20 Σεπτεμβρίου 2017

Ανάπτυξη με τήρηση της νομιμότητας


Άρθρο του Γ. Ακριώτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας
 στην εφημερίδα Αυγή της 19ης Σεπτέμβρη.


[…] «Δεν είμαστε πολέμιοι των επενδύσεων, φαίνεται και στη  θεαματική άνοδο των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, είμαστε πολέμιοι της ασυδοσίας απέναντι στον πολίτη και το περιβάλλον, πολέμιοι της ασέλγειας που υπέστη αυτή η χώρα».

«Ανάπτυξη: Ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στο 2ο περιφερειακό συνέδριο στη Λαμία, για να συνεχίσει: «Η Ανάπτυξη είναι και θέμα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής, εμπέδωσης αισθήματος αλληλεγγύης και ασφάλειας». Έτσι εμείς λοιπόν κατανοούμε την ανάπτυξη και υπό αυτές τις προϋποθέσεις δουλεύουμε για την ανασυγκρότηση της χώρας. Από τότε όσοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τη Δίκαιη Ανάπτυξη ως «ακόμα ένα αφήγημα» διαψεύστηκαν και όσοι έσπευσαν να την προσπεράσουν ως «αριστερή ιδεοληψία» ταράχτηκαν.

Η υπόθεση της Eldorado ήρθε να ρίξει «χρυσό» φως όχι μόνο στα έργα και στις μέρες μας αλλά πολύ περισσότερο να φωτίσει εκτυφλωτικά πώς και ποιοι υπονομεύουν κάθε προσπάθεια προόδου αυτής της ταλαιπωρημένης  χώρας. Κατανοούμε τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες της Δεξιάς που ελλείψει κύρους και επιχειρημάτων σπεύδει να συνθηκολογήσει με οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει αντίλογο στον ΣΥΡΙΖΑ και επίσης κατανοούμε και συμπονούμε τους δημοσιογράφους/ υπηρέτες τους. Πρόσφατα η Ν.Δ. κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργεια που ούτε λίγο ούτε πολύ μας κατηγορεί ότι διώχνουμε τις επενδύσεις, ερώτηση την οποία φαρδιά πλατιά συνυπογράφει και η Ντόρα Μπακογιάννη που όταν ήταν πρόεδρος του κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία» (2012), τασσόταν ανοιχτά κατά της Eldorado Gold!
Να σοβαρευτούμε: η ανεργία, ο καρκίνος και οι κρανίου τόποι είναι ζητήματα κρίσιμα. Από δεξιά εκλαμβάνουν τον εκβιασμό της Ελ Ντοράντο ως κανονικότητα και στην οποία πρέπει εμείς να υποκύψουμε προς χάρη της ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα φιλεργατικά κόμματα και φορείς ή σιωπούν ή κατηγορούν εμάς για 2.800 άδικες απολύσεις (από μια ιδιωτική ξένη επιχείρηση) ενώ για την ταμπακιέρα ούτε λόγος. Ποιο τελικά είναι το δίκιο του εργάτη; οφείλουν να απαντήσουν στο αν τελικά  προασπίζονται τα εργασιακά δικαιώματα αυτών ή απλά τους συμπαρασύρουν  αφήνοντας αυτούς και τα παιδιά τους να πνιγούν στο κυάνιο και το αρσενικό, καλώντας τους να διαβιώσουν σε κρανίου τόπο. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες: η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός; Ανάπτυξη με όποιο κόστος; Επένδυση με όποιο κόστος; Να που εμείς οι «συνθηκολογημένοι» όπως μας λένε περιφρονητικά ερχόμαστε να τους θυμίσουμε ποιο είναι το δίκιο του εργάτη, ποιο είναι το δίκιο της κοινωνίας. Οι άνθρωποι πάνω απ’ τα κέρδη δεν λέγαμε; Αυτό προσπαθούμε και αυτό κάνουμε, αποδεικνύεται άλλωστε στις προτεραιότητες μας, στα νομοσχέδια για τα εργασιακά, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την πρόσβαση στην υγεία, για το κοινωνικό κράτος.
Ας μη γελιόμαστε, η Eldorado είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Τα αποτελέσματα από τα εγκλήματα κατά της φύσης και του ανθρώπου που έχουν συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια τα βιώνουμε και σήμερα γιατί στο παρελθόν κάποιοι φρόντισαν είτε κάτω από το τραπέζι είτε με φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις να εξυπηρετήσουν συμφέροντα μεγαλοεργολάβων, εφοπλιστών, βιομηχάνων θυσιάζοντας στο βωμό του συμφέροντος κάθε ίχνος δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και αειφορίας. Ο αγώνας της κυβέρνησης ενάντια σε αυτήν την τακτική είναι μαραθώνιος. Τα έργα τους, τις υπογραφές τους, τα ρουσφέτια τους, τα βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας. Είμαι βουλευτής περιφέρειας, μιας περιφέρειας απαξιωμένης μεν όλα αυτά τα χρόνια, πλούσιας δε γεωφυσικά που αποτέλεσε πολύφερνη νύφη για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα: ανεμογεννήτριες, εξορύξεις, βιομηχανία.
Εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε βουλευτές της Αριστεράς, των κινημάτων και της οικολογίας και είναι ανάμεσα στις υποχρεώσεις μας να εξετάζουμε την ισορροπία μεταξύ κέρδους και περιβαντολλογικού κόστους, να διαφυλάσσουμε τα δικαιώματα του εργαζομένου και να προστατεύουμε την δημόσια υγεία. Δεν είμαστε πολέμιοι των επενδύσεων, φαίνεται και στη  θεαματική άνοδο των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, είμαστε πολέμιοι της ασυδοσίας απέναντι στον πολίτη και το περιβάλλον, πολέμιοι της ασέλγειας που υπέστη αυτή η χώρα.

Η κάθε Eldorado, αν θέλει να μείνει, θα σεβαστεί τους νόμους, υποχρέωσή της, όπως και κάθε εργοδότη, είναι η συμμόρφωσή της με τους κανόνες και η τήρηση των υποχρεώσεών της, όπως αυτές προσδιορίζονται από το κράτος. Η τήρηση της νομιμότητας είναι αυτή που θα εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση το δίκαιο του εργάτη και είναι αυτή που θα εξασφαλίσει παράλληλα το δίκαιο της κοινωνίας και το δημόσιο συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.