7 Σεπτεμβρίου 2015

οι άξονες της Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ


 Ν.Ε. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ


ΔΙΚΤΥA  ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Η αλλαγή της δομής της αγροτικής παραγωγής προς νέα εναλλακτικά σχήματα στο άμεσο μέλλον θα μπορούσε να βοηθηθεί μέσα από την κοινωνία αλλά κυρίως με το να ανοίξει ένας πραγματικός ‘διάλογος’ μεταξύ διαφορετικών, και μέχρι σήμερα απομονωμένων, τμημάτων της. Θεωρούμε πως η δημιουργία οργανωτικών σχημάτων και εργαλείων που θα φέρνουν κοντά παραγωγούς και καταναλωτές αποτελεί πρωταρχικό βήμα. Μέσα από μία τέτοια διαδικασία μπορεί να υπάρξει μία
δυναμική που να ανοίξει δρόμους που δεν έχουμε καν σκεφτεί. Σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε τη πρόταση για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα φέρει σε επαφή παραγωγούς με καταναλωτές.
Σκοπός αυτής της προσπάθειας δεν είναι να ταΐζουμε σκουπίδια τον κόσμο γιατί είναι φθηνά, όπως προωθείται από τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, αλλά να επιτύχουμε την διάθεση ποιοτικών τροφίμων που παράγονται στην χώρα σε προσιτές τιμές.
Τα προβλήματα προς αυτή την κατεύθυνση εστιάζονται στους εξής τομείς:
1.      Αναζήτηση παραγωγών πρόθυμων να διαθέσουν τα προϊόντα τους με αυτό τον τρόπο.
2.      Αναζήτηση νομοθετικών εργαλείων για την διάθεση αυτών των τροφίμων
3.      Αναζήτηση τρόπων δημιουργίας σχημάτων παραγωγών – καταναλωτών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
4.      Ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο δημιουργίας «farmer markets

  Σε αυτό το πλαίσιο οι άξονες της Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κινηθούν ως εξής:
1.      Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας με ανάπτυξη των «αγορών χωρίς μεσάζοντες» όπου υπάρχει ανάγκη ενός τέτοιου συστήματος καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι «παραγωγοί» δεν είναι παραγωγοί ή μεταποιητές αλλά μεσάζοντες.
2.      Καθορισμός του τι είναι και πως λειτουργούν οι αγορές παραγωγών (τίθεται θέμα λαϊκών) και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι λαϊκές αγορές ΔΕΝ είναι αγορές αγροτών- παραγωγών- παρόλο που αρκετοί αγρότες συμμετέχουν σε αυτές, κυρίως στην επαρχία
3.      Δημιουργία πληροφοριακού υλικού με το οποίο θα τροφοδοτούνται τα δίκτυα σχετικά με τα αγαθά που είναι διαθέσιμα κάθε εποχή και σε ποιες περιοχές, τους συνεργαζόμενους παραγωγούς. Γενικά στενή συνεργασία με το ‘Αλληλεγγύη για Όλους’ και άλλα δίκτυα ώστε να κατανοούμε τις ανάγκες τους.
4.      Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία των αγορών με τον τρόπο που περιγράφουμε είναι η δημιουργία δικτύου παραγωγών και γεωπόνων που θα υποστήριζαν αυτή την προσπάθεια.
5.      Περιγραφή τρόπου λειτουργίας νέων συνεργατικών σχημάτων και μελέτη τους ώστε να καταλήξουμε σε κάποια και να μας δώσουν χρήσιμη εμπειρία και παραδείγματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Τα παραπάνω ζητήματα απαιτούν σοβαρό προβληματισμό και δράση και οδηγούν πραγματικά στη διαμόρφωση ενός κινήματος παραγωγικής ανασυγκρότησης στον αγροτικό τομέα το οποίο θα έχει σαν στόχο όχι μόνο την αλλαγή νοοτροπίας των καταναλωτών αλλά και των παραγωγών.
Σταυρινός Λευτέρης

Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας – υπεύθυνος Αγροτικού

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.