19 Οκτωβρίου 2015

Το Πόθεν έσχες της status quo..


Του Πάνου Β.


«Νυν η ταπείνωση των Θεών
Νυν η σποδός του Ανθρώπου
Νυν Νυν το μηδέν
και ΑΙΕΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ, Ο ΜΕΓΑΣ !»

Διαβάζοντας χωρίς ήχο τις εικόνες τις επικαιρότητας, βλέπεις τους νέους να χορεύουν στη πλατεία τάδε της Άγκυρας και πίσω τους σε μια λάμψη να σηκώνονται στον αέρα εκκωφαντικά τα κορμιά των συνοδοιπόρων τους. Η διαδήλωση για την ειρήνη υπογράμμισε με το αίμα δεκάδων αθώων, την πραγματικότητα του παγκόσμιου πόλεμου που γίνεται και δεν το παίρνουμε χαμπάρι.
Από την άλλη η ανιδιοτέλεια αυτών που περιθάλπουν και βοηθούν τους πρόσφυγες με τις
οικογένειες και τα μωρά τους , πνίγεται στο πάρε-δώσε των 60 ευρώ εισιτήριο για να επιβιβασθούν στα πλοία της έκτακτης γραμμής Μυτιλήνη-Πειραιάς.Ο λιμενικός που Έπεσε στη θάλασσα να τους σώσει και η οικογένεια από τη Λέσβο που τους φιλοξένησε , μένουν φωτεινά κεράκια ενός ανθρωπισμού που σβήνει στη λαίλαπα του κέρδους.
Τελειωτικό χτύπημα η επιλογή: Τι σόι πρόσφυγας είσαι εσύ; Αν είσαι από τους βομβαρδισμούς της Συρίας περνάς στο παράδεισο της Γερμανίας, αν είσαι από τον αφανισμό του Αφγανιστάν μένεις στην αβεβαιότητα των κέντρων παντοτινής φιλοξενίας και εξαθλίωσης. Η επιλογή της Σόφι ή η διαλογή των αθλίων.
Τα πόθεν έσχες του Σταθάκη ή του Φλαμπουράρη, όπως παλιότερα της Βαλαβάνη ή του Βενιζέλου και του Βουλγαράκη δεν έχουν τα επιπλέον μηδενικά από αυτά των τραπεζιτών αλλά  έχουν εκείνη την αίγλη απέναντι στα πόθεν έσχες των απένταρων ζητιάνων.Όλοι έχουν μια δικαιολογία το πώς βρήκαν ένα-δύο εκατομμύρια ευρώ: Μια καλή δουλειά , μια καλή συμφωνία, ένα τυχερό λαχείο. Εντυπωσιακή  η τάχα ανακάλυψη, ότι κάποιος μπορεί να έχει ένα εκατομμύριο και κάποιος άλλος όχι. Είναι αναγκαστικά όλοι οι εκατομμυριούχοι κλέφτες;
Νομίζω ότι δεν θα βρει κανείς ψεγάδι στα πόθεν έσχες της Ζωής Λιβανίου της βουλευτίνας της Εύβοιας  ή της Κούνεβα της ευρωβουλευτίνας. Όπως δεν θα βρει σε καμία βουλή την πλειοψηφία των φτωχών που δεν πιστεύουν, ότι επειδή είναι φτωχοί πρέπει να ψάχνουν για πλούσιους ηγέτες.
Το 1% του κόσμου κατέχει το μισό του παγκόσμιου πλούτου. Αυτός ο παγκόσμιος πλούτος απολύει το 8% των εργαζομένων του πάμπλουτου twitter για να αυξήσει την κερδοφορία των μετοχών του. Ο ίδιος  παγκόσμιος πλούτος που πουλάει φολκσβάγκεν παραχαραγμένα για να έχει έσοδα δισεκατομμυρίων από μια μεγαλύτερη απάτη ανάμεσα σε απατεώνες.
Η κατάσταση των πραγμάτων είναι αυτή. Όσοι δεν συνυπάρχουν ήδη έχουν πεθάνει. Όσοι την κατανοούν μένουν άλαλοι ή αντιδρούν.
Προσπαθούμε να μοιάσουμε με νέους βάφοντας τα μαλλιά μας. Προσπαθούμε να μοιάσουμε με πλούσιους φορώντας λακόστ. Προσπαθούμε να χορέψουμε μαζί με τους φιλειρηνιστές στη πλατεία της Άγκυρας , προφυλαγμένοι στον καναπέ από τα αθώα σκάγια της τηλεοπτικής έκρηξης.

Και ο παντοτινός αυτός κόσμος γύρω μας συνεχίζει να υπάρχει, αγνοώντας το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων. Μερμήγκια πλάι στα τεράστια ζώα που μας απομυζούν ποδοπατώντας μας. Μερμήγκια-τερμίτες που θα μπορούσαν να έχουν φάει τα πάντα. Με πόθεν έσχες για φαί, νερό και αέρα…

Δημοσιεύθηκε στον παλμό της Βόρειας Εύβοιας στις 17-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.