1 Ιουνίου 2016

Άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης 2016

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΑΙΔΗΨΟΥ

Σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας στα πλαίσια αρμοδιότητας της και σύμφωνα με έγγραφες οδηγίες της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υ.ΝΑ.Ν.Π./A.Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΙ.Π.Θ.Π., την 06/06/2016 θα πραγματοποιήσει άσκηση σε προσχεδιασμένο υποθετικό σενάριο πρόκλησης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών από πετρέλαιο. Σύμφωνα με το σενάριο τις πρώτες πρωινές ώρες της 06-06-2016 προσέκρουσε Δ/Ξ πλοίο στις ακτές της Βόρειας Εύβοιας (θέση Κρυφό Λιμάνι Γιάλτρων) πλησίον ιχθυοκαλλιεργειών. Προκλήθηκε ρήγμα
στη δεξιά πλωριά δεξαμενή μεταφοράς πετρελαίου με αποτέλεσμα να απορριφθεί στη θάλασσα ποσότητα 20 μ3 βαρέων πετρελαιοειδών μέχρι να καταφέρει το πλήρωμα του πλοίου να περιορίσει τη διαρροή. Ως αποτέλεσμα είχε την ρύπανση του
θαλάσσιου χώρου σε έκταση 1.000 μ2 περίπου. Λόγω των Δ – ΝΔ ανέμων που πνέουν στην περιοχή ισχύος 5-6 BF και των ρευμάτων η κηλίδα κινείται προς λοιπές ιχθυοκαλλιέργειες περιοχής.
Κατά την διάρκεια της ανωτέρω άσκησης σας γνωρίζουμε ότι από την Υπηρεσία μας θα αναληφθούν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες, σαν να επρόκειτο δηλαδή για πραγματικό περιστατικό.
Αντικειμενικός σκοπός είναι να διαπιστωθεί ο βαθμός επάρκειας της υφιστάμενης σχεδίασης, οργάνωσης εξοπλισμού και προσωπικού. Για το λόγο αυτό, απαιτείται η συνεργασία και ο συντονισμός στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλων των συναρμοδίων τοπικών αρχών, φορέων και Υπηρεσιών, προκειμένου έτσι να εντοπισθούν και καταγραφούν οι τυχόν αδυναμίες και κενά ώστε να ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση τους.
Με βάση τα ανωτέρω αλλά και τα αναφερόμενα στο σενάριο που επισυνάπτεται, παρακαλούμε για τις κατά την κρίση σας ανάλογες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την συμμετοχή σας στην άσκηση Η Υπηρεσία μας είναι στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Ο Λιμενάρχης
Πλωτάρχης Λ.Σ. 
ΔΑΝΙΚΑΣ Σωτήριος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.