21 Μαΐου 2017

STOP στα μικροπλαστικά


ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δρ ΧΡΥΣΗ. Κ. ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
Στις 15 Μαΐου 2017 διοργανώθηκε, με επιτυχία, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Κηρέως, στο Μαντούδι της Εύβοιας,  διάλεξη  με θέμα <STOP στα μικροπλαστικά>  αναφορικά με την παρουσία μικροπλαστικών στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) και τη δυνητική τους διαφυγή σε υδάτινους αποδέκτες.  Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της Διδακτορικής Διατριβής του κ. Νικόλαου Μουργκογιάννη στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών.  Εισηγήτρια ήταν η επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος Χημείας κα Χρυσή Καραπαναγιώτη .  Μαζί τους ήταν και ο
μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ανδρέας Τζαχρήστας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Μαντουδίου -  Λίμνης -  Αγίας Άννας, παρόντος του Δημάρχου κ. Χρήστου Καλυβιώτη. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Νίκος Σκουμπρής.
Με τον όρο μικροπλαστικά απορρίμματα ορίζονται τα πλαστικά σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 5 χιλιοστών σε οποιαδήποτε διάσταση. Η ρύπανση των υδάτων από μικροπλαστικά απορρίμματα συνιστά ένα πολυδιάστατο περιβαλλοντικό ζήτημα του οποίου η αντιμετώπιση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Μικροπλαστικά, όπως ωτογλυφίδες και μικρά πλαστικά σφαιρίδια, έχουν  εξαπλωθεί σε θάλασσες και ακτές ανά τον κόσμο. Ανησυχητικό γεγονός είναι πως τα μικροπλαστικά δεν καθίστανται εύκολα ορατά δια γυμνού οφθαλμού, σε αντίθεση με τα μακροπλαστικά,  με αποτέλεσμα η πρόληψη και η αντιμετώπισής τους να ανάγεται  σε μείζον πρόβλημα. Στο παγκόσμιο αυτό, και συνάμα, σύγχρονο περιβαλλοντικό φαινόμενο αναπόσπαστο κομμάτι αποτελούν και οι ελληνικές θάλασσες, τα υδατορέματα, οι λίμνες και οι ακτές.  
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των δημοτών σε θέματα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων αλλά και  ρύπανσης της θάλασσας από μικρό και μάκρο - πλαστικά. Μετά την διάλεξη  ακολούθησε ουσιαστικός διάλογος με το κοινό, μέσα από  ερωτήσεις, προβληματισμούς και τοποθετήσεις που υπέβαλαν στη Δρ. Καραπαναγιώτη.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ευχαριστούν το Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας  και το Δήμαρχο κ.  Καλυβιώτη για την συνδιοργάνωση και υποστήριξη της Δράσης καθώς και όλους όσους παρευρέθησαν και τίμησαν με την παρουσία και το ενδιαφέρον τους: Τους πολίτες της περιοχής που με την αθρόα προσέλευσή τους  κατέδειξαν  την  ευαισθησία τους  σε θέματα περιβάλλοντος,  τους Δημοτικούς Συμβούλους , την Αντιδήμαρχο Νηλέως κ. Ελένη Γεωργάκαινα, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ κ .Στράτο  Παληό, τους παλιούς Δημάρχους Κηρέως  κ. Πρόδρομο Ενωτιάδη και κ. Γιώργο Τριάντη, τους  Προέδρους της Τ.Κ. Μαντουδίου  κα. Παναγιώτα Μπούρα, Τ.Κ. Κηρίνθου κ. Ι. Φίφα και Τ.Κ. Προκοπίου κ. Ν. Καντά, οι κάτοικοι των οποίων εξυπηρετούνται από τον ΚΕΛ Μαντουδίου, τον Διοικητή του Α.Τ. Μαντουδίου, τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου, τους εφημέριους Μαντουδίου  π. Ιωάννη και π. Νικόλαο Μάρκου, τους Διευθυντές και εκπαιδευτικούς από όλα τα σχολεία της περιοχής και τους εκπροσώπους Φορέων. Η παρουσία και η συμβολή όλων των παραπάνω υπήρξε καθοριστική για την επιτυχημένη  πραγματοποίηση της εκδήλωσης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.