτηνιατρικές αρχές κάθε πιθανό κρούσμα που παρατηρούν στο κοπάδι τους. Αντιλαμβάνεται  ότι ορισμένες από τις οδηγίες που πέπει να εφαρμόσουν οι κτηνοτρόφοι  είναι δύσκολα εφαρμόσιμες, όμως σε περιόδους κρίσης θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να καταφύγουν στην εφαρμογή των μέτρων ώστε να σώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο.
Από την πλευρά της η Περιφέρεια θα πάρει όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πληθυσμό.
Για τον σκοπό αυτό έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να μεριμνήσουν για τον ψεκασμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που έχουν προσβληθεί από τον καταρροϊκό πυρετό καθώς και των μονάδων που βρίσκονται περιμετρικά σ ΄αυτές, για την καταπολέμηση του εντόμου που μεταδίδει την νόσο και παράλληλα στην εκπαίδευση των κτηνοτρόφων στη σωστή χρήση των απαραίτητων εντομοκτόνων για μελλοντικούς ψεκασμούς των κτηνοτροφικών μονάδων από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους.

Επίσης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας δεσμεύτηκε να  επικοινωνήσει  με τον αρμόδιο υπουργό ζητώντας να υπάρξει μέριμνα ώστε οι κτηνοτρόφοι που θα προβούν σε αγορά εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, να αποζημιωθούν βάση των τιμολογίων, που θα προσκομίσουν και βάση του ζωικού τους κεφαλαίου.

.............................
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 751 εστίες καταρροϊκού πυρετού, στις οποίες ζουν συνολικά 141.672 πρόβατα και 19.754 αίγες.
Η συνολική νοσηρότητα στα αιγοπρόβατα είναι της τάξης του 5,36% και η θνησιμότητα φθάνει στο 1,69%.
Βάσει του πίνακα που εξασφάλισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λακωνία και Αρκαδία αριθμούν τις περισσότερες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες, με 132 και 127 αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν Δράμα και Λέσβος από 53, Έβρος 52, Καστοριά 33, Ξάνθη 31, Χαλκιδική 26 και Κοζάνη 28.
Από 19 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες έχουν Εύβοια και Θεσσαλονίκη και ακολουθούν Κορινθία 18, Κιλκίς και Ροδόπη από 16 αντίστοιχα, Ευρυτανία 15, Ιωάννινα 14, Πιερία 10, Τρίκαλα 9, Πέλλα 8, Αχαΐα και Ηλεία από 7 αντίστοιχα, Σέρρες 6, Αργολίδα 5, Φωκίδα, Καβάλα και Φλώρινα από 4 αντίστοιχα, Αιτωλοακαρνανία και Μαγνησία από 2 και Αττική, Καρδίτσα και Ανατολική από μία αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχουν ακόμα 200 πιθανές εστίες, «αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς και σημαντικός αριθμός εστιών που έχουν επιβεβαιωθεί αλλά εκκρεμεί η καταχώρησή τους» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα δε με τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων του υπουργείου «η επιζωοτία αναμένεται να συνεχιστεί με τους ίδιους ή και αυξημένους ρυθμούς κατά τους επόμενους μήνες ενόψει και του φθινοπώρου που γενικά ευνοεί τη δραστηριότητα των εντόμων-φορέων με τα οποία μεταδίδεται ο καταρροϊκός πυρετός».
«Στην Ελλάδα, με έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς προβάτων στην Ευρώπη, ήτοι 15 εκατ. αιγοπρόβατα, το νόσημα αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα τώρα που έχει εξαπλωθεί σε εκτεταμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας» είχε δηλώσει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σπύρος Κρήτας, του οποίου η επιστημονική γνώση ζητήθηκε σε συναντήσεις που έγιναν σε κυβερνητικό επίπεδο για το θέμα.
Τόνισε πάντως ότι ο ιός δεν απειλεί τον άνθρωπο, ούτε περνά στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή το κρέας.
Η ασθένεια οφείλεται στον ιό BTV που μεταδίδεται από σκνίπες του γένους Culicoides. Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, πιο συχνά τα πρόβατα, και προκαλεί υψηλό πυρετό, καταρροή, πρήξιμο και κυάνωση της γλώσσας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,