26 Νοεμβρίου 2014

Κεραυνοί, σεισμοί και καταποντισμοί.


Του Π Β 

Το ηλεκτρικό πεδίο δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή …δισεκατομμύρια χρόνια τις συνθήκες εκείνες όπου ένα φορτισμένο σύννεφο αποφορτίζεται, στο ετερώνυμο φορτίο της γης. Η συγκεκριμένη πρακτική της φύσης  είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία των αμινοξέων, των πρωτεϊνών και τελικά της ζωής πάνω στον πλανήτη Γη. Καθημερινά η μισή
ποσότητα απαραίτητων  αζωτούχων ενώσεων για τα φυτά συντίθεται από τα μπουρίνια απανταχού στο κόσμο μας. Έτσι ο κεραυνός είναι ζωοδότης ακόμα και σε μια φύση που οι άνθρωποι δεν είναι παντοτινοί.
Από την άλλη οι σεισμοί , σαν αποτέλεσμα της κίνησης λιθοσφαιρικών πλακών ή της ενέργειας των ηφαιστείων, δημιουργούν καθημερινά Θάλασσες, βουνά , πεδιάδες, χαράδρες. Όλο εκείνο το ανάγλυφο τοπίο που ανακατεύοντας τη γη μας δίνει κάρβουνο, μάρμαρο, πετρέλαια, ποτάμια, λίμνες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.Ακόμα και τον τουρισμό στα Λουτρά Αιδηψού.
Χωρίς σεισμούς και κεραυνούς ο πλανήτης δεν θα είχε ζωή και δεν θα μας ένοιαζε το παραμικρό για το τι συμβαίνει επάνω του, επειδή απλά θα υπήρχαμε σε συνθήκες …ανυπαρξίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί των σεισμών και των τσουναμιών, αρκετά λιγότεροι των κεραυνών. Η αποζημίωση της φύσης είναι ότι μας επιτρέπει  σε τρισεκατομμύρια ζωές, από μαμούνια μέχρι γαϊδούρια και από μαρούλια μέχρι ανθρώπους , να χαίρονται, να λυπούνται και να απολαμβάνουν τον ήλιο.
Ο αγώνας ενάντια στη φύση , θα κάνει τη Νίκαια ποτάμι ή θα ξεράνει το Θεσσαλικό κάμπο. Όμως ο άπληστος άνθρωπος έχει τη σιγουριά της ήττας. Η συμβίωση με τη φύση σημαίνει γνώση, παιδεία και ψυχική ηρεμία. Αν σε αφήνει ο κάθε Σαμαράς να την έχεις.
Είδα τις τελευταίες μέρες παιδιά να τρέμουν τους σεισμούς και τους κεραυνούς και επαναστάτησα. Προσπάθησα να τα ηρεμήσω εξηγώντας το φαινόμενο. Ευχήθηκα σε όλους να ζήσουν πολύ για να βλέπουν πολλούς σεισμούς και πολλές αστραπές, με δέος και γνώση.
«Ό,τι σώσεις μες στην αστραπή καθαρό στον αιώνα θα διαρκέσει» λέει ο Ελύτης στο Άξιον Εστί,  ενώ ο Νίκος Καζαντζάκης μας λέει «Μια αστραπή είναι η ζωή, μα προλαβαίνουμε».
Τι μας εξουθενώνει όμως; Το να γίνει η αστραπή κι ο εγκέλαδος εχθρός μας, αντί να τα καταλάβουμε. Και να μη γίνει εχθρός μας η πείνα, η δίψα , η ανέχεια, επειδή απλά τα παρακολουθούμε ανήμποροι, στηρίζοντας αυτούς που μας τα επιβάλουν.
Η φύση μας αγκαλιάζει σαν καλός γονιός προστατευτικά,αυστηρά, στοργικά και αποφασιστικά. Η ηθική των νόμων της δεν κόβει συντάξεις, δεν απολύει, αλλά  γιατρεύει. Η ηθική των αφύσικων ανθρώπων, του άπειρου πλούτου, της αλαζονείας ή του κομπογιαννιτισμού, δεν μας επαρκεί πια για να ζούμε ευτυχισμένοι. Το κακό είναι ότι διαλέγουμε το δρόμο της αρετής μόνο διαβάζοντας, σε μια κοινωνία αγραμμάτων.

Ο καταποντισμός έχει γίνει η εύκολη λύση. Πάω να δω τις ειδήσεις, για να βοηθήσω.

Δημοσιεύθηκε στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας, στις 22-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.