Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύσκεψη φορέων για το θέμα των ρητινοκαλλιεργητών


Σύσκεψη φορέων για το θέμα των ρητινοκαλλιεργητών, πραγματοποιήθηκε χθες στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ευβοίας.  Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Πρατσόλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Φάνης Σπανός, οι Δήμαρχοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας κ. Χρήστος Καλυβιώτης, Ιστιαίας - Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου, Διρφύων - Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της
μειοψηφίας (Συμφωνία για τη Στερεά, Λαϊκή Συσπείρωση), καθώς επίσης ο Πρόεδρος και εκπρόσωποι του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών-Δασεργατών Ν. Εύβοιας. Επιστολή συμπαράστασης και προσυπογραφής των αιτημάτων απέστειλε ο Βουλευτής ΝΔ κ. Σίμος Κεδίκογλου, ενώ σύμφωνη γνώμη εξέφρασε προφορικά και ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Νίκος Μαυραγάνης.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκαν και αναγνωρίστηκαν από όλα τα μέρη η τεράστια σημασία της ρητινοκαλλιέργειας για την τοπική οικονομία και την προστασία του δασικού πλούτου, αλλά και  τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Με βάση αυτά αποφασίστηκαν:
1.       Η υποβολή αιτήματος για άμεση συνάντηση των παρευρισκομένων με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Σωκράτη Φάμελλο προς έκθεση των προβλημάτων και εύρεση λύσεων, που θα αποκαταστήσουν την αδικία που υφίσταται ο κλάδος.
2.       Η διεκδίκηση αποζημίωσης ύψους 0,45€ ανά κιλό κατ' ελάχιστον, ήδη από τη φετινή παραγωγή.
3.       Η διεκδίκηση από την Πολιτεία των υπεσχημένων αποζημιώσεων για το κεφάλαιο δένδρων χαλεπίου πεύκης, που καταστράφηκε με την πυρκαγιά του 2016 στην περιοχή της Λίμνης.
4.       Η έκδοση σχετικού ψηφίσματος προς δημοσίευση και επίδοση στον αρμόδιο Υπουργό.


Ψήφισμα φορέων για τους Ρητινοσυλλέκτες


Σήμερα, Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων της Εύβοιας για την ανάδειξη των χρόνιων και νέων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ρητινοκαλλιέργειας.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν και συνυπογράφουν το παρόν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Φάνης Σπανός, οι Δήμαρχοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας κ. Χρήστος Καλυβιώτης, Ιστιαίας - Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου, Διρφύων - Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς, Περιφερειακοί Σύμβουλοι των παρατάξεων  "Αλλάζουμε στην καρδιά της Ελλάδας" και "Συμφωνία για τη Στερεά", καθώς επίσης ο Πρόεδρος και εκπρόσωποι του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Ν. Εύβοιας.

Οι παρευρισκόμενοι συναξιολογώντας ότι:
1.       Η ρητινοκαλλιέργεια αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό κλάδο της Ευβοϊκής Οικονομίας, που απασχολεί με άμεσο τρόπο 1500 οικογένειες.
2.       Στη Βόρεια και Βορειοκεντρική Εύβοια λαμβάνει χώρα το 87% της πανελλαδικής παραγωγής ρητίνης.
3.       Η δραστηριότητα της ρητινοκαλλιέργειας έχει τεράστια συνεισφορά στην προστασία του δασικού πλούτου, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου γνωρίζουν, αγαπούν, εποπτεύουν και εν τέλει διαφυλάσσουν το δάσος, προλαμβάνοντας πλήθος δασικών πυρκαγιών ή κατασβένοντάς τες εν τη γενέσει τους.
4.       Οι ρητινοκαλλιεργητές λαμβάνουν μια ελάχιστη αποζημίωση για την προστασία που προσφέρουν στο δάσος, η οποία σε συνέχεια παλαιοτέρων μειώσεων, το 2017 υποδιπλασιάστηκε από τα 0,36€ σε μόλις 0,15€ ανά κιλό ρητίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για εργασία ενός ολόκληρου έτους από μια οικογένεια και την παραγωγή 10 τόνων ρητίνης, να δίδονται ως αποζημίωση μόλις 1500 ευρώ. Προσθέτοντας σε αυτό το ποσό την ομοίως πενιχρή τιμή πώλησης του προϊόντος, μια ρητινοπαραγωγός οικογένεια λαμβάνει εισόδημα μικρότερο των 5000 ευρώ, απομειουμένου, μάλιστα, από τα έξοδα λειτουργίας (εργαλεία, σακούλες κλπ).

Αποφασίζουν:

1.       Την υποβολή αιτήματος για άμεση συνάντηση των παρευρισκομένων με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Σωκράτη Φάμελλο προς έκθεση των προβλημάτων και εύρεση λύσεων που θα αποκαταστήσουν την αδικία που υφίσταται ο κλάδος.
2.       Τη διεκδίκηση αποζημίωσης ύψους 0,45€ ανά κιλό κατ' ελάχιστον, ήδη από τη φετινή παραγωγή.
3.       Τη διεκδίκηση από την Πολιτεία των υπεσχημένων αποζημιώσεων για το κεφάλαιο δένδρων χαλεπίου πεύκης που καταστράφηκε με την πυρκαγιά του 2016 στην περιοχή της Λίμνης.

4.       Την έκδοση σχετικού ψηφίσματος προς δημοσίευση και επίδοση στον αρμόδιο Υπουργό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,