Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπάνιο και σκέψεις στη Κρύα Βρύση


του Πάνου Β.
Μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Εύβοιας, μια πηγή καλοκαιρινής ξενοιασιάς  ,η προσέγγιση της ιδέας του φυσικού κάλους , μια άγρια και συγχρόνως φιλόξενη αμμουδιά , σας περιμένει.
Ο τουριστικός πλούτος του Δήμου Μαντουδίου -Αγίας Άννας - Λίμνης , στη πλευρά του Αιγαίου, ξεδιπλώνει μια τεράστια καταγάλανη θάλασσα σε μια χορταστική αμμουδιά από
λεπτό βότσαλο ή χοντρή άμμο.

Στις εκβολές του Βούδουρου και στη σκιά του τείχους της Αρχαίας Κηρίνθου, που οι γνώστες θα περπατήσουν με ιστορική ανατριχίλα, οι "πέρα βρέχει" θα το περάσουν για μαντρί , ο Δήμος θα έχει άλλη μια απαξιωμένη ευκαιρία της ιστορικής ανάδειξης της περιοχής, θα βρούμε τα πεντακάθαρα νερά της Κρύας Βρύσης.



Εκεί Λίγο πριν ή λίγο μετά το μπάνιο, η περιήγηση στα άφαντα βράχια των κτισμάτων θα ξυπνήσει με την ιστορική βοήθεια του Γκουγκλ, μνήμες Τρωϊκού πολέμου. Είναι μακρυά από δω η Ελένη;

Στο κολύμπι επιβάλλεται η χρήση μάσκας και βατραχοπέδιλων , έτσι ώστε ο βυθός να μας αποκαλύψει από τη μονοτονία  την ομορφιά του, μέχρι τα επιβλητικά βράχια στο Πελέκι. Πιθανά να έχουμε και ανταμοιβή το χαμένο δόλωμα του άτυχου ψαρά που σκαλώθηκε κάπου στα βράχια:Ένα όμορφο Yo-Zuri.S που θα στολίζει τη βεράντα μου.


Ο βυθός με τα ξεβράσματα του ποταμού θα μας δώσει την ευκαιρία να αναρωτηθούμε και να ξεθάψουμε γνώσεις ανατομίας, αν ο σκελετός ανήκει σε απόκοσμο τέρας ή το κακόμοιρο μοσχάρι που ήπιε το νερό του Νηλέα, κάπου γλίστρησε.
 Το στέγνωμα κάτω από τον ήλιο που μας χαϊδεύει στοργικά με τις ακτίνες UV για να μας πάρει κοντά του, φέρνει μια σύντομη βόλτα στα ενδότερα της αμμουδιάς.
Εκεί θα συναντήσουμε το αποξηραμένο κουφάρι της μονάχους-μονάχους που από το άχτι του ψαρά ή  τη μανία του βοριά, ξεβράστηκε το χειμώνα στη παραλία και από τότε περιμένει κάποιος να τη σεβαστεί, να τη πάρει να τη θάψει.Μόνο για δακρύβρεχτες μελέτες και προστασία δεν λέει.Υπάρχει και το θανατικό που προβληματίζει.

Πιο μέσα θα συναντήσουμε τόνους σκουπιδιών,  από τη καθαριότητα στη θάλασσα που κάνει ο βοριάς.Φυσικά θα χρειαζόταν και η ανθρώπινη συνδρομή ή ο στοιχειώδης νους σε μια τοπική αυτοδιοίκηση, για τη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Βόρειας Εύβοιας, να είχε γίνει ο καθαρισμός της παραλίας, πριν πάω για μπάνιο με τη φωτογραφική μου μηχανή.
Η παραλία όμως κρύβει και όμορφες εκπλήξεις.Τα ονομαστά θαλασσόκρινα της περιοχής αρωματίζουν τον αέρα και στολίζουν το κίτρινο της άμμου, καθώς οι πινακίδες του kireas.org θυμίζουν στον επισκέπτη το όνομά τους και την ανάγκη της προστασίας τους.Κάλιο στην άμμο το λουλούδι παρά σε βάζο περιωπής...

Φεύγω από τη παραλία με ανάμεικτα αισθήματα για τον πολιτισμό την ιστορία και τη θάλασσα σαν βιομηχανικό είδος.Ο Βοριάς ακόμα βουίζει στα αυτιά μου ,μαζί με το κύμα που δεν σε αφήνει να ακούς τίποτα άλλο.
Θα ήθελα να εκνευρίσω πολλούς για να τους δραστηριοποιήσω.Θα ήθελα να προσελκύσω περισσότερους για να επισκεφθούν το τόπο.Η παρακμή των Κηρινθύων μας έδωσε 3-4 χιλιάδες χρόνια μετά, έναν άγονο τόπο για να ξαναφτιάξουμε παραλιακές οικονομίες.
Στην επιστροφή χαμένος πια στα γόνιμα χωράφια της Κρύας Βρύσης, έπεσα πάνω στον παρατημένο νερόμυλο του Καραβέλα. Το όμορφο ερείπιο διαλαλεί:Έχουμε πια ποτιστικά μηχανήματα, αλλά και τη πλήρη ασέβεια σε μια ιστορία που έχτισε τον καπιταλιστικό πολιτισμό μας:Από τη παραλία μέχρι παντού, σε αυτό το χώρο που τον λένε ακόμα Ελλάδα.


ΥΓ: Προσπάθησα να γράψω ένα πολιτικό κείμενο και μου βγήκε τουριστικός οδηγός.Όχι δεν το σβήνω!Το ολοκληρώνω με το τέλειο σπληνάντερο πάνω στο ταβερνάκι της διασταύρωσης , δίπλα στη σκουριασμένη γέφυρα της ΜΟΜΑ.(20-6-16)







Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,