5 Ιουνίου 2016

η Εφημερίδα Συντακτών για παρανομίες της Δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού


...Στην Εύβοια και συγκεκριμένα στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, όταν ευαισθητοποιημένοι πολίτες κατήγγειλαν την παράνομη εγκατάσταση καντινών στο οικοσύστημα που υπάγεται στο δίκτυο Natura 2000 με δυο κωδικούς, καθώς και την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί από τη λειτουργία τους, δέχτηκαν απειλές με τη χαρακτηριστική φράση: «Θα τους βρουν σε χαντάκι»....


Μια... δραστήρια δήμαρχοςΣυντάκτης: 
Ντίνα Ιωακειμίδου
Στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού ένας μικρός παράκτιος υγροβιότοπος τροφοδοτείται από πηγές γλυκού νερού και ρέματα.

Εκεί συναντιούνται δύο λιμνοθάλασσες και ένα παραποτάμιο δάσος. Δέκα στρέμματα αυτής της σημαντικής περιοχής για τα πουλιά αποτελούν Προστατευόμενο Μνημείο της Φύσης.

Επίσης τεσσεράμισι χιλιάδες στρέμματα καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας, διότι η περιοχή θεωρείται σημαντική για διαβατάρικα και διαχειμάζοντα υδρόβια.

Σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, που υπάγεται σε δύο κωδικούς Natura 2000, κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενεργήθηκε το 2014 από τις αρμόδιες υπηρεσίες για παράβαση της νομοθεσίας στις προστατευόμενες περιοχές, οι απαντήσεις που δόθηκαν από επιχειρηματίες beach bar και ιδιοκτήτες καντινών ήταν: «Δεν υπάρχουν πουλιά» και η «ανάπτυξη προηγείται».

Οπως σημειώνεται από την Περιβαλλοντική Υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, «οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν πέραν της δεκαετίας. Κι έχουν επίγνωση ότι δρουν εντός των προστατευόμενων περιοχών».

Ο δικηγόρος Δημήτρης Κατσαρής και η Μαίρη Δημητρίου έχουν σχεδόν αφιερωθεί στη μάχη κατά της παράνομης κατάληψης του αιγιαλού από επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής, που σε αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή παραβιάζουν κάθε ικμάδα νομιμότητας.

Για τον λόγο αυτόν έχουν δεχτεί ακόμη και απειλές για τη ζωή τους. «Θα σας βρουν σε χαντάκι», τους διαμήνυσαν.

Η δήμαρχος της περιοχής, Ελένη Ευσταθίου, την περασμένη χρονιά ανερυθρίαστα παραπλάνησε τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη.

Οπως αποδείχτηκε, απέστειλε έγγραφο που αφορά την άδεια παραχώρησης για απλή χρήση του αιγιαλού, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι εν λόγω περιοχές συμπεριλαμβάνονται στις προστατευόμενες.

Απέκρυψε δε το γεγονός από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς το έγγραφο που απεστάλη στο υπουργείο φέρει μόνο τη δική της υπογραφή.

Παράλληλα, η σφραγίδα της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου απουσίαζε, ενώ για τη μίσθωση των συγκεκριμένων έξι θέσεων δεν διενεργήθηκε καν δημοπρασία, όπως ρητά προβλέπεται στη νομοθεσία.

Και για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της παραβατικότητας, τα εγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που εν τέλει παραχωρήθηκαν.

Στο μεταξύ είχε γίνει το θαύμα της Κανά και αυτά πολλαπλασιάστηκαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός κατόπιν τούτων, εκδίδοντας νέα απόφαση, ανακαλεί τη χρήση άδειας που παραχώρησε.

Η περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας διενεργεί ελέγχους και διαπιστώνει:

«Ολοι οι εξεταζόμενοι χώροι εγκατάστασης των καντινών βρίσκονται εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, στον πυρήνα του υγροβιότοπου και εντός του δικτύου Natura 2000. Για τη δημοπράτηση των ανωτέρω χώρων δεν έχει περιέλθει αίτηση στην υπηρεσία μας. Επίσης από τον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού δεν προκηρύχθηκε δημοπρασία που να περιλαμβάνει τις θέσεις αυτές και δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις της ΚΥΑ παραχώρησης απλής χρήσης για την εκμίσθωση χώρων αιγιαλού. Θεωρούμε παράνομη την κατάληψη του δημοσίου χώρου και την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας...».

Ούτε δημοπρασία, λοιπόν, ούτε εισροή εσόδων για το Δημόσιο ούτε, προφανώς, και για τον δήμο, ενώ διαπιστώνεται και αμετάκλητη σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή.

«Εχει επέλθει σοβαρή αλλοίωση του έλους από το 2007 έως σήμερα με τοπική επιχωμάτωσή του με άμμο από ανθρώπινη παρέμβαση. [...] Το έλος επιχωματώθηκε, οι καλαμιώνες και οι καναλιές απορροής χάθηκαν σε μια έκταση 2.085 τ.μ. [...] μέσω της ανθρώπινης παρέμβασης έχουν κλείσει τα στόμια απορροής της λιμνοθάλασσας προς τη θάλασσα» σημειώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας.

«Η ανωτέρω παρέμβαση και η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης αποτελούν καταστροφική ζημιά για το περιβάλλον, με αποτέλεσμα τον ουσιαστικό θάνατο της λιμνοθάλασσας...» τονίζεται σε έγγραφη καταγγελία των κατοίκων προς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Το γεγονός πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μοιράζουν πρόστιμα για παράβαση της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας δεν έχουν καμία αξία.

Η απόσβεση του κόστους από τη μεριά των παραβατών συντελείται σε χρόνο ρεκόρ από τα έσοδα της τουριστικής περιόδου.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, η δήμαρχος λαμβάνει κλήση από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που πλέον υπάγεται στη Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, ενώ αγνοεί για ακόμη μία φορά το δημοτικό συμβούλιο, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση ακόμη και μέλους του Δ.Σ. της πλειοψηφίας.

Αγέρωχη πάντως, η κ. Ευσταθίου πρωτοστατεί στη συλλογή υπογραφών για την επαναλειτουργία των καντινών:

«Κύριε Υπουργέ. Εμείς οι πολίτες και εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων του Δήμου μας, που ζούμε σε αυτόν τον τόπο, έχοντας πλήρη επίγνωση της τήρησης των ισορροπιών που αφορούν το οικοσύστημα - περιβάλλον μας και πάντα με γνώμονα την προστασία του, αλλά ταυτόχρονα έχοντας την καθημερινή αγωνία επιβίωσης στις σε όλους γνωστές δύσκολες οικονομικές συνθήκες και το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής μας, σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή για να σας γνωστοποιήσουμε την πραγματική διάσταση του θέματος απομπλέκοντάς το από μικροπολιτικά συμφέροντα και έριδες από αυτούς που δεν επιθυμούν την ανάπτυξη της περιοχής μας», γράφεται στην επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος.

Είναι δε τέτοιας έκτασης ο ενθουσιασμός της δημάρχου για τη συλλογή υπογραφών που συμπεριλαμβάνει και τοπικούς φορείς που ουδέποτε υπέγραψαν.

«Η υπογραφή που υπήρχε στο ανωτέρω κείμενο δεν είναι δική μου», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημόσια καταγγελία του ο πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Ιστιαίας.

Πραγματικά, δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις.

Τέλος, ερώτηση για την περιβαλλοντική καταστροφή από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των καντινών κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.