10 Αυγούστου 2015

Χιροσίμα, μουσώνες, μνημόνιο.Πάνος Β.

Σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι με οικογένεια και φίλους πιάσαμε κουβέντα για το σωστό ή το άδικο των εξελίξεων. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι εξελίξεις ήταν μονόδρομος ,δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς και τέτοια τετριμμένα. Μετά σκέφτηκα έναν έναν τους συνδαιτυμόνες και διαπίστωσα ότι όλοι ήμασταν  μισθωτοί ή συνταξιούχοι της παλιάς γενιάς.
Την επόμενη μέρα,  φίλη που δουλεύει  με υποαπασχόληση και περίπου 250
ευρώ το μήνα, με προσγείωσε ανώμαλα. Η κατάσταση δεν «παίζεται», οι στερήσεις είναι μεγάλες και αποφάσισε να φύγει κι αυτή μετανάστης.
Τα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου η Λίμνη ξεχειλίζει από κόσμο ενώ οι καθημερινές μοιάζουν τουριστικά υποτονικές. Τον μήνα που άλλοτε έθρεφε τους 11.
Αυτές οι μικρές καλοκαιρινές εικόνες συνθέτουν τη νέα Ελλάδα της οικονομικής καταστροφής. Κάπου τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι, στη πλειοψηφία τους σε μη παραγωγικές δουλειές, πρέπει να θρέψουν τα υπόλοιπα επτά από τα δέκα, και μάλιστα χωρίς να θιγούν τα «κεκτημένα». Απίθανο. Και ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι στους εργαζόμενους των 250 ευρώ το μήνα στηρίζεται η πληρωμή συντάξεων των 1500 ευρώ το μήνα. Οξύμωρο.
Ξεκουράζω το μυαλό με τις διεθνείς ειδήσεις.70 χρόνια πριν η Χιροσίμα δέχτηκε τη πρώτη ατομική βόμβα με 200.000 θύματα. Σταμάτησε ένας πόλεμος με 80 εκατομμύρια αμάχους και στρατιώτες νεκρούς,8 Ελλάδες. Οι μουσώνες στην Ινδία έχουν δημιουργήσει απόγνωση και ήδη 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη γη και τα σπίτια τους, μία Ελλάδα. Βυθίστηκε αλιευτικό με μετανάστες στη Λιβύη και ψάχνουν  τους 700 στη μεσόγειο, όσοι ζουν στις Κεχριές.1700 μετανάστες προσπαθούν να περάσουν το Ευρωτούνελ καθημερινά, όσοι μένουμε στη Λίμνη.
Το διαρκές μνημόνιο μπορεί να έχει καταστρέψει εκατομμύρια κόσμο αλλά σίγουρα έχει «φτιάξει» και αρκετούς. Τραπεζίτες, χρηματιστές, γερμανικές επιχειρήσεις , αεριτζήδες του κόσμου, έκαναν λεφτά από τη διάλυση της Ελλάδας και τα ξοδεύουν πιθανά στη Μύκονο. Το χρήμα γυρίζει.
Οι νεκροί από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, απέτρεψαν τις επόμενες ατομικές βόμβες. Οι μουσώνες στην Ινδία ποτίζουν με νερό το Γάγγη για να πίνει, κοντά ενάμισι δισεκατομμύριο πληθυσμός. Αν δεν υπήρχαν μετανάστες στην Ευρώπη τότε άραγε ποιοι θα δούλευαν από τους γέρους της, για να μας ζήσουν. Καθηγητής 67 χρονών σε σχολική τάξη για μια καλύτερη και ωριμότερη παιδεία! Τόσα πολλά να πεις για το καθένα.
Το καλύτερα ή χειρότερα εξαρτάται από το που ζεις, πως σε έχουν μάθει και ποιος είσαι. Από το να έχεις να φας και να μη σε νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι. Από τα να είσαι μέτοχος στη Σελ των 3 δις κερδών, και να απολύεις 3000 εργαζόμενους για να τα αυξήσεις. Από το να έχεις τη χαρά του νεολαίου της αλληλεγγύης, που προσφέρει συσσίτιο στους πεινασμένους στο πεδίο του Άρεως κατακαλόκαιρο.
Η Ελλάδα, αυτή η μεγάλη λιλιπούπολη, έχει ακόμα δρόμο μπροστά της. Είτε σαν Ελλάδα είτε σαν προτεκτοράτο. Μην ανησυχεί κανείς. Οι λαοί δεν ήταν ποτέ αιώνιοι, οι ζωές μας είναι μικρές. Στην υγειά μας λοιπόν!

 Δημοσιεύθηκε στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας στις 8-8-2015Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.