2 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Συμεών Κεδίκογλου για το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι


 
Ο Συμεών Κεδίκογλου, στηρίζοντας την πρωτοβουλία και τις προσπάθειες της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας για τη δημιουργία Μουσειακού χώρου Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Νέο Προκόπιο Εύβοιας, απευθύνει ερώτηση στα αρμόδια υπουργεία σχετικά με τις καθυστερήσεις και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που συναντά το έργο από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
 
Εξάλλου, «κρατάει» και ο ίδιος από τον Μικρασιάτικο Ελληνισμό που ρίζωσε στην Εύβοια και θα βοηθήσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία του μουσείου, που θα φιλοξενεί κειμήλια που μετέφεραν οι πρόσφυγες μετά την μικρασιατική καταστροφή και πλούσιο λαογραφικό υλικό.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
ΠΡΟΣ    -     ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
-          ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
 
 
Θέμα: Η δημιουργία Μουσειακού χώρου Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Νέο Προκόπιο Εύβοιας στον κυκεώνα αδικαιολόγητης γραφειοκρατίας
 
Κύριοι Υπουργοί,
 
Για το έργο δημιουργίας Μουσειακού χώρου Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Νέο Προκόπιο Εύβοιας έγιναν πολλές προσπάθειες εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας, δαπανήθηκαν χρήματα για την εκπόνηση μελετών, εξασφαλίσθηκε η άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) και τελικώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του με την ένταξή του στο «ΕΣΠΑ 2007-2013» με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλ. Περγαντά.
Κατά τη διενέργεια του μειοδοτικού διαγωνισμού που ακολούθησε, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, από τη νομίμως συσταθείσα επιτροπή διαγωνισμού και με την ολοκλήρωσή του και την ανάδειξη μειοδότη, υποβλήθηκε μια ένσταση, η οποία στη συνέχεια απερρίφθη από την επιτροπή του διαγωνισμού. Καθώς ο ενιστάμενος δεν προσέφυγε, όπως είχε δικαίωμα, κατά της απόφασης αυτής, αυτή κατέστη τελεσίδικη και ως διοικητική πράξη απρόσβλητη.
Ακολούθως, όπως ορίζει η διαδικασία, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας απέστειλε την απόφαση για την ανάδειξη του μειοδότη-εργολήπτη στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ ζήτησε από την Οικονομική Επιτροπή να αποφανθεί και για την ένσταση, εσφαλμένα κατά την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας, καθώς αυτή είχε ήδη απορριφθεί.
Στη συνεδρίαση της 16ης Ιουλίου 2014, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού και ενέκρινε την επανάληψή του, υποβάλλοντας έκτοτε το έργο σε καθυστερήσεις και αναβολές με κίνδυνο μέχρι και να χαθεί.
Πράγματι, στη συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου 2014, η Οικονομική Επιτροπή δεν συζήτησε καν το θέμα, ενώ και κατά τη συνεδρίαση της 26ης Αυγούστου 2014, η απόφαση για έγκριση του αποτελέσματος διαγωνισμού και η οριστική ανάδειξη του αναδόχου αναβλήθηκε εκ νέου και παραπέμφθηκε στη νέα Οικονομική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει πλέον από Οκτώβριο. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας, η παραπάνω απόφαση λήφθηκε με διαφορά μιας ψήφου, χωρίς να σχηματιστεί η απαραίτητη και νόμιμη απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.
Κατόπιν των ανωτέρω, ένα έργο ώριμο, με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης κινδυνεύει να χαθεί, καθώς, αντί να θεραπεύονται τυχόν λειτουργικές ατέλειες της διοίκησης, ώστε να προχωράει ο διαγωνισμός, παρατείνονται και δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά, με αποτέλεσμα, εκούσια ή ακούσια να διακυβεύεται πλέον η ίδια η πορεία του έργου.
Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την Εύβοια και για την πολιτιστική ανάπτυξη της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, καθώς αναδεικνύει τον  πολιτισμό του μικρασιάτικου ελληνισμού που ρίζωσε στον τόπο με επίκεντρο το Θρησκευτικό Μνημείο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Στο νέο Μουσείο, θα εκτεθούν κειμήλια που μετέφεραν οι πρόσφυγες μετά την μικρασιατική καταστροφή και λαογραφικό υλικό. Η δε πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας έχει την συμπαράσταση όλων των Ευβοέων και θα πρέπει να στηριχθεί από την νέα Περιφερειακή Αρχή, η οποία καλείται τώρα να επιλύσει χωρίς αναβολές τα όποια προβλήματα και να επιδιώξει την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Για ποιο λόγο και με ποια επιχειρήματα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην επικύρωση του διαγωνισμού;
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να εξασφαλίσετε ότι το έργο για τη δημιουργία Μουσειακού χώρου Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Νέο Προκόπιο Εύβοιας θα ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα προχωρήσει έγκαιρα στην υλοποίηση και ολοκλήρωσή του;


 

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2014

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

 


Συμεών Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.