Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

φυτοπροστασία της βαμβακοκαλλιέργειας


4ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Εύβοιας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στο Βαμβάκι», ενημερώνουν τους βαμβακοπαραγωγούς της ΠΕ Εύβοιας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
1. Την εποχή αυτή οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται: οι μεν πρώιμες στο στάδιο πλήρους καρπόδεσης και ανοίγματος των καρυδιών, οι δε όψιμες στο στάδιο καρπόδεσης του 90% των ανθέων.
2. Σε γενικές γραμμές  η εικόνα των φυτειών παρουσιάζεται πολύ καλή με ικανοποιητικό δέσιμο.
Οι πληθυσμοί των ακμαίων του πράσινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζουν να είναι σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς την ύπαρξη ζωντανών προνυμφών στα καρποφόρα όργανα. Οι συλλήψεις ακμαίων του ρόδινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων εξακολουθούν να μην είναι  σημαντικές.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Οι βαμβακοπαραγωγοί  πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα ειδικά στις όψιμες φυτείες δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η 3η γενεά του Πράσινου σκουληκιού. Γενικώς, αυτή δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, επειδή στις περισσότερες των περιπτώσεων οι προνύμφες τρέφονται στα κορυφαία καρποφόρα όργανα από τα οποία δεν αναμένεται παραγωγή και συνήθως δεν κατεβαίνουν χαμηλότερα. Όμως, οι βαμβακοπαραγωγοί των όψιμων φυτειών συνιστάται να επιθεωρούν τακτικά τις φυτείες τους προκειμένου, αν διαπιστώσουν τυχόν εντομολογικές προσβολές, να επέμβουν άμεσα με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά. Κατώτερο όριο επέμβασης είναι η ύπαρξη 4 προνυμφών (μήκους μέχρι 1 εκατοστό) στα φυτά ενός μέτρου στη γραμμή 
   Σε αντίθετη περίπτωση με το πράσινο, η 3η γενεά του  Ρόδινου σκουλήκιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εκεί όπου σημειώθηκε υψηλός αριθμός συλλήψεων του εντόμου. Επέμβαση συστήνεται μόνο στη περίπτωση που σε τυχαίο δείγμα 100 νεαρών καρυδιών διαπιστωθούν (5 ) νεαρές προνύμφες.


Συστήνεται η εφαρμογή Αποφύλλωσης για την διευκόλυνση της μηχανικής συλλογής και την συγκομιδή υψηλής ποιότητας προϊόντος απαλλαγμένο από ξένες ύλες.
Με την αποφύλλωση  επιταχύνεται το ομοιόμορφο άνοιγμα των καρυδιών, αποφεύγεται το σάπισμα και η καραμελοποίηση και το προϊόν είναι χωρίς προσμίξεις, υγρασία και υπολείμματα φύλλων.
Η εφαρμογή του αποφυλλωτικού γίνεται όταν έχει ανοίξει το 50% των καρυδιών και ένα μεγάλο ποσοστό είναι ώριμα. Τα φύλλα του φυτού πρέπει να είναι υγιή πράσινα και σε λειτουργία. Οι ξηροθερμικές συνθήκες και η ηλιοφάνεια κατά την εφαρμογή ευνοούν την καλύτερη απορρόφηση του αποφυλλωτικού. .Ευνοϊκές θερμοκρασίες εφαρμογής κατά την ημέρα είναι 15-20 βαθμοί Κελσίου και κατά τη νύχτα 12-13 βαθμοί Κελσίου.
Εκτός από το χρόνο εφαρμογής οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να προσέξουν και την  ποσότητα του αποφυλλωτικού. Μεγαλύτερη δόση από την κανονική οδηγεί σε ξηράνσεις φύλλων, ενώ με μικρότερη τα φύλλα δεν πέφτουν.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
1. Κατά την εφαρμογή των ψεκασμών είναι απολύτως αναγκαίο να λαμβάνονται μέτρα ατομικής προστασίας και να ειδοποιούνται έγκαιρα οι μελισσοκόμοι για την απομάκρυνση των κυψελών τους.
2. Αδικαιολόγητοι ή άστοχοι ψεκασμοί καταστρέφουν τους πληθυσμούς των ωφέλιμων εντόμων, με αποτέλεσμα την έξαρση επιβλαβών εντόμων και ακάρεων. Επίσης, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας των εχθρών στις δραστικές ουσίες.
3. Σε κάθε περίπτωση, οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης, στις συνθήκες της καλλιέργειάς των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και του χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.
4. Σας υπενθυμίζουμε σε κάθε περίπτωση εφαρμογής να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης της ετικέτας που αφορούν την χρήση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής κ.α. Οι φυτοπροστατευτικές ουσίες να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ετικέτα, διότι σύμφωνα με τα άρθρα 9 παρ. 3 και 10 παρ. 3 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ 8Α΄) “..... όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις”.
5. Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας, οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στο τηλέφωνο 2221353920 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου.




O  Δ/ντής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
                                                                                        

Αντώνης  Πανούσης
Κτηνίατρος ΠΕ Β΄


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,