28 Οκτωβρίου 2015

Όταν κόπηκε ο κάβος…


Του Πάνου Β 

Το Νουρ είναι ένα παλιοκάραβο που κουβάλαγε από μόνο του, τόνους ηρωίνης. Οι έμποροι ναρκωτικών το «δώσανε» για να κουβαλάνε άλλα δεκάδες παλιοκάραβα πιο άνετα τα ναρκωτικά και η παγκόσμια κοινή γνώμη να χαίρεται. Κατασχεμένο πια το πλοίο σε ένα όρμο της Ελευσίνας έπεσε θύμα του καιρού: Οι κάβοι κόπηκαν και μόνο του άρχισε το ταξίδι
στο Σαρωνικό, χωρίς ναρκωτικά φυσικά. Το πλοίο ξανασυνελήφθη. Οι ιδιοκτήτες του δεν θέλουν να το ξέρουν, εξάλλου έχουν τόσα πολλά πλοία ακόμα για να σεργιανάνε.
 Η Γαλλία μου ήταν προσφιλής σαν χώρα, από τότε που ήμουν παιδί. Φυσικά επειδή ήρθαν από εκεί ο Υβ Τριαντάφυλλος και ο Ρομαίν Αργυρούδης, που με έκαναν πολύ χαρούμενο όταν πήγαινα στο γήπεδο και πανηγύριζα το  γκολ με την ιαχή :Υβ,Υβ,Υβ…Όταν μεγάλωσα κατάφερα να πάω στο Παρίσι και πήγα στο Λούβρο. Δεν ήταν ο Υβ εκεί αλλά ήταν η Νίκη της Σαμοθράκης σε θέση πιο περίοπτη κι από την Τζιοκόντα. Τη Νίκη δεν την ζητάμε όπως τη Καρυάτιδα , πιθανόν επειδή είναι ακέφαλη. Αλλά ούτε και την Αφροδίτη της Μήλου ζητάμε που την έχουν λίγο πιο μέσα, πιθανόν επειδή αυτή δεν έχει χέρια. Οι Γάλλοι είναι πιο φιλικοί από τους Άγγλους και γλυτώνουν τη γκρίνια. Έτσι εξηγείται και το κόκκινο χαλί που στρώσαμε σε όλη την Ηρώδου του Αττικού ,στην υποδοχή του Ολάντ. Ούτε όμως τώρα ο Παυλόπουλος του είπε να λύσει τους κάβους των αγαλμάτων μας. Ο δε Αλέξης μιλάει μόνο για τα χρέη.
Ηρωικά η Κατερίνα Σαββαΐδου προσπάθησε να κρατήσει τη δουλειά της. Μια εργαζόμενη γυναίκα, μητέρα και σύζυγος χρειάστηκε ολόκληρο υπουργικό συμβούλιο να την απολύσει, ενώ αυτή δεν ήθελε να κόψει τους κάβους με τους ελέγχους των μεγάλων φοροφυγάδων. Καμιά φωνή από το ΠΑΜΕ , τις οργανώσεις γυναικών και τους εργατοπατέρες. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη σου λένε μετά…
Ο ηγέτης του Ισραήλ Ντέναχιου-ή κάπως έτσι- απάντησε στη λάθος ιστορία ότι ο Χίτλερ δεν ήθελε να κάψει τους Εβραίους, αλλά ο παλαιστινιακός δάκτυλος στο Βερολίνο του ‘40 του το επέβαλε. Έτσι αρχίζει ακόμα και η Χρυσή Αυγή να αναθεωρεί τις απόψεις της , να προσεγγίζει τους άραβες και να θεωρεί τον αδελφό Αδόλφο οπορτουνιστή. Εδώ οι κάβοι ήταν πάρα πολύ χοντροί για να γίνουν αγχόνες.
Με Φ-πα 23% επιβαρύνθηκαν τελικά μόνο οι κάβοι και το τσίπουρο, ενώ τα ιδιαίτερα στους μαθητές έμειναν όπως πάντα στο ΦΠΑ 0%. Αυτού του είδους η εκπαίδευση είναι λειτούργημα, με αμοιβή ανάλογη με το φιλοδώρημα που παίρνουν οι παπάδες όταν μουρμουρίζουν πάνω από τους τάφους.
Στη Λίμνη ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι υπεύθυνος για τη μη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου είναι ο δις παραιτηθείς πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο νότιος Δήμος της Βόρειας Εύβοιας αρμενίζει εδώ και καιρό πρακτικά ακυβέρνητος, χωρίς κάβους, χωρίς πανιά, αλλά με τη σιγουριά πια ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο Βόρειο Δήμο της Βόρειας Εύβοιας ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται κατώτερος των περιστάσεων, αφήνοντας τα Λουτρά μέσα στα κόπρανα και το ΚΥΜΑ άφτιαχτο. Το πιο διαφημισμένο τουριστικό κομμάτι της Εύβοιας προδίδεται από τους κατασκευαστές έργων. Η παροιμία ανατρέπεται και γίνεται «Σαν τα κακά που κουκουλώνουν τη γάτα…», ενώ οι ιδιώτες που πήραν τα έργα αποδεικνύουν ότι μόνο ένας υγιής δημόσιος τομέας θα μπορούσε να τα φέρει σε πέρας.
Και παρ’ όλα αυτά οι κάβοι των φερρυ στο λιμάνι , μένουν ακόμα στέρεοι. Αρχές Νοέμβρη η πρώτη απεργία με δεμένους κάβους για την πρώτη φορά Αριστερά. Το τι θα γίνει, θα δείξει…

Δημοσιεύθηκε στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας στις 24/10/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.