Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι ένα σύγχρονο δημόσιο αγαθό


Το δημόσια χρηματοδοτούμενο λογισμικό να διανέμεται με ελεύθερες άδειες χρήσης: Κάλεσμα για συμμετοχή στην καμπάνια Public Money- Public Code του FSFE

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ, μαζί με 40 οργανισμούς από όλη την Ευρώπη και χιλιάδες Ευρωπαίους πολίτες, συμμετέχει και στηρίζει την καμπάνια  Publiccode.eu του Free Software Foundation Europe, για να διατίθεται ο κώδικας που έχει πληρωθεί με δημόσια χρήματα ως ελεύθερο λογισμικό.
 Οι ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται και χρησιμοποιούνται από τις δημόσιες διοικήσεις  αποτελούν την κρίσιμη υποδομή των δημοκρατικών εθνών του 21ου αιώνα. Προκειμένου να
δημιουργηθούν αξιόπιστα συστήματα, οι δημόσιοι οργανισμοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν πλήρη έλεγχο του λογισμικού και των συστημάτων πληροφορικής στον πυρήνα της κρατικής ψηφιακής υποδομής. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει λόγω περιοριστικών αδειών λογισμικού που:
·      Απαγορεύουν την κοινή χρήση και την ανταλλαγή του πηγαίου κώδικα που χρηματοδοτείται από το δημόσιο. Αυτό εμποδίζει τη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων και παρεμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη.
·      Υποστηρίζουν μονοπωλιακές τακτικές εμποδίζοντας τον ανταγωνισμό. Ως αποτέλεσμα, πολλές διοικήσεις εξαρτώνται από λίγες εταιρείες.
·      Αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των ψηφιακών μας υποδομών, απαγορεύοντας την πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο, τον εντοπισμό και την διόρθωση κενών ασφαλείας και backdoors.

Χρειαζόμαστε λογισμικό που να ευνοεί την ανταλλαγή καλών ιδεών και λύσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες πληροφορικής για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Χρειαζόμαστε λογισμικό που εγγυάται την ελευθερία επιλογής, πρόσβασης και ανταγωνισμού. Χρειαζόμαστε λογισμικό που βοηθά τις δημόσιες διοικήσεις να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της κρίσιμης ψηφιακής τους υποδομής, επιτρέποντάς  να γίνουν ανεξάρτητες από μια χούφτα εταιρειών.

Το Ελεύθερο Λογισμικό και το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα είναι ένα σύγχρονο δημόσιο αγαθό που επιτρέπει σε όλους να το χρησιμοποιούν, να το μελετούν, να το μοιράζονται και να βελτιώνουν τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
·      Οι άδειες χρήσης του ελεύθερου λογισμικού και του λογισμικού ανοιχτού κώδικα παρέχουν διασφαλίσεις έναντι του κλειδώματος σε υπηρεσίες συγκεκριμένων εταιρειών που χρησιμοποιούν περιοριστικές άδειες για την παρεμπόδιση του ανταγωνισμού.
·      Το Ελεύθερο Λογισμικό και το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα διασφαλίζει ότι ο πηγαίος κώδικας είναι προσβάσιμος έτσι ώστε τα backdoors και τα κενά ασφαλείας να μπορούν να επιδιορθωθούν χωρίς να εξαρτώνται από έναν πάροχο υπηρεσιών.

Οι δημόσιοι οργανισμοί χρηματοδοτούνται μέσω των φόρων και πρέπει να ξοδεύουν κεφάλαια με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο. Εάν πρόκειται για δημόσιο χρήμα, θα πρέπει να είναι και δημόσιος  ο κώδικας!

Για αυτούς τους λόγους το FSFE και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ. καλούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν και να υπογράψουν στο https://publiccode.eu/openletter/  και να ζητήσουν από τους αντιπροσώπους τους την «Εφαρμογή νομοθεσίας που απαιτεί ότι το δημόσια χρηματοδοτούμενο  δημόσιο λογισμικό που αναπτύσσεται για το δημόσιο τομέα πρέπει να διατίθεται με άδεια χρήσης ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού».


Η πρόταση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών είναι για λογισμικά που αναπτύσσονται αποκλειστικά για χρήση από φορείς του δημόσιου τομέα, ο πηγαίος κώδικας να εναποτίθεται σε δημόσιο αποθετήριο (όπως γίνεται στο Υπουργείο Παιδείας, https://github.com/itminedu) και να προσφέρονται με ανοιχτή άδεια EUPL (https://joinup.ec.europa.eu/community/eupl). Επίσης σε όλα τα έργα (λογισμικού, περιεχομένου ή/και δεδομένων) που χρηματοδοτούνται δημόσια, προτείνουμε να ακολουθείται ο οδηγός δημοσίευσης λογισμικού, περιεχομένου και δεδομένων (https://github.com/itminedu/ToolKit-Repositories).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,